20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

1.7 milyon aday ter döktü

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na 1.7 milyon aday katıldı. Sınavda çok çeşitli ve sıkı güvenlik önlemleri vardı. Adaylar,  saç diplerine, pantolon paçalarına kadar arandı. Öğrenciler sınavın zorluğundan yakındı.

Üniversitede okumak isteyen 1 milyon 692 bin 345 adayın katıldığı ve üniversiteye girişte birinci aşama sınavı olan
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sona erdi. Sınav, saat 10.00'da başladı ve tek oturumda 160 dakika sürdü.

Türkiye’de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC’nin başkenti Lefkoşa’daki sınav, 160 sınav merkezindeki 5 bin 727 sınav binasında, 89 bin 283 sınav salonunda gerçekleştirildi.

DİDİK DİDİK ARANDILAR

Adayların çoğunluğu, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabah erken saatlerden itibaren sınav yerlerine geldi. Sınav binalarının bulunduğu cadde ve sokaklarda trafik yoğunluğu yaşandı. Özellikle üniversite kampüslerinde ve ana caddelerde sınava girmek isteyen adayların uzun kuyruklar oluşturduğu gözlendi. Adaylar sınav yerlerine
alınma saati olan 09.30’a kadar aileleri ve yakınları ile heyecanla beklerken aynı zamanda son kontrollerini de yaptılar.

YGS öncesinde öğrencilerin binaya alınışı sırasında yapılan sıkı kontrol ilginç görüntülere sahne oldu. Güvenlik görevlileri öğrencileri saç diplerine kadar aradı. Adaylar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtuldu.

Salondaki görevliler adayların tek tek kimlik kontrollerini yaptı. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara hatırlattı. Daha sonra adaya ait sınav evrakı ile içinde kalem, silgi bulunan poşetler dağıtıldı. Sınavda adaylara, Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin her birinden 40’ar soru yöneltildi.

SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ
YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak.

YGS'nin değerlendirilmesi sonucunda her bir aday için YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere altı ayrı puan türü oluşturulacak.

Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS'ye girmeye hak kazanabilecekler.

Sınavda 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için ise YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek. 

...
Yayın Tarihi : 27 Mart 2011 Pazar 09:29:31
Güncelleme :27 Mart 2011 Pazar 15:19:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?