18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

13 yıldır yüreğimiz yanıyor

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 13'üncü yıl dönümünde, depremde yaşamını yitirenler Yalova'da düzenlenen törenle anıldı.

Merkez üssü Gölcük olan, toplam 18 bin kişinin can verdiği 7,4 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler için 17 Ağustos Parkı’nda bulunan Deprem Anıtı’nda anma töreni düzenlendi. 2 bin 504 kişinin hayatını kaybettiği, 10 bin 201 bina ve işyerinin yıkıldığı Yalova’da bu yıl düzenlenen törene CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ile parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.

Program Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği’nin düzenlediği meşaleli yürüyüşle başladı. Yalova meydanından hareketle Gazipaşa Caddesi üzerinden Deprem Anıtı’na yürüyen mahalle afet gönüllüleri, yaktıkları meşaleleriyle dikkat çekti.

Programda ise Başkan Yakup Koçal vatandaşlara helva dağıttı. Anıtta yakınlarını kaybedenler dualar okudu. Büyük felakette hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu mermer bloklara çiçek koyan Yalovalılar, deprem döneminde çekilmiş fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi. Anma programında İl Müftülüğü görevlileri Kuran-ı Kerim ve ilahiler okudu. Kimi vatandaşlar ise mermer bloklar üzerindeki isimleri boyadılar. Okunan duaların ardından fotoğraf sergisini gezen AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, beraberindeki heyete depremde yaşadıklarını anlattı.

Saatler 03.02’yi gösterdiğinde vatandaşlar topluca depremde hayatını kaybedenler için dua okudu. Aradan geçen 13 yıla rağmen deprem acısı, yakınlarını kaybedenlerin yüreğinden silinmedi. 

SAKARYA DA AĞLADI

Sakarya’da da depremde hayatını kaybedenler, felaketin meydana geldiği 03.02’de saygı duruşuyla anıldı. Kent Meydanı’nda toplanan Sakaryalılar kaybettikleri yakınları için 03.02’de saygı duruşunda bulundu. Anma etkinliğine katılan AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, insanların depremde hayatını kaybeden yakınlarına dua etmek için toplandıklarını söyledi.

Etkinliğe katılımın az olduğunu anlatan Yavuz, "O gün 03.02’de büyük bir depremle uyandık, uyandığımızda sokaklarda enkazlar vardı. Adeta binaların üzerinden yürüyorduk. Acı dolu tablolardı. Binlerce insan aramızdan ayrıldı, binlerce insan şehit düştü, binlerce insan yaralandı" dedi. Yavuz, Sakarya’nın güzel bir şehir olduğunu belirterek, kentin deprem kuşağında yer aldığı düşüncesiyle aynı acıları yaşamamak için duyarlı olunması gerektiğini bildirdi.

KOCAELİ'DE MARMARA DEPREMİ ANILDI

17 Ağustos 1999 Marmara depreminde hayatını kaybedenler, depremin saati 03.02'de, Kocaeli'nin Gölcük ilçesindeki Kavaklı Deprem Anıtı'nda gözyaşları ile anıldı.

Marmara Depremi'nin 13. yıldönümü anma etkinlikleri kapsamında, depremin merkez üssü olan Gölcük'ün Kavaklı sahilinde yaptırılan deprem anıtı önünde program düzenlendi. Saat 03.02'de gerçekleşen programa, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve vatandaşlar katıldı. Başkan Ellibeş, "Acılar ilk günkü tazeleğinde. Depreme hazırlıksız yakalandık. Faturasını canımızla ödedik. Acıların üzerinde aynı acıları yaşamamak adına bilinçle hareket ediyoruz" dedi.

Saatler 03.02'yi gösterdiğinde deprem anıtı önüne çelenkler konuldu. Ardından da depremde hayatını kaybedenler anısına denize karanfiller bırakıldı. Depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlar, "Çok duygusal anlar yaşıyoruz. 13 sene önceye döndük. Üzücü. Allah hiç kimseye yaşatmasın. İnsanoğlu çok şeylere katlanıyor ama unutulmuyor. Deprem adama birşey yapmaz binalar yıkar. Ama bundan sonra yapılan binalar, kurallara uygun yapılmalı. Eski binaların durumu da çözülmesi gerekiyor. Öbür depremde ne olacağı belli değil. Ayrıca anma etkinliklerine katılım da az. Giderek unutuyoruz" dedi.

Depremin 13. yıldönümünde anma etkinliklerine protokolün ve vatandaşların ilgisinin az olduğu görüldü.

Depremde kızını kaybetti

Depremde kızını kaybeden Firdevs Akgül ise üzgün olduğunu ifade ederek, "Biz kızımızı kaybettik. Şu tablo çok üzücü. Bu kadar insanın yakını değil ölen. Neden bu kadar duyarsız olduğumuzu bilmiyorum. Biz halk olarak mı öldük? Yaşayan ölüler miyiz acaba. Buraya gelmek bazılarına göre saçma bulunabilir ama burada ölmüşlerimizi, yakınlarımızı ve sevdiklerimizi anmak bana daha mantıklı geliyor. Tüm ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diliyorum" şeklinde konuştu. Öte yandan, anma etkinliği öncesinde Kent Meydanı’nda toplanan CHP Gençlik Kolları üyeleri, depremde hayatını kaybedenler için dua okuyarak, helva dağıttı.

...
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2012 Cuma 11:10:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?