18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

130 yeni yıldız doğuyor

NASA'ya bağlı Spitzer Uzay Teleskopu, samanyolu galaksisi içinde 130 yeni yıldızın doğuşunu görüntüledi.
NGC 7129 olarak bilinen nebula bölgesindeki kırmızı renkli toz bulutu içinde doğan yeni yıldızların, yerküreye 3 bin 300 ışık yılı uzaklıkta olduğu belirtildi. Bu, tanık olduğumuz doğumun 3 bin 300 yıl önce gerçekleştiği manasına geliyor. 1 ışık yılı, 9.48 trilyon kilometreye tekabül etmektedir.
Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Tom Megeath, yaptığı açıklamada, "Yıldızların doğduğu toz ve gaz bulutunun yarı çapının, güneş ve güneşe en yakın yıldız olan Proxima Centauri arasındaki mesafe kadar olduğunu tahmin ediyoruz. (Proxima Centauri'nin güneşe uzaklığı 4.5 ışık yılı). Burada 130 yıldız tespit ettik. Spitzer'in verilerini, Arizona'daki Smithsonian MMT Teleskopu'ndan gelen bilgilerle birleştirdiğimizde bu yıldızlardan yaklaşık yarısının gaz ve tozların oluşturduğu disklerle çevrili olduğunu gördük" dedi.
Galaksiler içinde her biri, aslında dünyamıza can veren birer güneş olan yıldızlar, yeterli hammaddeyi ihtiva eden çok yoğun gaz ve toz bulutlarının patlamasıyla meydana geliyor. Ancak astronomlar bu süreç içinde, moleküllerin, yıldızlara bölünen ısı ve yoğunlukta nasıl parçalandığını anlamakta hala bilinmeyen birçok soru ile karşı karşıya bulunuyor.
NEW YORK - İHA
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2004 Salı 16:06:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?