17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Memur Zammında Anlaşma Yok

Memur ve memur emeklilerine 2005 yılında verilecek zammı görüşmek üzere bugün ikinci kez masaya oturan memur sendikaları ile hükümet arasında bir anlaşma sağlanamadı.

Sendika liderleri görüşmeden sonra yaptıkları açıklamalarla, memurları eylemlere davet ederken; hükümeti, bütçeden memura verilecek payı bilmemekle eleştirdi. Hükümet ise, memurların yüzde yüzleri aşan zam talepleriyle kaşı karşıya olduklarını açıkladı. Toplam 11 sendikayı temsilen toplu görüşmelere katılan 3 konfederasyondan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Sami Evren, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, hükümetin, 2005 yılı bütçesinde memura ne kadar pay ayrıldığını kendilerine aktarmadığını söyledi.

"Hükümet dersini çalışmamış" diyen Evren, görüşmelere Salı günü devam edileceğini belirtti.

KESK Başkanı Evren, sabah görüşmelere gelirken polisin kendilerine barikat kurduğunu da hatırlatarak, hükümeti demokrasiyi benimsememekle eleştirdi.

Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da, hükümetin bu tavrıyla memurun psikolojisini bozduğunu, bu nedenle memurların yarın psikolojik tedavi görmek için hastanelere başvuracağını söyledi.

Memurların, önümüzdeki Cumartesi günü Türkiye’nin tüm kentlerinde mitingler yapmaları bekleniyor. Sendikalar, genel greve kadar gidebileceklerini açıklamışlardı.

Görüşmelerde hükümeti temsil eden Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin de görüşmeden sonra düzenlediği basın toplantısında, memurların yüzde yüzleri aşan zam talepleri olduğunu, bütçe olanaklarıyla bu taleplerin karşılanamayacağını söyledi.

Şahin, geçen yıl memura öngörülen enflasyon oranında yüzde 12 zam yapıldığını belirtirken; bu yıl da, benzer bir öneriyle geleceklerinin işaretini verdi. Hükümetin 2005 yılı için öngördüğü enflasyon oranı yüzde 8.

Sendikalar, 484 milyon lira olan en düşük memur maaşının 840 milyon liraya çıkarılmasını istediklerini açıklamışlardı. Hükümet ise, önerisini Salı günü masaya getirecek.

Yasaya göre, toplu görüşmelerin 15 gün içinde sonuçlandırılması gerekiyor. Uzlaşmaya varılamazsa, Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurul, 5 gün içinde mutabakat sağlayamazsa, karar, Bakanlar Kurulu’na kalacak.

Memur maaş artışları, son iki yılda uzlaşmazlık nedeniyle Bakanlar Kurulu tarafından belirlendi.

Toplu görüşmelere, 15 Eylül’de başlamıştı.
BBC türkçe
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2004 Perşembe 17:24:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?