17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

YTL Tanıtım Kampanyası Başladı

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, en geç 2005 Şubat sonuna kadar, piyasada dolaşan paranın yüzde 90-95’inin Yeni Türk Lirası (YTL) cinsinden olacağını söyledi.

Serdengeçti, "YTL kampanyasının" başlaması nedeniyle, kamuoyunu bilgilendirmek için basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakçı da katıldı.

2005 yılbaşı özel çekilişine ilişkin Milli Piyango biletlerinin YTL tasarımı ile basılacağını açıklayan Serdengeçti, 3 aşamalı kampanyanın birinci aşamasının YTL’ye hazırlık ve bilgilendirme aşaması olduğunu, Eylül-Ekim aylarında yapılacağını vurguladı.

İkinci aşamanın ise Ekim’den Aralık sonuna kadar bir süreyi kapsadığını, YTL, banknot ve madeni paraların fiziki tanıtımı ile kullanım kolaylığının gösterileceğini anlatan Serdengeçti, üçüncü aşamayı da, Ocak-Mart 2005 dönemi ’tedavüle giriş ve sonrasının’ oluşturduğunu kaydetti.

Yeni banknotların 1, 5, 10, 20, 50 ve 100 Yeni Türk Liralık değerde olacağını, madeni paraların ise 1, 5, 10, 25, 50 Yeni Kuruş ve 1 Yeni Lira olacağını ifade eden Serdengeçti, operasyonun ulusal nitelikli bir proje olduğunu kaydetti.

Operasyonun ikinci aşamasında, "Yeni" ibaresinin kaldırılarak para biriminin tekrar Türk Lirası olarak isimlendirileceğini bildiren Serdengeçti, operasyonun gelişimi ve Türkiye ekonomisinin genel durumuna göre, bu değişimin ne zaman yapılacağına ilerleyen dönemlerde karar verileceğini anlattı.

Yıl sonunda takas sürecinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmasını önlemek ve Borsa üyelerinin yıl sonu işlemlerini sağlıklı şekilde yürütmelerine imkan tanıyabilmek amacıyla, 30 ve 31 Aralık 2004 tarihlerinde İMKB Hisse Senetleri Piyasası’nda işlem yapılmayacağını söyleyen Serdengetçi, "Böylelikle YTL’ye 2004 yılından herhangi bir takas işlemi sarkmadan, durağan bir ortamda geçilecek ve kayıtlar YTL’ye dönüştürülecektir" dedi.
sansursuz
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2004 Perşembe 15:00:50
Güncelleme :23 Eylül 2004 Perşembe 16:20:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?