19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İstanbul'un trafiği Allah'a emanet

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un pazartesi günkü trafiğine müthiş bir çözüm buldu; 18 bin ticari taksiden 7 bininin bağlı olduğu İstanbul Otomobilciler Odası’ndan aldığı sözle taksilerin üç gün boyunca yüzde 50 indirim uygulamasını...

Büyük hizmet ama bunun bir bedeli yok mu?

İndirim karşılığında taksiciler belediyeden zam isteyecekler.

Nitekim Oda Başkanı Mustafa Silahyürekli, zam isteklerini açıkça ifade etti.

Bu vesileyle bir konuyu hatırlatalım.

Büyükşehir Belediyesi, metro yerine daha ucuz olduğu gerekçesiyle Topkapı- Avcılar arasında, geniş bulvar ve caddeleri bulunan Hollanda gibi düz ülkelerde uygulaması görülen ’metrobüs’ projesini hazırladı. (Projenin daha sonra Mecidiyeköy’e kadar uzatılması kararlaştırıldı.)

Türkiye’yi Avrupa’ya bağlayan E-5 üzerinde 2.5 yıl önce başlayan çalışma ile altı şeritli olan yol, ’metrobüs’ için üç şeride indirildi; bunun için çiçekli-çimli alanlar ’yan yola’ dönüştürüldü; üstgeçitler yapılmaya başlandı.

(Görüldüğü kadarıyla özellikle yaşlı insanların, metrobüs’e binmek için üstgeçitlerin dik merdivenlerine çıkıp inmesi, projedeki hatalardan ve mekán darlığından kaynaklanmış olabilir mi?)

Aynen Melih Gökçek’in Ankara’da Atatürk Bulvarı’nı ’otoyola’ dönüştürdüğü gibi E-5 de ’kitle ulaşım’ı uğruna feda edildi.

KALYON İNŞAAT

’Metrobüs’ hizmete girdiğinde minibüs ve otobüs seferleri kaldırılacak.

17 km uzunluğunda ’metrobüs’ yolunun yapımına Kalyon İnşaat başladı; nedense işin ihalesi altı ay sonra yapıldı. Yani ihalesiz işe girişildi. Kalyon İnşaat, başta İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediyelerine birçok proje gerçekleştirdi. Firmanın sahibi Hasan Kalyoncu önceki yıl ciddi bir ameliyat geçirdiğinde tüm AKP’lilerin ziyaretine uğradı. Başbakan Erdoğan, Kalyoncu’yu iki kez ziyaret ederek rahatsızlığıyla ilgili yakından ilgilendi.

Büyükşehir’den bir Meclis üyesi bize şunları anlatıyor:

"Yalçın Bey, ’metrobüs’ün ihalesinde neler oldu, kaça başladı, kaça mal olacak henüz bilinmiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yeni hattın 2006 Eylül ayında hizmete gireceğini açıklamıştı. Bitirilemeyince üç kez yeni tarihler verdi. Ne yazık ki okulların açılacağı eylül ayına da yetiştirilemedi. Ne zaman bitirileceği de bilinmiyor. Bu arada Kalyon’un istihkaklarını alamadığından sıkıntı yaşadığı ve hatta yolun teknik işlerine talip olmaktan vazgeçtiği, belediye koridorlarında konuşuluyor."

Belediyenin seçim harcamaları nedeniyle parası mı bitti?

MÜTEAHHİDE BORÇ 1 KATRİLYONA YAKIN

Muhatabımızdan öyle olduğunu öğreniyoruz. Sadece ’metrobüs’ projesine yaklaşık 250 milyon dolar harcanacakmış... Büyükşehir Belediyesi’nin müteahhitlere 1 katrilyona (1 milyar YTL) yakın borcu varmış... 7 katrilyonluk Büyükşehir Belediyesi bütçesinde; 1 katrilyon önemli bir rakam. ’Seçim yorgun’luğunun ardından Ankara’dan gelecek kaynaklara güvenilirken, Maliye Bakanlığı’nın kamu kuruluşlarından tasarruf yapmasını, yatırımları yılbaşına kadar durdurması ve ödenekleri kesmesi, Büyükşehir Belediyesi’nin elini kolunu bağlamış görünüyor.

