20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

"Batuhan'ın davranış sorunu var"

Futbolda geçen hafta bizleri Ümit'lendiren bir gelişme oldu.

Hami Mandıralı yönetimindeki Ümit Ulusal Futbol Takımı, grubunda ilk sırayı alarak baraj maçı oynamaya hak kazandı.

Ulusallar, Beyaz Rusya'yı geçerse 2009 Avrupa Ümitler Şampiyonası'na katılacak. Cumhuriyet Gazetesi'nden Nevzat Dindar; henüz 1 aylık bir deneyimine karşın bu başarıyı yakalayan Hami Mandıralı'yla Türk futbolunun geleceğini konuştu...

Hocam isterseniz sondan başlayalım. Kısa bir dönem olmasına karşın iyi başladınız...

Ümit Milli Takımı'nın başına geçeli 1 ay kadar oldu. Sayın Fatih Terim'in isteğiyle gerçekleşti bu durum. 2 gün sonra Ermenistan'la deplasmanda karşılaştık. İyi giden maçı son 2 dakikada yediğimiz gollerle kaybettik. Başlangıç iyi olmadı. Dönüşte Bursa'da iyi bir hazırlık süreci geçirdik. Sonra Çek Cumhuriyeti'ni devirdik. Esas rakibimiz de onlardı zaten. Hem puan hem de moral olarak iyi oldu. Ermenistan'a karşı da küçük ayrıntıları yerine getirdik ve farklı bir galibiyet aldık. Takımı artık iyi tanıyoruz ve eksiklerimizi biliyoruz. Özellikle Çek Cumhuriyeti ve Ermenistan karşılaşmalarında takım olma yolunda güzel mesajlar verdik ve grup birincisi olduk..

Barajdaki rakip Belarus. Bu eşleşmeye sevindiniz mi?

Çok fazla tanımadığımızı söyleyebilirim. Çalışmalara başladık ve rakibimizle ilgili bilgiler topluyoruz. Sonuçta bir yerlere gelmek istiyorsanız kimle oynadığınız önemli değil. Biz kendi kapasitemizi biliyoruz ve Rus ekolünü sergileyen rakibimizi geçeceğiz. Ümitler bizde ve bunun bilinciyle hareket edeceğiz.

Göreve gelme sürecinizi anlatır mısınız?

3 yıldır milli takımlar ailesi içindeyim. 4 hocaya yardımcılık yaptım. Avrupa Şampiyonası öncesi Fatih hocayla konuştum ve görev almak istediğimi söyledim. Artık 'yöneten ve karar veren' pozisyonunda olmak istiyordum. Sonra bir gün telefon geldi ve hoca çağırdı. Bu takıma talip olan birçok kişi vardı ama Fatih hoca bize inandı ve güvendi. Gerek ben gerekse Abdullah hoca (Abdullah Ercan) futbolculuk döneminde ismi hiçbir şaibeye karışmamış kişileriz. Bizim jenerasyonumuza dönüş yapılmalı. Gençler önünde güzel birer örneğiz. Bizden öğrenecekleri çok şey var. Bütün zamanımızı onlarla geçiriyoruz.

"GENÇLER HAVAYA GİRMEMELİ"

Ümit takımlarda nedense başarılı olamıyorduk. Bunu aşmak için neler yapılmalı?
Avrupa Şampiyonası'na katılırsak bu ilk olacak. Şu anki kadromuz çok yetenekli. Mutlaka eksikler de vardır. Tam anlamıyla profesyonel değiliz. Bugünün futbolcuları çok şanslı. Ama önce profesyonelliğin gereklerini yerine getirmeliler. Kendilerine iyi bakmalılar. 2 maç iyi oynadıktan sonra 'ben oldum' havasına girmemeliler. Bu düşüncede olanlar aslında bittiğinin başlangıcındadır. Sağlam bir altyapı eğitimi alırlarsa kaybolup gitmezler. Karakteri sağlam olmayanlar ise bir yerlere gelemiyor. Yetenek sadece belli bir noktaya dek getiriyor. Bizim amacımız başarılı ve karakteri sağlam futbolcuları bir araya getirmek. İçlerinden sadece birisi bozuk çıkarsa o takımın huzuru kaçabilir. İyi kadroyu harmanlamak bizim görevimiz. Bu ikisinden birisi yoksa başarılı olma şansınız yok. Yeme - içmesine, uykusuna, arkadaş grubuna dikkat eden, çalışma ahlâkına sahip oyuncular bir yerlere geliyor. Şota bile idmanlarda benim topa nasıl vurduğuma bakar, sonra 'Nasıl vuruyorum' diye sorardı. İstiyoruz ki oyuncularımız da antrenmanla yetinmesin ve ekstra çalışsın.

Alttan nasıl bir jenerasyon geliyor?

