19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

"Nükleer çözüm herkesin çıkarına"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İran'ın nükleer sorununun diplomatik yollarla çözümünün, başta İran olmak üzere Türkiye, bölge ve dünyanın çıkarına olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İran'ın nükleer sorununun diplomatik yollarla çözümünün, başta İran olmak üzere Türkiye, bölge ve dünyanın çıkarına olduğunu söyledi. İran'ın başkenti Tahran'daki temaslarına Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile başlayan Gül, İranlı bakanla yaklaşık 1,5 saat görüştü.

Basına kapalı yapılan görüşmeden sonra Gül ve Mutteki ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Gül, basın toplantısında, dost, kardeş ve komşu iki ülke olan Türkiye ve İran'ın ortak çıkar ve ortak işbirliğinin söz konusu olduğunu belirtti.

İkili ilişkilerin daha ileriye götürülmesi için devamlı görüşmeler yaptıklarını ifade eden Gül, başta Irak olmak üzere bölgeyi ilgilendiren bazı konuları bir kez daha gözden geçirdiklerini kaydetti.

Irak'a komşu ülkeler dışişleri bakanları toplantısının 8-9 temmuz günlerinde Tahran'da yapılacağını anımsatan Gül, toplantıda bu konuları çok daha geniş bir şekilde görüşeceklerini söyledi. ”Toplantıda İran'ın nükleer programıyla ilgili gelişmeler hakkındaki görüşlerimizi de paylaştık” diyen Gül, şunları kaydetti:

“Türkiye olarak biz diplomatik bir çözüm olmasına büyük gayret sarf ediyoruz. Bunun hem İran, hem Türkiye, hem bölge, hem de dünyanın çıkarına olduğuna inanıyoruz. O zaman yeni bir dönemin ve heyecanın başlayacağına, bu heyecanın ekonomik kalkınma ve halkların sorunlarının çözülmesine yönelik olacağına inanıyoruz. O bakımdan dünyadaki gerginliklerin azalacağına ve yeni bir işbirliği imkanının doğacağına inanıyoruz. Bu nedenle diplomatik çözüm için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. İran'a komşu bir ülke olarak Türkiye bu konuda kendini sorumlu addedip büyük bir gayret ve faaliyet içindedir.”

Türkiye'nin hem batılı dost ve müttefikleriyle, hem de komşusu İran ile yakın işbirliği içinde olduğunu söyleyen Gül, ”Soğukkanlılıkla bir neticeye varılabileceğini, herkesin soğukkanlı davrandığını görüyoruz. Paketin İran tarafıyla paylaşılması, İran'ın da soğukkanlılıkla paketi ele alıp incelemeye başlaması önemli adımlardır. Neticede sağduyunun hakim olmasını ve diplomatik yollarla bir sonuca ulaşılmasını ümit ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye'nin de bu sorumluluk duygusu içinde hareket ettiğini kaydeden Gül, “Bu sorumluluk duygusu içinde hükümetimizin, Türk halkının ve Sayın Başbakanın görüşlerini ve mesajlarını getirdik. Bunları başta Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad olmak üzere diğer yetkililerle paylaşacağız” dedi.

Bakan Gül, bir gazetecinin, getirdiği mesajın içeriğini sorması üzerine şunları kaydetti:

“Türkiye bu konudaki bütün gelişmeleri değerlendirmiştir. Bütün taraflarla görüşmeler yapılmıştır. Bunlar hükümetimiz ve bütün kurumlar tarafından değerlendirilmiştir. Sayın Başbakan bütün bu değerlendirmelerin neticesini İranlı yetkililerle paylaşmamızı arz etmiştir.”

Bakan Gül, Türkiye'nin İran'dan uranyum zenginleştirme çalışmalarını askıya almasını isteyip istemediğine ilişkin soruyu da şu şekilde yanıtladı:

“Bu aşamada söyleyeceklerimizin hepsini söyledim. Daha fazla konuşmak istemiyorum. Herkesin dikkatli bir şekilde büyük bir sorumluluk duygusu içinde hareket ederek, bu işin çözümü için gayret göstermesi gerekiyor. İnanıyoruz ki buradaki bir diplomatik çözüm dünyanın birçok sorununun çözümüne büyük bir katkı sağlayacaktır. Çünkü dünyada olumlu bir hava esecektir ve bu olumlu hava bütün insanların çıkarına olacaktır.”

MUTTEKİ

İran Dışişleri Bakanı Mutteki de olumlu görüşmeler yaptıklarını, iki ülke arasındaki ilişkileri gözden geçirdiklerini söyledi. Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminin 4,5 milyar dolar civarında olduğuna işaret eden Mutteki, bu rakamın daha yukarılara çıkarılabileceğini belirtti.

Türk firmalarının İran'daki yatırımlara daha aktif katılımlarının sağlanması ve ortak işbirliği zemininin oluşturulmasıyla ikili ilişkilerde yeni adım atılacağını umduğunu kaydeden Mutteki, başta siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki ilişkilerin daha üst düzeye çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Mutteki, Türkiye ile istişareye devam edeceklerini de ifade etti. Bakan Gül, İran Meclis Başkanı Gulamali Haddad Adil, İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, İran'ın eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile de görüşecek.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2006 Pazar 16:07:45
Güncelleme :25 Haziran 2006 Pazar 16:11:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?