19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

10 soruda numara taşıma

Cep telefonu abonelerinin "numaraları aynı kalarak operatörlerini değiştirmeleri" olarak özetlenen numara taşınabilirliği bugün başlıyor. GSM pazarında rekabeti hızlandırması beklenen uygulama daha başlamadan sektörü oldukça hareketlendirdi.

Bir yandan mevcut abonelerini korumaya çalışırken bir yandan da diğer operatörlerin abonelerini kendilerine çekmeye çabalayan cep telefonu operatörleri, bu amaçla çeşitli kampanyalar başlattılar. Operatörler bu kampanyalarla abonelerine bedava kontör, kısa mesaj ve dakika sunuyorlar.


Operatörler, farklı abone kitlelerine farklı tarifelerde hizmet sundukları için her birinin ortalama dakika ücreti konusunda net tutar söylemek mümkün değil. Zaten numara taşınabilirliği öncesinde hız kazanan kampanyalarda da sadece "ucuzluk" kavramı kullanılmıyor. Turkcell hizmet kalitesini ön plana çıkarmaya çalışırken Vodafone uluslararası bir marka olmasının avantajını fiyatlarına ve hizmetine yansıtacağının sinyalini veriyor. Türk Telekom'un GSM operatörü olan Avea da cepten cebe görüşmenin yanı sıra sabit hatlara dönük açılımlara da kampanyalarında yer veriyor.
Toplam abone sayısının 63 milyona ulaştığı pazarda numara taşımanın yaklaşık yüzde 10-15'lik bir harekete yol açacağı, yani 8-9 milyon abonenin operatörünü değiştireceği tahmin ediliyor.

10 soruda numara taşıma
1 Numaramı taşımak istiyorum. Nereye başvuracağım?
Bireysel aboneler geçerli bir kimlikle, kurumsal aboneler de ticari unvanı ve vergi numarasıyla geçmek istediği operatöre başvuracak. Bu operatör sizin adınıza işlemleri yürütecek.

2 Numara taşıma başvurusundan önce, son görüşmelerime ait borcumu kapatmak için mevcut operatörüme gitmem gerekmiyor mu?
Hayır. Son tahakkuk dönemine ait faturayı eski operatörünüz size gönderecektir. Faturayı aldığınızda ödeme yapabilirsiniz.

3 Başvuru sırasında ne tür işlemler yapılacak?
Başvuruda size verilen başvuru formunu doldurup imzalayacaksınız. Formda tercih ettiğiniz numara taşıma zamanı aralığını da işaretleyeceksiniz.
Numara taşıma işleminin yapıldığı tarihinden geçerli olacak şekilde geçmek istediğiniz operatörle abonelik sözleşmesi imzalayacaksınız.
Bu operatöre ait yeni SIM kartınızı alacaksınız. Ancak SIM kartınızı hemen aktif olmayacak, taşıma işlemi tamamlanıp, size yeni operatör tarafından bildirilen zamanda aktif olacaktır. Size bildirilecek taşıma işleminin olacağı gün/saate yeni SIM kartınızı telefonunuza takacaksınız.

4 Numara taşıma için ücret ödeyecek miyim?
Geçmek istediğiniz operatöre bağlı, ücretsiz olabilir.

5 Başvurudan ne kadar süre sonra yeni operatöre geçeceğim?
Azami 6 gün içinde geçmiş olacaksınız.

6 Kullandığım telefon numarası başka biri adına kayıtlı. Kullandığım bu numarayı taşımak için başvuruda bulunabilir miyim? Numara taşıma başvurusu sırasında isim değişikliği yapabilir miyim?
Başkasının adına kayıtlı bir numarayı taşımak için başvuramazsınız. Abonenin kendisi veya noter onaylı vekâlet verdiği kişi başvurabilir.
Eğer numaranın sizin adınıza kayıtlı olmasını istiyorsanız, önce mevcut operatörünüze gidip aboneliği kendi üzerinize almanız gerekmektedir. Bu işlem tamamlandıktan ve abonelik sizin adınıza yapıldıktan sonra, geçmek istediğiniz operatöre başvurabilirsiniz.

7 Yeni SIM kartı ne zaman telefonuma takacağımı nasıl anlayacağım?
Numaranızın fiilen ne zaman taşınacağı, başvuru yaptığınız (geçmek istediğiniz) operatör tarafından size SMS, e-posta veya vb. ile bildirilecektir. Belirtilen zamanda eski SIM kartı çıkarıp, yeni SIM kartı takacaksınız. Hattınız belirtilen zamanda açılmış olacaktır. Hat yeni operatörde açıldığında, ekranda operatörün adını göreceksiniz.

8 Numara taşıma işlemi sırasında haberleşme kesintisi olacak mı?
Numaranızın eski operatörde kapatılması, yeni operatörde açılması işlemi sırasında ortalama 15 dakika kesinti olabilecektir.

9 Taşınan numaraları nereden öğrenebilirim?
www.numaratasima.gov.tr adresinden hem taşınmakta olan numara hakkında bilgi, hem de taşınan numaralar öğrenilebilecektir.

10 Artık numaradan hangi operatör olduğu anlaşılmayacak. Taşınan bir numarayı aradığımı nasıl anlayacağım? Şebeke içi iken taşıma sonrasında şebeke dışı olan numaralara yapılan aramalarda çağrı başlangıcında uyarı tonu verilecektir.

Milliyet
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 08:16:15
Güncelleme :9 Kasım 2008 Pazar 08:16:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gull IP: 88.254.213.xxx Tarih : 10.11.2008 03:49:07

telsimden telsime 5 dk bi kontör.aradığım numara telsim ama diğer operatöre geçmişse nasıl anlıycam