3 yıldır genç takımlarda görev aldığım için gelen nesli biliyorum. Oyun beceresi ve teknik yönden genç takımlarda yetenekli kardeşlerimiz var. Ancak iyi eğitim ve ahlâk almaları şart. Bunlar olduğu zaman sağlam karakterli, kendine güvenen oyuncu profili karşımıza çıkıyor.

"A MİLLİ OLANIN YENİDEN ÜMİT'TE BAŞARILI OLMASI ZOR"

Kadroyu nasıl belirliyorsunuz? Fatih Terim kararlarınızda etkili oluyor mu?
Geniş bir kadromuz var. Eğer tek maçlık bir fikstür önümüzde varsa 20 oyuncu belirliyoruz. Daha sonra Terim ve yardımcılarının yanına gidiyoruz, ekibi beraber belirliyoruz. O bize 'Şunu almayın, ben alacağım' diyor. Buna göre farklı isimleri kadroya dahil ediyoruz. Örneğin Arda, Mevlüt, Kâzım, Mehmet Topal ve Caner ümit takımda oynayabilir. Ancak A takımla maça çıkan bir oyuncunun yeniden burada başarılı olması zor. Örneğin Batuhan Karadeniz konusunda Fatih hocanın beklentileri var ve 17 yaşındaki futbolcuyu ümit takıma aldık.

"BATUHAN'IN DAVRANIŞ SORUNU VAR"

Henüz 17 yaşında olmasına karşın Batuhan eleştiriliyor. Bu futbolcu gerçekten sorunlu mu?
Batuhan'ı kazanmak istiyoruz. Türk futboluna çok büyük hizmetler vereceğini düşünüyoruz. Batuhan bizim istediğimizden daha çok istemeli. Farklı şeylerden kendini arıtmalı. Ona güvenenleri, ondan beklentisi olanları mahcup etmemeli. Bunları başarırsa Avrupa'ya kısa sürede gider. 1.97 boyundaki Batuhan'ın hava hakimiyetinin dışında tekniği, sıçrama ve topa vuruşları da çok iyi. Batuhan davranışlarıyla ilgili sorunları aşarsa üst düzey futbolcu olur. 17 yaşında olduğunu unutmamak gerekir. Ayrıca Batuhan'ın kökleri Trabzon'a dayanıyor. Hiperaktif bir çocuk ve yerinde duramıyor, her dakika konuşuyor. Ancak sürekli kendisine uyarılar yapıyoruz. Mesleği futbolculuk ve buradan geçinen bir insan işine dört elle sarılmalı. Bunu yaparsa hem kendisini hem ailesini kurtarır. Fatih Terim bir oyuncu için devreye giriyorsa, o futbolcunun diğerlerinden daha çok istemesi lazım.

"GENÇLER TAKIMLARINDA YETERLİ SÜREYİ ALAMIYOR"

Gençlere takımlarında yeterli şans verilmiyor. Bu size nasıl yansıyor?
Elbette ki yeterli süreyi almıyorlar ve önemli bir sorun. Göreve geldiğimizden beri bütün oyuncuları arıyoruz, sorunlarını konuşuyoruz. Bunlar daha önce yapılan şeyler değil. Biz istiyoruz ki buraya gelenler kafa ve fizik olarak hazır olsun. Sorunlu oyuncu istemiyoruz. Bizde kulübede olsa bile kendini hazır tutmalı. Yurtdışından gelenler burayı basamak olarak görüyor. İstiyorlar ki her maç oynayalım. Tabii ki biz de onlara ağırlık veriyoruz. Ancak Almanya'dan gelen bir futbolcuyu 15 dakika oynatarak bir fikir sahibi olamazsınız. Hazırlık maçları yaparak bu sorunu aşmaya çalışacağız.

"HERKES BENİ TRABZONSPOR'A YAKIŞTIRIYOR"

Uğurlu bir koltukta oturuyorsunuz. Burayı siz de bir basamak olarak mı görüyorsunuz?
Süreç bizi nereye götürür bilemem ama öncelikle burada başarıyı yakalamalıyız. Bize güvenen ve buraları layık görenleri mahcup etmemeliyiz. Tabii ki Trabzonspor'da oynadığım için herkes beni oraya yakıştırıyor. Ama bunun için erken ve zaman gösterecek.

Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 09:27:32
Güncelleme :17 Eylül 2008 Çarşamba 14:14:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa demir IP: 88.231.249.xxx Tarih : 18.09.2008 00:03:41

besiktasli arkadaslar kusura bakmasin ama tam besiktasin karekterine uygun .. ozellikle seciliyolar galiba .. abileri ibolardan belli. oktayla-serdar ne zaman besiktasta kardeslik olmus goze batan psikolajik bunalima giriyo hapci ettiler cocuklari.