19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

"Nazım'ın mezarı bizim hakkımız"

Yeniden Türk vatandaşı olması için harekete geçilen şair Nazım Hikmet’in yeni istirahatgahı için talip çıktı. Eskişehir Doğançayırlılar, ‘İlk başvuyu biz yaptık, Nazım’ın mezarı bizim hakkımız’ diyor 

Eskişehir'in Seyitgazi İlçesi'ne bağlı Doğançayır Beldesi'nin Belediye Başkanı CHP'li Kemal Ulukoca, yeniden Türk vatandaşlığına kabul edilmesi gündeme gelen ünlü ozan Nazım Hikmet’in mezarına sahip çıktı. Ulukoca, “Nazım’ın mezarının beldemize getirilmesi için ilk talebi biz 1995 yılında yaptık. Nazım’ın anıt mezarını ilk olarak biz yaptık ve 8 yıldır da Nazım Hikmet’i anma etkinliği düzenliyoruz. Bu nedenle Nazım’ın mezarı beldemizin hakkı” dedi.

Doğançayır'da 20 Şubat 1995 tarihinde toplanan 700 imzanın Kültür Bakanlığı’na verilerek Nazım Hikmet’in mezarının Rusya’dan beldelerine getirilmesinin talep edildiğini belirten Belediye Başkanı Kemal Ulukoca, 2000 yılında Doğançayır beldesinde bir çınar ağacının yanına Nazım Hikmet’in anıt mezarını yaptıklarını da kaydetti. Ulukoca, 8 yıldır 2 bin 660 nüfuslu beldelerinde her haziran ayının ilk cumartesi günü ‘Nazım Hikmet ve Kuvayı Milliye Şehitlerimizi Anma Kültür- Sanat Etkinlikleri’ düzenlediklerini hatırlattı.

Etkinliklerin bu yıl 9’uncusunu düzenleyeceklerini söyleyen Ulukoca, Nazım Hikmet’in yeniden Türk vatandaşlığına kabul edilmesi için başlatılan girişimi sevinçle karşıladıklarını ifade etti. Nazım Hikmet’in mezarının Rusya’dan Türkiye’ye getirilmesi halinde beldelerinde görmeyi arzu ettiklerini vurgulayan Ulukoca şöyle konuştu:
“Son olarak geçen yıl beldemizde yapılan Nazım Hikmet ile ilgili anma törenlerinden çekilen fotoğraf ve görüntüleri Kültür Bakanlığı’na göndererek Nazım’ın mezarının beldemize getirilmesi talebimizi yineledik. 2000 yılında Nazım Hikmet’in anıt mezarını yaptık. 8 yıldır beldemizde Nazım’ı anıyoruz. Mezarı için ilk başvuruyu biz yaptık. Bu nedenle Nazım Hikmet’in mezarı beldemizin hakkı. Nazım’ın mezarının Rusya’dan beldemize getirilmesini istiyoruz.”(

DHA-Radikal
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 01:31:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?