22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

BUSH, TÜRK-İRAN SURİYE DOSTLUĞUNDAN RAHATSIZ

Show TV’de dün akşam yayınlanan Haber Özel programına konuşan Washington’daki Hudson Enstitüsü’ne bağlı Avrasya Politikası Merkezi Müdürü Zeyno Baran, Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesinin mümkün olduğunu söyledi. Bölücü terörün şiddetleneceğinin aylar öncesinden belli olduğuna dikkat çeken Baran, “2004’den itibaren zaten PKK daha çok eylem yaptı, bu eylemlerde artışlar bekleniyordu. Kuzey Irak’taki rahatlıkları, dokunulmazlık almaları, ABD’nin somut adımlar atmaması, seçim dönemindeki karışıklık bu eylemlerin artış nedeni” dedi.

PKK Kuzey Irak’ta istiyor

PKK nın terörist aktiviteleri artıracağını ve Türkiyeyi bir zora sokmaya çalışacağını belirten Baran, “PKK’nın benim gördüğüm amacı Türkiye’yi Kuzey Irak’a çekmek. Askeri, siyasi olarak ABD nasıl gömüldü? Irak’da Türkiye’de bir sekilde Kuzey Irak’a girerse PKK dağları kontrol altına almış gibi. Çünkü oraları biliyor. Türkiye Kuzey Irak’a geçerse, hele hele ABD - AB ve bölge ülkeleri düşünülürse, sıkıntılı bir durumda bulabilir kendisini” diye konuştu.

TSK operasyon ile korkuttu

Türkiye’nin ancak, “Sınırı geçip bir operasyon yapacağız” dediği zaman Ameirka’nın harekete geçtiğini belirten Baran, “Hatırlarsanız, geçen yıl, yine böyle bir operasyon olabilecekken Ralston ve Başer komisyonu kuruldu. Yine Ekim’deki saldırılar sonucunda tekrar Bush, Gates ve Rice hepsi harekete geçti. Dolayısıyla NY Times’de geçenlerde bir yazı çıktı ve orada da söylediği gibi, ABD iki karılı bir adam gibi. ABD şu anda ikisini de üzmek istemiyor, ama seçim yapmak zorunda. Türkiye, 50 küsür yıldır NATO müttefiki. Yanında mı olacaksın, yoksa Kürtler’in mi yanında olacaksın? ABD’nin buna karar vermesi lazım” dedi.

Amerika’nın Barzani’nin üzerinde bir baskı kurmadığını ifade eden Baran, ABD ile Türkiye arasında tezkere döneminde başlayan soğukluğun Barzani’ye yaradığını dile getirdi. “Barzani’nin ve Kuzey Irak yönetiminin çok başarılı lobi faaliyetleri, lobi ötesinde mesajlarını çok iyi anlatabilmesi, kendi argümanlarını iyi ortaya koyabilmesi sonucunda sanki PKK, Türkiye’de sürekli insanları öldürmüyor, birşeyler yapmıyormuş” havası yarattığını belirten Baran, “Barzani, tabi ki uzun vadede şu anda söylemese bile uzun vadede, İran’da, Suriye’de, Türkiye’de Kürtler ve onlarla ilgili oluşumun içinde kendini görmek istiyor. Burada sıkıntı, Türkiye ile ABD’nin Irak savaşından dolayı arasının biraz açılmış olması. Karşılıklı güvenin azalmış olmasından dolayı. Böyle bir ortamda, ABD’nin hatta Irak’tan bile önemli olan gündem maddesi, İran’ın ana madde haline gelmesidir” dedi. Baran, Haber Özel’in sorularına şöyle cevap verdi:

Nokta operasyonu şart

5 Kasım’daki görüşmenin tarihi önceden belirlenmişti. Ama şimdi ister istemez Irak’a endeksli yani, iki taraf da bu görüşmeden ne çıkaracağını bekleme noktasına geldi ve Türk tarafı için bence, Bush’un tekrar sözler vermesi yeterli olmayacak ve bu iki taraf için de hakikaten çok önemli bir görüşme olacak. Irak bir şekilde gündeme gelecek. Çünkü ABD için en önemli noktalardan biri Irak’tır. Benim şahsi görüşüm aslında bir nokta operasyonunu vakti geldi.

ABD ile Türkiye karşılaşmaz

Bunun ötesinde büyük bir kara operasyonu - o tabi çok daha büyük şeyleri içine alan bir konu- ancak bence ne Türkiye’nin ne de ABD’nin kendilerini karşı karşıya getirecek bir şey yapacağını ben zannetmiyorum. Çünkü böyle bir durumda hakikaten hem NATO’nun geleceği için hem de iki ülkenin geleceği için tamir edilmez bir noktaya gelinir. Türkiye’nin sıkıntısı PKK, ve burada Barzani PKK’ya karşı birşey yapamıyor. Ancak Barzani düşman olunursa, hiçbirşeye varılmaz. Burada PKK problemini ortadan kaldırmak gerekiyor. Ondan sonra Barzani’yle yine sıkıntılı ilişkiler olabilir.

ABD İran’ı vuracak

İleriye yönelik, tek söyleyebileceğim şey, İran. İran konusunda şimdi Washington’da konuşulan yaptırımların artması ve daha sert bir noktaya gelinmesi ve burada da Türkiye’nin kendisini nerede gördüğü, neler yapıp neler yapamacağını en azından içeride çok iyi tartışması lazım. Söylenene göre, henüz bir plan yok ancak alternatif olarak düşünülüyor. Benim endişem saldırı olabileceği yönünde ve ben böyle bir saldırıya karşıyım.

ABD, yarayı saramaz

TÜRKİYEM Topluluğu, K.Irak’a uzanan terör olaylarının merheminin ABD olmadığını belirtti. Topluluk, “Kimse Türkiye’yi üç bombayla, beş kurşunla ele geçirilen millet bilincinden uzak ülke ve halklarla karıştırmasın” açıklamasını yaptı. Asıl teröristin, dağlara yerleştirdiği katillerin eline silah veren perde arkasındaki ABD olduğunu belirten topluluğun demecinde, “Başbakan’ın 5 Kasım’da ABD’ye gidip Bush ile görüşmesinin Türkiye’nin faydasına olacağını beklemek, nafiledir. Çünkü Türkiye’nin bağrında yara açan da bu yarayı derinleştirip kanatmak isteyen de ABD’dir” denildi.

Tercüman
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 08:29:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?