24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Bu ülkede internet zorunlu

Finlandiya, internete hızlı erişimin her yurttaş için yasal bir hak olarak kabul edildiği ilk ülke olma ünvanını kazandı

Bugünden itibaren her Finlandiyalı 1Mbps'lik bağlantı hakkını sahip oluyor.
Finlandiya, 2015 yılına dek tüm yurttaşlarına 100 Mps'lik bağlantı hakkı sağlamayı hedefliyor.

Ülkede uygulamaya sokulan karar uyarınca, bugünden itibaren tüm iletişim şirketleri her vatandaşın evine asgari 1Mps'lik bağlantı olanağı sağlayacak hat çekmekle yükümlü olacaklar.

BBC'ye bir açıklama yapan Finlandiya İletişim Bakanı Suvi Linden, yasa hakkında, "Finlandiyalıların günlük hayatlarında internetin oynadğı rolü değerlendirdik. İnternet artık sadece bir eğlence aracı olmaktan çıktı. Finlandiya bir enformasyon toplumu yaratma konusunda büyük çaba harcadı. Ama bundan iki yıl önce, herkesin internete erişimi olmadığını saptadık." dedi.

Finlandiya nüfusunun yaklaşık yüzde 96'sının internet bağlantısına sahip olduğu; yeni yasayla sadece geriye kalan 4000 dolayında konuta hızlı erişim hattı çekilmesi gerekeceği belirtiliyor.

İngiltere'deki durum

İngiltere'deyse hükümet 2012 yılına kadar tüm konutlara en az 2Mps'lik internet bağlantısı olanağı sağlamayı taahhüt etmişti ama bunu bağlayıcılığı olacak şekilde yasalaştırmadı.

İngiltere'de nüfusun yüzde 73'ünün internete erişimi var.
Kültür Medya ve Spor Bakanlığının bir sözcüsü "İngiltere'nin, küresel servis sağlama yükümlülüğü doğrultusunda ülkedeki hemen tüm yerleşim alanlarına hızlı internet erişimi sağlanacak." dedi.

Hızlı internet bağlantısının bir yasal hak haline getirilmesi, yasadışı dosya paylaşımı konusunda sert önlemler almayı planlayan ülkeler açısından sorun yaratabilir.

Gerek İngiltere, gerekse Fransa, internetten sürekli olarak müzik ve film indiren kişilerin internet bağlantılarını kısıtlama ya da kesme yoluna gidilebileceğini açıklamışlardı.

Finlandiya hükümetiyse daha yumuşak bir yaklaşım benimsemiş görünüyor.
Finlandiya İletişim Bakanı Suvi Linden, "Yasadışı dosya paylaşanlara uyarı mektubu gönderilecek ama bu kişilerin internet erişimlerini kesmeyi planlamıyoruz." dedi.

Bu yılın başlarında BBC Dünya Servisi için yapılan bir kamuoyu yoklaması, dünya çapında, hemen hemen her beş kişden dördünün, internet bağlantısına sahip olmayı bir temel hak olarak gördüğünü ortaya koymuştu.
 

.
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2010 Perşembe 20:29:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?