30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

KÖYE İNEN KÜLTÜR - CEMİLE YÜCEL


Kırklareli Pınarhisar ilçesinin Tozaklı Köyü kültür ile bilimi bir araya kaynaştırdı. Tozaklı Köyünde 1. Tozaklı Tarih ve Kültür Sempozyumu 17 Mayıs günü yapıldı ve Trakya Üniversitesi ile Tozaklı köylüleri bir araya gelerek bilimsel bir gece yaşadılar.

Türkiye’de bilimsel bir sempozyum ilk kez bir köyde yapılıyordu. Bu bakımdan kültürün köye indirgenebileceği de böylece ortaya çıkmış oldu. Sempozyum köyün muhtarı Salim Atalay ile Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç’ın ortaklaşa girişimleri ile ortaya çıktı. Sempozyumun düzenlenmesinde Kenthaber Pınarhisar muhabiri Süleyman Karael’in de büyük katkısı oldu. 

Pınarhisar ilçesinin arkeoloji ve sanat tarihi yönünden önemi şimdiye kadar yeterince incelenmemişti. Prof. Dr. Engin Beksaç’ın yörede başlattığı araştırmalar, Pınarhisar İlçesi’nin Doğu Trakya oluşumunun ortasında yer aldığını ve aynı zamanda oldukça uzun bir geçmişi olduğunu ortaya koymuştur. Burada yapılan çalışmalar ilçe ve çevresinin 10.000 yıl öncesine giden bir yerleşim alanı olduğunu göstermiştir. Neolitik ve Erken Bronz Çağına inen buluntularla karşılaşılmıştır.

Özellikle Pınarhisar’da yoğun bir Bronz Çağ malzemesi ile karşılaşılmıştır. Büyük olasılıkla da bölgede yerleşimin erken çağlara inmesinin nedeni de zengin bir akarsu düzenine sahip olmasına dayanmaktadır. Antik Çağ tarihçilerinden Heredot, İ.Ö 513’de Pers İmparatoru Darius İskit seferi sırasında buraya hayran kaldığını ve buradaki su kaynaklarını öven bir yazıt yaptırdığından söz etmektedir. 

Pınarhisar yöresindeki Ambarkaya, Kara Ali, Deliktaş Hacıafaakılı, Çayırdere, Erenler Köyü, Kokarpınar’da, İndere, Pekmezdere ve Kaynarca’da antik çağlara ait kalıntılar, tümülüs, mağaralar ve mezarlara rastlanmıştır. Osmanlı döneminde önemli bir yerleşim merkezi olan yörede cami, hamam, çeşme ve Oklu Ahmet Bey Türbesi yapılmıştır. Bunlardan günümüze Hundi Hatun Camisi, Sadıkağa Camisi, yenilenen Çukurçeşme ile Poyralı Şehitliği gelebilmiştir.

Böylesine tarihi bir ortam içerisinde Türkiye’de bir ilk gerçekleşmiş ve bir köyde bilimsel bir bilgi şöleni yapılmıştır. 

Tozaklı Köyünde sempozyumun yapılacağı gün tüm köy halkı elbirliğince hazırlanmış, köyün ilköğretim okulunun bahçesi sempozyum alanı olarak düzenlenmiştir. O gün köyde bir bayram havası esmiştir. Kadınlı erkekli tüm köy halkı okulun bahçesini doldurmuştur. Köyün erkekleri kravat ve ceketleri ile çocuklar bayramlık elbiselerini ve kadınlarda en yeni giysilerini giyerek sempozyuma gelmişlerdir. En ciddi toplantılarda bile giysilerine dikkat etmeyen, bazı kurallara uymayanlar için Tozaklı Köyü bir örnek olmalıdır.

Pınarhisar ve Tozaklı Köyü ilköğretim okullarının folklar gösterilerinden sonra Pınarhisar Kaymakamı Erkan Çapar, ardından Belediye başkanı Mehmet Kapılı’nın konuşmaları ile sempozyum açılmıştır. 

Prof. Dr Engin Beksaç, yörenin arkeolojisi değerlendirmiş, Kenthaber Yayın Koordinatörü Arkeolog Erdem Yücel, kültür varlıklarının ne olduğunu açıklayarak ve bununla ilgili Koruma Kurulları’nı, Trakya Üniversitesi öğretim üyelerinden İ.Hakkı Kurtuluş yöredeki tarih öncesi kaleleri, Fırat Arapoğlu’da Pınarhisar’daki Osmanlı dönemi yapları konusunda söyleşi yapmışlardır. Pınarhisar’ın Kenthaber muhabiri Süleyman Karael’de toplantının kapanış konuşması ile sempozyumu sona erdirmiştir.

Tozaklı Köyündeki bu sempozyum; köylerimizin büyük bir bölümüne kültürel yönden bir şeyler götürebilirsek onlar bunu hemen benimsiyorlar. İlgileniyorlar, sıkılmadan izliyorlar. Toplantının bitiminde Tozaklı köylülerinin ortak görüşü bu tür çalışmaların tekrarlanması yönünde olmuştur. 

Tozaklı Köyünde bir ilk gerçekleşti, bilim köyün ayağına kadar gitti ve onlar da bunu benimsediler.Bu kültürel olayı gerçekleştiren Tozaklı Köyü Muhtarı Salim Atalay’ı Tozaklıspor Başkanı Ahmet Bilgi ve üyelerden Erdinç Kılıç’ı bu çalışmalarından dolayı kutlarız.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cemile YÜCEL - KENTHABER
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2008 Pazartesi 22:04:23
Güncelleme :21 Mayıs 2008 Çarşamba 12:15:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?