20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

8'de 8 vefa

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ses sanatçısı Sevim Tanürek’e otomobiliyle çarparak ölümüne neden olan oğlu Ahmet Burak Erdoğan için "tamamen kusursuz" raporu vererek beraatini sağlayan Adli Tıp Trafik İhtisas Dairesi Başkanı Eyüp Çakmak, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne (TDİ) Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı.

Birgün gazetesinde  yayımlanan Nezahat Alkan imzalı haberi alıntılayarak aktarıyoruz:

Dava konusu kaza 11 Mayıs 1998 günü Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi’nde, saat 11.45 sıralarında meydana geldi. Yaya geçidinden yolun karşısına geçmeye çalışan Sevim Tanürek’e, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bilgi Üniversitesi’nde okuyan 19 yaşındaki oğlu Ahmet Burak Erdoğan, otomobiliyle çarptı.

Şişli Etfal Hastanesi’ne kaldırılan Tanürek, Alman Hastanesi’nde ameliyat edildi fakat bir süre sonra yaşamını yitirdi. Sevim Tanürek, hastanede yaşam mücadelesi verirken olay sırasında annesi Emine Erdoğan’a ait 34 ABR 93 plakalı Opel otomobili kullandığı ortaya çıkan Erdoğan saat 18.00’de Şişli Adliyesi’ne gizlice getirilip, Nöbetçi Savcı Turgay Babacan tarafından sorgulandı. Savcı, Erdoğan’n polis ifadesini yeterli görüp, tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Erdoğan hakkında "Dikkatsizlik ve Tedbirsizlik ile Hayati Tehlike Teşkil Edecek Derecede Yaralamaya Sebebiyet Vermek" suçundan Asliye Ceza Mahkemesi’nde TCK 459/2 maddesi uyarınca 3 aydan 20 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı. Erdoğan’ın, trafik raporunda "dalgın olarak araç kullandığı için tali kusurlu" olduğu, Tanürek’in, duran taşıtların önünden yola çıktığı için hatalı olduğu ifade edildi. Erdoğan’ın kusur oranı, 3/8 olarak belirlendi.

Tanürek’in hastanede vefatı üzerine oğul Erdoğan hakkında ek iddianame düzenlendi ve istenen ceza 2 yıldan 5 yıla kadar hapis olarak yükseltildi. Müdahil Tanürek ailesi, sanık Erdoğan’ın ehliyetsiz olduğunu, mahkemeye sunulan ehliyetin "geriye dönük" düzenlendiğini iddia etti.

Duruşmalara gitmeyen Erdoğan’ın avukatı Kadir Kartal, müvekkilinin İngiltere’de dil öğrenimi gördüğünü söyledi.Tanürek’in ailesi, yargılama sürecinde hastane masrafı ve mezar ihtiyacının, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan tarafından karşılandığı gerekçesiyle şikayetlerini geri aldılar.

Mahkeme, Adli Tıp Trafik İhtisas Dairesi’nden kazayla ilgili rapor istedi. Başında Makina Mühendisi Eyüp Çakmak’ın bulunduğu daire 4 Ocak 2000 tarihinde sanık Ahmet Burak Erdoğan için "tamamen kusursuz" raporu düzenledi ve 8/8 kusurun, ölen yaya Sevim Tanürek’te olduğunu bildirdi. Mahkeme, bu rapor doğrultusunda 2 Haziran 2000 tarihli duruşmada oğul Erdoğan’ın beraatine karar verdi. Gerekçede, suçun manevi unsurunun oluşmadığı öne sürüldü.

Oğul Ahmet Burak Erdoğan için "tamamen kusursuz" raporu düzenleyen Adli Tıp uzmanı Eyüp Çakmak, kısa süre önce bu görevinden istifa etti ve kadrosu Adalet Bakanlığı’ndan alınarak, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı TDİ’ye Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı. Adli Tıp’çı Çakmak, TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk’ün yardımcısı oldu.

Ahmet Burak Erdoğan, Tanürek’e çarparak ölümüne sebep olduğu zaman İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisiydi. Olayın hemen ardından İngiltere’ye dil okuluna giden Erdoğan, Londra’da ekonomi okudu. Erdoğan, Ülker ürünlerinin Anadolu yakasındaki dağıtımcılığını yapıyor.

BİRGÜN
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2004 Perşembe 13:29:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?