23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

1 Mayıs kutlandı: 47 gözaltı

Taksim Meydanı’na gelerek Emekçi Hareket Partisi imzalı pankart açan 9 kişi, 1 Mayıs’a ilişkin basın açıklamayı yapmak isteyince gözaltına alındı. Ardından 1 Mayıs kutlamaları bahanesiyle Taksim Meydanı’nda izinsiz gösteri yapmak isteyen 28 kişi daha gözaltına alındı.

İstiklal Caddesi’nin Taksim Meydanı tarafında toplanan 28 kişilik grup, “Yaşasın 1 Mayıs, biji yek gulan” yazılı, “Mücadele Birliği” imzalı pankart ve bezler açtı. Taksim Meydanı’na yürümek isteyen grubu polis engelledi.

Yaptıkları gösterinin izinsiz olduğu yönünde uyarıda bulunan polis ile grup arasında arbede çıktı. Ellerindeki bezlerin sopalarıyla güvenlik kuvvetlerine karşı koyan gruba, polis de cop ve göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti.


Polis, gözaltına aldığı bu kişileri bir otobüse bindirdi. Polise karşı koymaya devam eden gruptan bazı kişiler, otobüsün camlarını tekmeleyerek kırdı.

Göstericilerin polis minibüsüne aktarılması sırasında Taksim Metro İstasyonu önünde toplanan yaklaşık 10 kişilik başka bir grup da, ”Mücadele Birliği” yazılı pankart açıp “Devrimci Öğrenci Birliği” yazan bez taşıyarak slogan atmaya başladı.

İçlerinden bir kişinin basın açıklaması yapmasının ardından çevik kuvvet ekipleri tarafından çevrelenen grubun, pankartları toplamaları ve slogan atmamaları koşuluyla buradan ayrılmalarına izin verildi. Grup, bir süre sonra geri döndü. “Mücadele Birliği” yazılı pankart açan gruptakiler, Taksim Meydanı’nda daha önce bazı kişilerin gözaltına alınmasını protesto etmek istediklerini söylediler. Bunun üzerine Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekiplerince çevreleri sarılan yaklaşık 10 kişi, zor kullanılarak gözaltına alındı.

KADIKÖY’DE KUTLAMA



DİSK, KESK, Türk-İş ve Hak-İş’in de aralarında bulunduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi’nce Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlenen miting, kortejlerin alana ulaşmasıyla başladı.


Yürüyüş sırasında, “Fabrikamı seviyorum, sendikamı seviyorum”, “Demokrasi, barış, kardeşlik ve özgürlük için mücadelemizi yükseltelim”, “Yaşasın işçilerin birliği” ve “Irak işgaline son” yazılı dövizler taşındı. Gruplar ayrıca, “Yolumuz işçi sınıfı yoludur”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Ya hep beraber ya hiçbirimiz” şeklinde sloganlar attılar. Bu arada bazı grupların Kürtçe sloganlar attıkları da duyuldu.

Kortejlerin alanda yerlerini almasının ardından İstiklal Marşı okundu. Miting, daha sonra “Ruhi Su Dostlar Korosu”nun 1 Mayıs Marşı’nı seslendirmesiyle başladı.


Bu arada, 1996 yılı 1 Mayıs kutlamalarında olayların yaşandığı Altıyol’dan rıhtıma inen cadde, bariyerlerle tamamen kapatıldı ve sadece yolun 2 tarafındaki kaldırımlar yaya geçişine açık bırakıldı.


Alana çıkan yollar da, sabah erken saatlerden itibaren trafiğe kapatıldı. Altıyol çevresinde 2 simit sarayı hariç hemen hemen bütün dükkanların kapalı olduğu görüldü.


Bu arada “Yurtsever Cephe” adıyla 1 Mayıs’ı kutlamak isteyen bir grubun, Altıyol’dan rıhtıma inen caddenin miting alanına yakın olan kısmında platform kurduğu ve kutlamayı burada yaptığı görüldü.

6 BİN POLİS GÖREVDE

İstanbul’da 1 Mayıs kutlamaları için alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde 6 bin 500 polis ile 450 jandarma görevlendirildiği belirtildi. İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamaları nedeniyle Emniyet Müdürlüğü’nde Vali Yardımcısı Ergun Güngör başkanlığında kriz merkezi oluşturuldu. Kriz Merkezi’nde Emniyet Müdür Yardımcısı İnci Aksoy, İl Jandarma Komutanlığı, MİT, sağlık ve belediye görevlilerinin yer aldığı öğrenildi.


Taksim Meydanı ve Kadıköy İskele Meydanı’na konulan kameralar aracılığıyla bu bölgelerden Kriz Merkezi’ne görüntü aktarılıyor. Önlemler kapsamında 450 kişiden oluşan jandarma timinin de Kadıköy İSKİ su arıtma tesislerinde hazır halde tutulduğu öğrenildi.


ANKARA’DA 1 MAYIS

İşçi ve memur sendikaları ile sivil toplum örgütü üyeleri, mitingin yapılacağı Tandoğan Meydanı’nda yerlerini aldı. Katılımcılar, meydana girmeden önce polis tarafından kurulan arama noktalarından geçtikten sonra alana alındı.


Yaklaşık 2,5 saat süren yürüyüşün ardından alandaki yerlerini alan katılımcılar, davul zurna eşliğinde halay çekip çeşitli sloganlar attılar.

Kutlamalar nedeniyle Ankaray’ın Tandoğan istasyonunun giriş ve çıkışları kapatıldı. Ankaray yolcularının bir sonraki durakta iniş ve binişlerine izin verildi.


1 MAYIS GEÇMİŞİ

Zaman içinde tarihi anlamı unutulan 1 Mayıs, aslında işçilerin 8 saatlik çalışma günü için verdiği küresel mücadeleye dayanıyor.

Bugün tüm dünyada ”Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kutlanan 1 Mayıs, ABD’de 1886 yılında 350 bin işçinin, günlük mesai süresinin 8 saatle sınırlandırılması için başlattığı grevin yıldönümü.


ABD ve Kanada’daki 1 milyon işçiyi temsilen 1881’de kurulan ”Örgütlü Meslek Kuruluşları ve İşçi Sendikaları Konfederasyonu (FOTLU)”, bu amaçla 1 Mayıs 1886’da bir günlük grev yapılmasını kararlaştırdı.


Tarihte ilk kez bu denli örgütlü olarak girişilen hak arama mücadelesinde, ABD genelindeki 350 bin işçi greve çıkarken, bu hareket işveren kesiminin büyük tepkisini çekti.

AA - KENTHABER
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2005 Pazar 12:46:18
Güncelleme :2 Mayıs 2005 Pazartesi 01:28:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
milletin sesi IP: 62.165.80.xxx Tarih : 1.05.2005 15:53:13
Memleketimizi insanimizi bolmenin disinda herturlu fikir aciklamasindan yanayim.lakin milletin malina zarar vererek baskalarina zarar vererek dusunce aciklanmaz. Amerikanin gelismesinde mahkumlarin calistirilmasinin buyuk bir rolu olmustur bence mahkumlari belirli sirketlere kiralanmali veya devlet kendisi calistirmali yollarda hic viraj kalmayasiya ve 100 milyon insanin siginacagi yeralti sehirleri kurulasiya kadar hadi yetkililer harekete gecme zamani gelmedimi ?