17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Niğde'de son umut turizm

Niğde Teşvik dışı bırakılarak Orta Anadolu’da sahipsizliğe bir kez daha mahkum edildi..
Kayseri,Konya,Adana, illerinin çok yönlü kullanım alanı olan Niğde,Aksaray ilçesi iken il olup teşvik kapsamına alınması ile de Sanayi yatırımları içinde çekim alanı olmaktan çıktı.Şurası açık ki Niğde ‘sözde kriterler’ ile teşvik dışı bırakıldı.Teşvik kapsamına alınan illeri tarafsız bir gözlemci ile gezerseniz ‘Fakirlik’yönünden Niğde ‘mukayese’ dahi edilemez. Ve teşviki ilk sırada alması gereken il iken hizmetsizliğe kurban edildi.Lafta ‘Niğde sevdalı’larının beceriksizliği bir kez daha gün ışığına çıktı.
Niğde farklı bir kent özelliğine sahip,Açıkcası Cumhuriyet sürecinde değişik evrelerde çok sayıda vali, bürokrat hatta ona yakın Niğdeli bakan olmuş ama devlet hizmet konusunda başarılı olmalarına karşın Niğde’ye çok bakmamışlar.
Niğdeliler Hurdacı, Halıcı, Kağıtçı,Mobilyacı,Hamal,Kabzımal olarak değişik illerde çaba ve çalışma içinde iken öğretmen, polis,profösör,bürokrat ve her dönem birden çok valiyi memleket hizmetine göndermektedir.Eğitimini ve askerliğini tamamlayanın Niğde’ye hizmeti bırakın uğradığı dahi sınıldır.
Niğdelilerin tipik özelliği yaptığı her işte en başarılı olma çabasıdır ,Ayrıca gittikleri her yere kolayca adapte olur ve Niğde’li olmak yerine olduğu yerin insanı olmayı benimser.Hemşericilik Kültürü yoktur. Şan şöhret olmayı değil işini iyi yapmayı, kurallara uymayı kısaca yasaların belirlediği yapıda yurttaş olmayı önemser.Ondan olacak hemşericilik değil kültür olarak devletçi bir yaklaşım içindedir.Buna karşın devlet olanaklarından en az yararlanan illerin başında gelir.
Niğdeliler Çalışkandır ,fedakardır,tasarrufu önemser bireysel olarak dikkatlidir ancak Niğdenin hakları konusunda ‘ vur elinden al lokmayı’ noktasında dururlar. Ayrıca Tarsus, Bandırma,Ereğli gibi il olması gereken iller il yapılmazken nedense Niğde önce 1950’lerde Nevşehir ilçesi, 1990’lara Aksaray ilçesi il yapılarak küçültülmüştür ve 2004 yılında merkez ilçe nufusu Bor ilçesi dışında nufusu on bine ulaşan ilçeside kalmamıştır..
İş alanı olmadığı için sürekli göç veren Niğde için Üniversite bir umut olsada Niğdelilerin Niğde’den göçü devam etmektedir.
Niğde Üniversitesi 20 bine ulaşan öğrenci sayısı ile Niğde nufusunu göreceli artırsada Niğdelilerin Niğde’den ‘ekmek peşine’gitmesi devam etmektedir. Niğde Üniversitesi gelişmesi Niğde için bir umuttur ancak Aksaray ve Şerefli koçhisar’a kadar uzanan Niğde Üniversitesi Niğde iki ilçesi dışında hareket sağlayamamaktadır. Bu alanda diğer ilçelerde alt yapı oluşturup Niğde Üniversitesi Niğde genelinde yaygınlığa ermesi Altunhisar ve Çiftlik gibi ilçelerde Meslek Yüksek Okulu ,Bor’da Akademi düzeyinde yaygınlık kazanması şarttır.
Niğde Kalkınması için değişik evrelerde çabalarda olmuştur.Son olarak 2002 yılında Holdinleşme alanında adımlar alılmışsada sonuç gelmemiştir.
Niğde Organize Sanayi,Bor Ornaize Sanayi gibi yatırımlarda umdunu teşvike bağlarken Niğde teşvik kapsamı dışında kalarak önemli ölçüde darbe yemiştir. Niğde sanayiinde Bor Dericiliğinin çok önemli yeri varken bu yapıda giderek gerilemektedir.


