20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

"Fakültelere ahlak polisi gerekli"

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, üniversitelerde kimin başını nasıl bağladığını belirlemek için İran'daki gibi ahlak polisinin görevlendirilmesi gerekeceğini ifade ederek, ''Zahmet etmesinler, Anayasa Mahkemesi iptal eder'' dedi.

Okay, TBMM Genel Kurulu'nda 9 Şubat Cumartesi günü kabul edilen, başörtüsüne üniversitelerde serbestlik getiren Anayasa değişikliğine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Anayasa Mahkemesi'ne düzenlemenin iptali için başvuruda bulunacaklarını bildiren Okay, başvuru dilekçesinde DSP'li milletvekilleri ile Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in de imzasının yer alacağını kaydetti.

Okay, Anayasa değişikliğinin bu haliyle, başörtüsünü üniversitelerde serbest bırakmayacağını, kanunla düzenleme yapılması gerektiğini savunarak, Yükseköğretim Kanunu'nun Ek 17'nci maddesinde yapılacak bir değişikliği de Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini belirtti.

Okay, Ek 17'nci maddenin de Anayasa değişikliği gibi Anayasa'nın 2'nci maddesine aykırı olduğunu ifade etti.

Üniversitelerde kimin başını nasıl bağladığını belirlemek için İran'daki gibi ahlak polisinin görevlendirilmesi gerekeceğini ifade eden Okay, "Ama zahmet etmesinler, bu düzenleme Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilir" dedi.

"Görevi kötüye kullanma"

Rektörlerin, inisiyatif kullanarak başörtüsünü üniversitelerde serbest bırakması halinde, "görevi kötüye kullanma" suçunu işleyeceklerini ileri süren Okay, böyle bir durumda, üniversitelerin işlemlerine karşı idari yargıda ve Danıştay'da dava açılabileceğini söyledi.

Okay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, yasayı onaylamakta çok fazla gecikmeyeceğini, daha önce de "onaylarcasına açıklamalarda" bulunduğunu savundu.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve bazı AK Parti'lilerin, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın geçen hafta yaptığı grup konuşmasına yönelik eleştirilerine de yanıt veren Okay, AK Parti'nin, dine ilişkin söylemde bulunmayı, sadece kendi tekellerinde gördüğünü söyledi.

Okay, Baykal'ın, tartışılan bir konuya ilişkin toplumu, sosyolojik açıdan bilgilendirmek için din adamlarının açıklamalarından alıntı yaptığını vurgulayarak, "AK Parti yöneticileri, ülkeyi ve tolumu germe ve bölmenin suçluluğunun telaşındalar' dedi.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2008 Pazartesi 14:41:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.245.62.xxx Tarih : 11.02.2008 18:46:05

iranda ahlak polisi takmayanları denetliyor yarın onların görevi değişir iranıda anlamak mümkün değil gidip herhangi birinin 13 yaşındaki kızını 4 üncü karısı yapmak için isteyebiliyorsun ahlaksızlık değil ama saçının teli görünse ahlaksızlık