20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

DEMOKRASİ LAİKLİKTEN ÖNEMLİ!

Anayasa Mahkemesi’nin AKP hakkındaki kapatma davasını kabul etmesi “tehlikeli bir hata” olarak yorumlandı.

The Economist dergisi, başyazısında, Türkiye’de uzun sürecek bir krizin önlenmesi için yeni bir anayasanın gerektiğini savunurken, “Türkiye, sadece demokrasinin laiklikten daha önemli olduğunu göstererek gerçekten modern bir Avrupa ülkesi haline gelebilir” görüşünü dile getirdi.

İngiliz The Economist dergisi, son sayısındaki başyazısında, AKP hakkındaki kapatma davasını değerlendirdi ve davanın “tehlikeli bir hata” olduğu görüşünü savundu.

Modern bir demokraside beş yılı aşkın bir süre iktidarda olan ve sadece dokuz ay önce yeniden seçilen bir partinin yasaklanmasının “acayip” bir fikir olduğunu kaydeden dergi, buna karşın Türkiye’de daha önce birçok partinin kapatıldığını belirterek, Refah Partisi'ni örnek gösterdi.

Ancak bugün Türkiye’deki koşulların çok değiştiğini, AKP’nin Refah Partisi'nden daha ılımlı olduğunu, büyük bir parlamento çoğunluğuna sahip bulunduğunu belirten dergi, AKP’nin siyasi ve ekonomik alanlarda attığı adımlara dikkat çekti.

The Economist, Atatürk’ün laik geleneğinin, nüfusunun çoğu Müslüman olan bir ülkede liberal demokrasinin korunması için en iyi yol olduğunu kanıtladığını, ancak AKP’nin bu geleneğe sadık kalmayı taahhüt ettiğini belirterek, türban yasağının kaldırılmasının şeriat hukukuna yol açacağını savunmanın “saçma” olduğunu yazdı.

-AB REFORMLARI İSLAMCI CUMHURİYETİ İMKANSIZ KILIYOR-

AKP’nin Türkiye’nin AB üyeliğine hazırlık olarak yapmaya söz verdiği reformların İslamcı bir cumhuriyetin kurulmasını imkansız kılacağını belirten dergi, Anayasa Mahkemesi’nin cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin kararına dikkat çekerek, AKP’nin yasaklanması olasılığının bulunduğu görüşünü dile getirdi.

Uzun sürecek bir krizin önlenmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran yeni bir anayasa planını öne alması gerektiğini savunan dergi, şunları yazdı:
“AKP, parlamentoda beşte üç çoğunluğuna sahip. Bu nedenle bir referandumda onaylanacak değişiklikler önerebilir. Türkiye, sadece demokrasinin laiklikten daha önemli olduğunu göstererek gerçekten modern bir Avrupa ülkesi haline gelebilir.”

ANKA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2008 Cumartesi 08:48:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?