20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

1 Mayıs nasıl kutlanacak?

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, 1 Mayıs'ın ''Emek ve Dayanışma Günü'' olarak kutlanmasına ilişkin kararın, Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını bildirdi.



Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü olarak Türkiye'de kutlandığını anımsatarak, Bakanlar Kurulu'nun da bundan böyle 1 Mayıs'ın, Emek ve Dayanışma günü olarak kutlanması konusunda bir karar aldığını bildirdi.

Bakan Çiçek, ''Bakanlar Kurulu kararı aldık. Dolayısıyla bu karar imzaya açılmıştır. Bununla ilgili sair düzenlemeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız yapacaktır. Bundan böyle 1 Mayıs dünyadaki emsallerine paralel olarak emek ve dayanışma günü olarak kutlanacak'' dedi.

Hükümet Sözcüsü Çiçek, 1 Mayıs'ın tatil olmayacağını da bildirdi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunarak, soruları yanıtladı.

1 Mayıs'ın ''Emek ve Dayanışma Günü'' olarak Türkiye'de kutlandığını anımsatan Çiçek, Bakanlar Kurulu'nun da bundan böyle 1 Mayıs'ın ''Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanması konusunda bir karar aldığını söyledi. Bu kutlamaların, emeğe saygıyı vurgulamak açısından önemli olduğunu kaydeden Çiçek, şöyle konuştu:

''Biz de bunu önemsiyoruz. Onun içindir ki bizde bu kararı aldık. Ancak bu vesileyle bir hususu kamuoyunun takdirine sunmak istiyoruz. Sendikalarımız çalışanların örgütlendiği anayasal kuruluşlardır, siyasi partilerimiz gibi, dernekler gibi. Dolayısıyla bu kutlamalar yapılırken yürürlükteki mevzuat çerçevesinde bunların yapılması herkesin menfaatinedir. Dolayısıyla 1 Mayıs günü kutlamalar, mitingler, toplantılar yapılacaktır. Söylediğimiz anlamda, bu dayanışmayı ortaya koymak adına, bizim arzumuz, bu toplantıların, devletin, mülki makamların, valiliklerin, kaymakamlıkların daha evvel ilan ettikleri yerlerde yapılmasıdır. Çünkü biz de siyasi partiler olarak miting yaparken her istediğimiz yerde değil, önceden ilan edilmiş yerlerde yapıyoruz. Mesela biz mitingi hiçbir zaman Kızılay'da, Meclis'in önünde yapmadık partiler olarak. Bütün siyasi partilerimiz Sıhhiye'de ya da Tandoğan'da yaptı. İstanbul'da da ilan edilmiş yerlerde yaptı. İlan edilmiş yerlerde bu toplantıların yapılmasını hem arzu ediyoruz hem de teşvik ediyoruz ve destekliyoruz.

Onun dışındaki çaba ve gayretler kamu düzeni, kamu barışı açısından böylesine anlamla bir günün mahiyeti ve kamuoyunda değerlendirilmesi açısından bunun önemli olduğunu düşünüyoruz. Geriye dönüp bakıldığında 1 Mayıslar Türkiye'de zaman zaman endişe konusu olmuş, hepimizi üzen olaylar yaşanmıştır.

Ümit ediyoruz, bütün sendikalarımız, işçi kuruluşlarımız büyük bir sorumluluk ve vatanseverlik duygusu içinde resmen ilan edilmiş yerlerde bu toplantıları yaparlar. Böylece gerçekten hem emeğe saygı hem de dayanışma günü olarak bu günler daha anlamlı günler olur, özlenen günler olur.''

-''UYANIK OLUNSUN''-

Çiçek, yaşanan olaylardan görünen hususun, terörle mücadelede çok kapsamlı bir çaba ve gayret sürdürülmüş olmakla birlikte, bir kısım yasa dışı örgütlerin bu tür toplantıları istismar etmesi olduğunu belirterek, ''Düzenleyicilerin bu düşüncede, kanaatte olmadığını biliyoruz ama buna rağmen bu toplantılara katılmak suretiyle bir kısım insanların mallarına, canlarına zarar verdiğini, kamu malına zarar verdiklerini geçmiş tecrübelerde gördük. Bunun için de vatandaşlarımızın, işçi kardeşlerimizin son derece uyanık olmaları ve bunlara fırsat vermemeleri gerekir. Emek ve dayanışma günü hayırlı olsun'' dedi.

-''1 MAYIS TATİL DEĞİL''-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çiçek, ''Sendikaların talebi, 1 Mayıs'ın resmi tatil günü ilan edilmesiydi ve Taksim'de kutlanması talepleri vardı. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna, şu yanıtı verdi:

''Biz bu güne özel bir toplantı mekanı ilan etmiyoruz. Bütün meslek kuruluşları kendi düşüncelerini ifade etmek ister miting şeklinde ister protesto şeklinde ifade etmek istiyorsa önceden ilan edilmiş yerlerde yapıyorlar. Dolayısıyla bunlar önceden ilan edilmiştir. 1 Mayıs hesaba katılarak plan yapılmış ilanlar değildir. Herkes oralarda bu düşüncelerini, bu kanaatlerini açıkçı ifade edebilirler. Buna bir engel yok. Onun dışındaki hususlar çeşitli sebeplerden dolayı doğru değildir. İşte sürtüşmeler, tartışmalar o zaman başlıyor. Bir taraftan böylesine önemli bir gün ama öbür tarafta yasaları yok farz ederek bir tartışma açmak bence faydalı olmaz. Halbuki yeni bir sayfanın açılması lazım. Artık 1 Mayıs'ı hep beraber Bakanlar Kurulu da böyle bir kararla bugüne iştirak ettiğine göre Emek ve Dayanışma Günü olarak ama yasalara uygun olarak yapılması gerekmektedir. Biz bunun böyle bir gün olmasını arzu ediyoruz.''

-''MALİYETLER VAR''-

1 Mayıs'ın tatil günü olmasını arzu etmediklerini ifade eden Cemil Çiçek, şöyle konuştu:

''Çünkü tatilin getirdiği ilave bir sürü yükler var. Türkiye, dünya büyük bir ekonomik durgunluk içerisindeyken, 1 günlük kayıp en az 2 katrilyon liradan aşağı değildir. Bunun toplu sözleşmelerden gelen sıkıntıları var. Başkaca maliyetleri var. Rekabet gücünü azaltan yanları var. Çünkü o gün tatil olunca fabrikalar, iş yerleri çalışmayacak. İşlemler gecikecek. Bütün bunlar hesaba katılarak tatil olma mecburiyeti de yok. Dünyanın her tarafında da bu tatil olarak kutlanılmıyor. Bazı günleri zaten tatil olmadan da kutluyoruz.''

İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2008 Pazartesi 20:29:59
Güncelleme :22 Nisan 2008 Salı 13:19:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Kuddusi Kurt IP: 88.254.148.xxx Tarih : 21.04.2008 22:57:39

Bu 1 Mayıs'da yne eğemen güçlerle,Emekci Halkımızı Karşıkarşıya getirecekler.Bunu akp hükümetinin Emekcilere ve Emeğe bakış açısından ANLIYORUZ. 'YAŞASIN 1 MAYIS EMEK BAYRAI'