17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Hukukçular: '184. Madde Üstü Örtük Bir Af Niteliğinde'

Yeni TCK`da yer alan ve ruhsatsız yapılara "gizli af" şeklinde değerlendirilen 184`üncü madde hukukçuların tepkisine neden oldu. Hukukçular, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceğini bildirdikleri yasa için, "İptal edilene kadar geçen süre zarfında kimin affedilmesini istiyorlarsa o affedilecek" dedi.

Türk Ceza Yasası görüşmelerinde en fazla tartışılan 184`üncü madde hukukçuların da tepkisine neden oldu.

ANKA`nın sorularını yanıtlayan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Muharrem Özen maddeye eklenen ``kişinin ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı, imar planına uygun hale getirmesi durumunda, açılmış kamu davaları düşer, ceza ortadan kalkar`` fıkrasının üstü kapalı bir af olduğunu söyledi.

İŞ İŞTEN GEÇMİŞ OLACAK

Nitelikli çoğunluk olmadan maddenin geçmiş olmasının ``amir hükmün ihlali`` olduğunu kaydeden Özen, ``Anayasa Mahkemesi`ne giderse zaten kesin iptal olur. Bunu yasayı çıkaranlar da biliyor. Ama iptal edilene kadar geçen süre zarfında kimin affedilmesini istiyorlarsa o zaten affedilecek. Sonuçta madde iptal edilse bile iş işten geçmiş olacak`` diye konuştu.

``ALDATMA VE HİLE İLE YASA ÇIKIYOR``

Özen, iptal kararlarının Türkiye`de yürümediğine de değinerek, ``Aldatma ve hile ile yasa çıkıyor. Sonra iptal ediliyor ama uygulanmıyor`` dedi.

ANAYASA`YA AYKIRI

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Aliefendioğlu da maddenin ``koşullu bir af`` olduğunu belirterek, ``Nitelikli oy çoğunluğu olan 3`te 2 çoğunluğun sağlanması gerekirdi. Bu gerçekleşmeyince Anayasa`ya aykırı bir durum ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı onaylarsa, Anayasa Mahkemesi`nden döner`` dedi.
sansürsüz
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2004 Pazartesi 18:54:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?