18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Burası hangi ülke?

Almanya'daki gurbetçilerin yoğun olarak yaşadığı Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Dereköseler köyünde, trafik işaretleri ve yön levhaları bile Almanca yazıyor.

Çaycuma ilçesine bağlı Dereköseler köyünde il ve yurt dışından gelen misafirlerin adres bulmakta zorlanması nedeniyle köyün, giriş, çıkış, sokak başları ve kavşakları, okul sağlık ocağı önü gibi belli noktalarda Almanca sokak isimleri ve trafik işaretlerinin bulunduğu tabelalar bulunuyor.

Resmi nüfusu bin 317 olan Dereköseler köyü, bağlı 9 mahallesi ile bölgenin en büyük köyleri arasında yer alıyor. Yaz aylarında gurbetçilerin dönmesi ile 2 nüfusu 2 bin kişiyi aştığı belirtilen köydeki Almanca tabelaları önünde hızlandırılmış, Almanca dersi de veriliyor. Köy muhtarı Cemil Kanoğlu, tabelaları Almanya'da yaşayan gurbetçilerin, memleketlerine dönerken satın aldıkları TIR dolusu ıskarta tabelaları getirmesi ile köyün her tarafına Almanca ve Türkçe yazılmış tabelaların monte edildiğini ifade etti. Kendisinin daha önce gitmesine rağmen akşam karanlığında gittiği bir köyde adresi bulamadığını anlatan Muhtar Kanoğlu, bu tabelaların köyü bilmeyen misafirler için çok önemli olduğunu ifade etti.

Köylerindeki Almanca tabelalardan oldukça memnun olduklarını belirten gurbetçiler de, tabelaların sormadan adres bulmada büyük kolaylık sağladığını ifade etti. 10 yıldır Almanya'da bulunduğunu belirten İlknur Hatıl, tabelaların 10 yıl önce monte edildiğini kaydetti.

Tabelaların monte edilmesi süresinde ise çok komik görüntülerin de oluştuğunu ifade eden İlknur Hatıl(37), "Ben köyü çok iyi bildiğim için ben farkında değilim ama dışarıdan arkadaşlarım gelirken, mahalleri ve yeri bulmakta zorlanmıyormuş. Yanlış dönme gibi vakit kayıpları olmuyor, sorma gereğine ihtiyaç duymuyorlarmış. Birde köyümüze 2 giriş var. Köy girişlerinden biri Pazar kurulduğu günler kapanıyor. Oraya da asılan Türkçe ve Almanca uyarı tabelaları ile insanlar diğer girişe yönlendiriliyor" dedi.

Zonguldak'ın Devrek ilçesi doğumlu olduğunu ve 32 yıldır Almanya'da yaşadığını belirten Nizamettin Hatıl ise, eşi ile evliliği ve öncesindeki süreçte köye gidiş, dönülerde çok zorlandığını kaydetti. Artık alıştığını belirten Nizamettin Hatıl, köye gelecek olan misafirlerin ise köydeki tabelalar nedeniyle adresi bulmakta zorlanmadığını ifade etti.

Ankara gibi bir çok ilde bile doğru düzgün yön ve trafik tabelaların bulunmadığını söyleyen Nizamettin Hatıl, "Bu köy örnek alınmalı. Ankara çıkmaz bir orman gibi. Yolları tanımazsan, bilmezsen kaybolursun. Kısa sürede varabileceğin yere saatler sonra ulaşırsın. Böyle bir çok il var, buralarda Almanca ve Türkçe tabela uygulamalarının çok yararlı olacağı kanaatindeyim" diye konuştu.

Köylüler, gurbetçiler nedeniyle Almanya kültürüne yabancı olmadığını belirterek, Alman vatandaşlarını da köylerine tatile davet ediyor.
 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2010 Çarşamba 13:31:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?