23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

El Kaide’ye Ermeni füzesi

Bazı Ermenilerin, Ermenistan’ın elindeki Sovyet füzeleri ve diğer silahları, ABD’ye karşı kullanılmak üzere El Kaide’ye satmaya çalıştıkları öne sürüldü. Washington Times gazetesinde yayınlanan bir makalede Karabağ’ın Azerbaycan’a iadesi istenirken ABD Başkanı George W. Bush’un Karabağ sorununu çözmeye çağrıldı.

Caspian Energy Consulting (Hazar Enerjisi Danışmanlığı) adlı müşavirlik şirketi başkanı S. Rob Sobhani, Washington Times gazetesinde yazdığı makalede Ermenistan ile ilgili uyarılarda bulundu.

Kısa bir süre önce ABD’ye Sovyet silahlarını sokmak isteyen aralarında Gürcü ve Ermenilerin de bulunduğu belirtilen 18 kişinin yakalandığına dikkat çekilen makalede, "Ermenistan’ın Azerbaycan’ın toprağını işgal etmeyi sürdürmesi Washington’u ciddi bir biçimde kaygılandırmalı" denildi.

Makalede "Kontrolsüz bırakılırsa, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sorun, Amerika’nın enerji ve iç güvenliği için yakın bir tehdit oluşturur" ifadesi kullanıldı.

KONGRE’DEN ERMENİSTAN’A BÜYÜK YARDIM

1994 yılındaki ateşkese karşın Rusya’nın yasa dışı bir biçimde Ermenistan’a silah aktardığı belirtilen makalede, bazı Ermenilerin Sovyet füzelerini ve başka silahları, ABD’ye karşı kullanılmak üzere El Kaide teröristlerine satmaya çalıştıkları öne sürüldü.

Buna karşın, yazıda, Amerikan Kongresi’nin Ermenistan’a büyük destek sağladığına, 1992-2003 döneminde 1.33 milyar dolarlık yardım yaptığına, aynı süre içinde Azerbaycan’a yönelik yardımın ise, 335 milyon dolarda kaldığına da işaret edildi.

"AZERBAYCAN ABD’NİN YAKIN MÜTTEFİĞİ"

Kongre’nin haksız tutumuna rağmen, Azerbaycan’ın ABD’nin yakın bir müttefiği olmayı sürdürdüğü, Azeri askerlerin Kosova, Afganistan ve Irak’ta ABD’li askerlerle yan yana çalıştığı öne sürüldü.

ABD’nin önemli bir dış politika önceliği olan Hazar enerji projelerindeki Azerbaycan rolüne dikkat çekilen makalede Bakü-Ceyhan boru hattının Mayıs ayında işlemeye başlayacağı anımsatıldı.

"ERMENİLER KARABAĞ’DAN ÇEKİLMELİ"

Karabağ sorununun ABD’nin ulusal güvenliğini etkilediği için çözümünün Başkan Bush için büyük önem taşıması gerektiği savunulan makalede, Bush’un bu amaçla daha aktif bir tutum takınması istendi. Makalede şöyle denildi:

"Beyaz Saray’da Başkan Bush’un ev sahipliğindeki bir zirve, Amerikan güvenliğini doğrudan tehdit eden ihtihaplaşmış bu bölgesel soruna son vermek için katalizör rolünü oynayabilir. (...) Ermeniler, tüm işgal altındaki topraklardan çekilmeli. Azerbaycan, Karabağ üzerindeki tam egemenliğini yeniden kazanmalıdır."

Bir NATO barış gücünün bölgede konuşlandırılmasının kalıcı çözüme yönelik ilk adım oluşturacağı da savunuldu.

ANKA
Yayın Tarihi : 28 Mart 2005 Pazartesi 14:22:12
Güncelleme :28 Mart 2005 Pazartesi 20:39:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?