Niğde genelinde yapılan el sanatları nerede ise tamamı tükenmek üzeredir, Ünlü Bor pazarı Semt pazarı noktasına gerilemiştir. Bir dönemler Bölge il ve ilçelerin çekim alanı olan Salı pazarında Tahıl,Hayvan,Halı, EL sanatları, Peynir, Yoğurt, sebze pazarları ayrı alanlarda kurulurken Bor Karnaval yaşar gibi pazar oluşurdu. Bu özelliğinide kayb edilmiştir.
Bor ilçesi değip geçmeyin Ülkemizide 1940’lı yıllarda yerel iki banka kurabilen sermayesi olan Bu ilçe bügün nüfüsü azalan bir konumdadır. Niğde Üniversite ile aldığı göçe karşın ilçelerden köylerden büyük kentlere işsizlik ve darlan iş alanları ile göç devam etmektedir.

Niğde olanaklarınıda doğru kullnamamaktadır. Madenleri, doğal ve tarihi güzellikleri zengin bir ildir. Ancak Niğde dışından müteşebbisler bu konuda Niğde’yi kullanmaktadırlar. Madenlerini genelde Çukurovalılar işletir. Niğde’de marketleri dahi çoğu Kayserili müteşebbislerin girişimidir.Niğde’den ekmek yiyenin ise Niğde’ye yatırımı ise sınırlı kalmaktadır...Bırakın Niğdeye yatırımı Hatta ürünlerinden Niğde adı çıkarılmaktadır.

Örneğin NİĞDE İL ÖZEL İDARE tarafından Kiralanan Şekerpınar Kaynak Suyu ‘Hayat su’ diye satışı yapılmaktadır ve Bu su şişe etiketlerinde Niğde Şekerpınar suyu yazılı iken 2004 yılında Danone Niğde ve Şekerpınar adını çıkarıp ‘Hayat Adana’ olarak suyu etiketlediği halde Niğde İl Özel İdare bu işe seyirci kalmıştır. Oysa Niğde için çok önemli bir tanıtım fırsatı ıskalanmıştır.Hayat su Niğdenin olduğunu bilen çok sınırlıdır.

Niğde’li ünlü iş adamı Merhum Ayhan Şahenk ailesi ‘Niğde için bir yatırım yaparmı?’ umudu ise her yıl tazelenen bir dilek olarak kalmaktadır. Bu konuda Niğdenin avuntusu Şahenklerin NTV’sinde her hava durumunda Niğde adı geçmesidir.
Niğde’de Niğdeliler için çok önemli bir deneyim olan en önemli kuruluşta Koyunlu köylülerinin dayanışma ile 1970’li yıllarda oluşturdukları Birko dahi Son teşvik uygulaması ile rekabet koşullarında zorlanma noktasındadır.
Niğde yarım yatırımlar,bitmeyen işler ile de dikkat çekmektedir. Bor Fizik Tedavi Merkezi gibi sağlık kuruluşları,BorOrganize Sanayi gibi yatırım alanları ve Niğde Havalanı gibi temeli atılmış işler sürüncemede iken Otoyol,Doğalgaz,Doğu Akdeniz Bölgesi Havza projesi gibi geldi, geliyor ,oldu, oluyorlar ile gündem doldurulmakta sonuç ise her yıl ‘yeni bir bahar’a kalmaktadır.

Görünen o ki Niğde Teşvik ile dar alana sıkışıp tamamen sanayiden arınma noktasına doğru itilmiştir.
Niğde sorunları bilindiğine ve sanayide teşviksiz kaldığı için tıkandığına göre ne yapılmalıdır.Sonuçta Niğde için görünen o ki yakın dönem için Tek Umud bacasız sanayi Turizmdir. Niğde turizm konusunda alt yapı eksiklikleri vardır. Niğde bir tek üç yıldızlı otele sahip olması dahi bu alandaki konumunu özetlemektedir.

