20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Uzmanlar 9 yılı değerlendirdi

Deprem olsa bunlar vatan haini olurlar!

* YIldIz Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Bu 9 sene içinde büyük bir deprem yaşansaydı halen bina yenilemekle uğraşan yetkililer ne cevap vereceklerdi? Devlet kurumları arasındaki organizasyon ve koordinasyon sorunları sebebiyle 9 yılda büyük bir ilerleme kaydedilmemiştir. Şu anda bir deprem olsa geç kalmış yetkililerin yaptıkları vatan hainliğine eş değerdir.

Okulların yüzde 10’u güçlendirilebildi

* İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: Geçen yıl da şu soruyu sormuştuk: 17 Ağustos üzerinden 8 yıl geçti, ne yaptık! Cevabımız, ‘Yapılanların tümü çok yetersiz’ olmuştu. Aradan bir yıl geçti, maalesef yine aynı cevabı veriyoruz. Yıkılıp yeniden yapılması ya da güçlendirilmesi gereken 5 bin okul vardı. 9 yılda yüzde 10’u yapılabildi bunların. 9 yıla bakınca önümüzdeki yıllardan da umudum yok açıkçası. Deprem bozuk olan her şeyi yıkacak!

2007-2013 kalkınma planında deprem yok

* İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Durmuş Nar: Üzerinden 9 yıl geçen 17 Ağustos depreminin ardından gerekli yasa ve yönetmelik değişiklikleri yapılmadı. 1 Temmuz 2006 tarihinde yayımlanan 9’uncu Kalkınma Planı’nda afete karşı hazırlık ve afet zararlarıyla mücadele konusuna yer verilmemiştir. Yani 2007-2013 yıllarının temel hedefleri arasında deprem ve depreme karşı alınacak önlemler yok.

En büyük tehlike apartmanlar


* ODTÜ İnşaat Müh. Öğr. Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu: Deprem bölgelerinde 4-8 katlı yap-sat usulü inşa edilen apartmanlar, en büyük tehlike. Dış kaynaklardan Hazine garantisiyle alınan krediler kamu binalarına yönelik, özel mülkiyete sahip apartmanlar için kullandırılmıyor. Bina sahipleri de güçlendirme için “pek gönüllü” değil. Bu nedenle arama-kurtarma timleri oluşturmaktan başka yapacak pek bir iş kalmadı maalesef.

Vatan
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2008 Pazar 15:03:50
Güncelleme :17 Ağustos 2008 Pazar 15:30:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?