Kadir Topbaş’ın, seçim öncesinde müteahhitlere "Gece-gündüz çalışarak taahhütlerinizi bitireceksiniz" diye baskı yaptığı biliniyor. Seçim sonrasında hakedişlerini alamayan müteahhitlere, Kadir Topbaş’ın İlahiyat’tan sınıf arkadaşı olan, ihalelerden sorumlu danışmanı Recep Çalık’ın, kapısını sık aşındıran müteahhitlere "Dişinizi sıkın" uyarısı yaptığı belirtiliyor. Basına konuşurlarsa ’kellelerinin uçurulacağını’ biliyor müteahhitler... Ancak bazılarının da "Teminatlarımızı yakın, bu işi bizden alın" dedikleri biliniyor.

Müteahhide olan borçlar daha çok, ulaşım için kent içinde yapılan tüneller, metro ve metrobüs projelerinden kaynaklanıyor.

’Saray’ Washington’da

OKULLARIN açılacağı pazartesi günü için ’belediyenin aldığı önlemleri’ açıklayan Kadir Topbaş, dün kardeşleri ve çocuklarıyla Amerika’ya gitti. Topbaş’ın danışmanı ve tercümanı mimar Kortan Çelikbilek’in de katıldığı gezinin ’özel’ olduğu bildirilirken, Topbaş Ailesi’nin Washington’da ’Saray Muhallebicisi’nin bir şubesini açmak üzere temas yapacağı öğrenildi. Topbaş’ın, Başbakan’ın oğlu ve gelini Bilal Erdoğan-Reyyan’ı ve Amerika’da doğan bebekleri ’Ömer Tayyip’i de ziyaret edeceği belirtiliyor.

Topbaş yurda döndükten sonra eşi ile umreye gidecek ve Ramazan’ın (13 Eylül) ilk gününü Mekke’de geçirecek.

Ramazan ve erzak

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, seçimden hemen sonra Ramazanda gıda yardımı yapacak mı?

- Özel olarak yapmayacak. Zaten Büyükşehir, seçimlerden önce ’yardıma muhtaç’ kişilere her ay 25 YTL’lik gıda malzemesi veriyor. (Mehmet Ağar, seçimler öncesinde bu gıda kuponlarını kamuoyuna göstermişti.) Örneğin bir aile 8 kişi ise 200 YTL’lik gıda yardımı alıyor. Bu uygulamanın 1.5 yıl sonra yapılacak yerel seçimlere kadar uygulanacağı biliniyor. İlçe belediyelerinin özel olarak hazırladığı erzak paketleri ise bunun dışında.

Oy için ’biat’ kültürü, belediyelere ağır yük getiriyor!

İş yaratma, ürettirme, düşündürtme, gelir sağlattırma sonra da ona bak!

İçkili resepsiyon

AKP’lilerin, genellikle ’laik’ kesimden birinin yemek yiyelim önerisine karşı söyledikleri şu:

- Sabah kahvaltı edelim

- Olmaz. Adam gibi akşam bir yere gideriz.

- Peki akşam çayı içelim.

- Onu kadınlara bırakalım.

- (...)

- Akşam bulaşalım canım; sen şerbet içersin, ben de rakı...

- Çocukları Vefa bozacısına götüreceğim de...

Dünyanın hangi ülkesinde sabahın köründe içkili resepsiyon yapılır?

Anlayabilmiş değiliz, anlayan da beri gelsin.

Biliyormusunuz

AKP’li Başkanlık Divanı üyesi Hüsrev Kutlu’nun, 550 milletvekiline özel plakalı araç için özel şoför tahsisi için çalışma yaptıklarını söylediğini...

SAĞLIK yazarı Coşkun Bel’in yönettiği www.bizimsağlık.com da uzman doktorların ağzından güncel sağlık haberleri ve ilginç röportajlar yeraldığını...

GÜNÜN SÖZÜ

"Cumhuriyet, kendisine hor bakmış olanları başa geçirerek yönetilemez."

(Prof. Mümtaz Soysal)

Yalçın Bayer- HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2007 Perşembe 16:37:34
Güncelleme :6 Eylül 2007 Perşembe 17:28:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?