Turizm’de doğa,sağlık,tarih,din alanlarında Niğde önemli çekim alanı olacak doluluktadır.Konaklama sorunu çözün bulursa bir ışık yanacak gibidir.
Çiftehan Kaplıcaları,Kemerhisar İçmeleri,Çamur Banyosu, Bor Kum ocakları gibi şifa aranan merkezleri, Aladağlar gibi dünyaca ünlü Dağ spor merkezi, Bolkar Kayak alanı,Dünyada nesli tükenen Toros Kurbağalarının kenti Niğde tarihsel derinlik ve zenginliğindende yeterince pay alamamaktadır.
Niğde merkezde kale, Alaaddin Cami, Sungurbey cami,Ak medrese, Hüdanvent Hatun Türbesi, Aşağı Kayabaşı Kilise cami, Paşacami ve hamamı,Bedesten, Kayardı mağarları,Yılanlı Kilise ve Mumyalı Müze olarak ünlenen Müzesi ile çekim alanıdır. Salt sabah saat 10.00’da güneş ile Aladdin cami kapı üzerinde gölge ile oluşan kadın yüzü dahi başlı başına olaydır. Keza Müze’de bulunan çok değerli eserlerde tarihi düne ışık tutmaktadır.
Gümüşler Manastırı ki Meryem Ananın gülen Anadoludaki ender Fresklerinden birinin bulunduğu ilginç bir kaya oyma eserdir. Kavlaktepe Yeraltı şehri bölgedeki diğer emsallerinden daha ayrı bir yapı olarak görülecek önemli bir değerdir. Tyana Antik Kent çalışmaları ile Erzinana atanan Vali Refik Arslan Öztürk deyimi ile ‘Efes’e eşdeğer bir yer altı şehri’ çıkacağa varsayılan bulgularda kazı çalışmaları sürmektedir. Tyana su kemerleri, Roma Hamamı,Dikilitaş dahi dünden gelen özellikleri gösteren ayaktaki anıtlardır. Bahçeli Köşk Roma Havuzu Ülkemizde emsali sınırlı eserlerden biridir. Hemen havuz Yanında kazıları devam eden alanda M.Ö 5 bin yılına değin bulgulara erilmiştir. Bor İftiyan Yediodalar, Gökbez Fırtına Tanrısı, Bor’da kilise, konaklar, Niğde Cullaza Sokakta eski evler, Niğde Kadıoğlu Konağı, Bor Ahmet Bilgin Konağı, Yeşilturt Kilise, Altunhisar Mağara ve Ören yerleri, Keçikalesi, Bor Bağdüz,Çukurkuyu,Ulukışla Mehmet Paşa Kervansarayı,,Porsuk’ta devam eden kazı, Kısacası Niğdeyi sarmalayan ancak gün ışıgına çıkamamış eserlerden bazılardır. Çoğu Niğdelinin dahi bilmediği tarihi bir hazinedir Niğde.
Niğde,Bor,Fertek, Yeşilburç, Kurdunus,Kumluca Gibi Rum ve Ermenilerin yaşadığı dönemden kalan yapılar da katarsak Turizm için yok yok denecek noktada ki Niğde ciddi bir taıntım atağına ihtiyacı vardır.Niğde tek kurtuluş yoluda bu alanda daha çok tanıtım ve kurtarma çalışmasıdır. Çünkü Niğde’de halen dört alanda kazı devam ederken bir bu kadarda kazı bekleyen alan vardır.
Sözün özü;NİĞDE UMUDUNU TURİZMDEN ALACAĞI PAY İLE KALKINMAYA BAĞLAMAKTAN BAŞKA ÇARESİ KALMAMIŞTIR.


ÖMER FETHİ GÜRER
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2004 Pazar 16:35:16
Güncelleme :6 Aralık 2004 Pazartesi 17:52:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
onur DİKBAŞ IP: 88.229.29.xxx Tarih : 26.12.2008 23:33:11

meraba ben onur nigdeliyim ama burada okudugum şeylerin bazılarını ilk defa sizden duyuyorum ömer fethi gürer sizede cok teşekkür ederim haklsınız nigdenin son umudu turizm dir biraz reklam ve yatırırm la olur bu iş nigde turizm elverişli bir yerdir dogu da kayseri güney de adana batı da konya kuzey de ankara olmasına ragmen gelşemiyoruz bir de cok göç veriyoruz nigde ilinin nüfusu kadar da gurbet te hemşerilerimiz vardır ben hurdacıyım herşeyim var ama keşke şimdi nigdede de olsaydım da cebim de beş kuruş param olmasaydı altım da bmv yerine şahin olsaydı aslın da bu konuda nigdeye bir yatırım yapabiliriz nakit ben den iş sizden saygılarım la hayırlı günler