18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

'14 ilde göç eşiği aşıldı, kapkaç patladı'

MGK toplantısında, Jandarma Genel komutanı Org. Fevzi Türkeri ‘14 kent göçte eşiği aştı’ değerlendirmesini yaptı. Kapkaçta, göçün etkisinin olduğu vurgulandı.

Ayrıntıları Uğur ERGAN imzalı Hürriyet gazetesinin haberinden alıntılayarak aktarıyoruz...

Çankaya Köşkü’ndeki 4.5 saatlik MGK toplantısında göç, kapkaç, PKK, enerji ve Kıbrıs konuşuldu. Jandarma Genel komutanı Org. Fevzi Türkeri ‘14 kent göçte eşiği aştı’ değerlendirmesini yaptı. Kapkaçta, göçün etkisinin olduğu vurgulandı.

MİLLİ Güvenlik Kurulu’nun (MGK) göçün doğurduğu sıkıntıların son olaylarla birlikte sosyolojik analizi yapıldı. Toplantıda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın önerdiği ‘İstanbul’a vize’ uygulamasının da görüşüldüğü öğrenildi.

Çankaya Köşkü’nde dün saat 14.30’da toplanan ve 19.00’a kadar süren toplantının bir bölümüne Enerji Bakanı Hilmi Güler de katıldı. Güler, 16.15’te girdiği Çankaya Köşkü’ne, toplantının kendisiyle ilgili bölümüne katıldıktan sonra 18.40’da ayrıldı.

Toplantıda Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri ile MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpogan, iki ayrı sunum yaparak sosyolojik tahlillerde bulundu. Edinilen bilgiye göre Org. Türkeri, başta İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin ve Antalya olmak üzere Türkiye genelinde 14 ilin büyük göç aldığını ve bu kentlerin göç almada eşiği aştığını dile getirdi. Org. Türkeri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Karadeniz bölgelerinin, en fazla göç veren bölgeler olmasına dikkat çekerek, devletin ilgili birimlerinin bu bölgelerde iç göçü önleyecek kapsamlı çalışmalar yapması gerektiğine işaret etti.

NÜFUS ARTIŞI

MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpogan da, sosyal sıkıntılara ilişkin genel sekreterlik bünyesinde yapılan bir çalışmayı anlattı. Alpogan sunumunda, bölgeler arasında nüfus artışındaki farklılıklara vurgu yaparak, özellikle yoksulluğun fazla olduğu bölgelerde nüfus artışı olduğunu bildirdi. Alpogan, gelir dağılımında büyük boyutlarda dengesizliğin olduğu bölgelerde Sağlık Bakanlığı ile Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’nın halkı aile planlaması konusunda daha ciddi şekilde bilgilendirmesinin önemine işaret etti.

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da, geçen hafta savunma muhabirleriyle yaptığı sohbet toplantısında ‘Bu tür toplumsal olayları belirli bir olaya bağlamaksızın, nedenlerinin sosyologlar tarafından analiz edilmesi daha doğrudur’ demişti.

PKK EYLEMLERİ

MGK’da asker kanat, Türkiye topraklarına son dönemde terör örgütü PKK militanlarının sızmaları ile eylemlerinin artmalarına da dikkat çekti. Bilindiği gibi Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt daha önce çeşitli defalar bu konuya işaret etmişti.

Enerji Bakanı Hilmi Güler de yaptığı sunumda, enerji kaynaklarını çeşitlendirmenin önemine dikkat çekerek, özellikle isim vermeden Rusya’ya karşı bağımlılık oranının azaltılması gerektiği mesajını verdi. Toplantı sonrası yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

‘Son yıllarda yoğun olarak yaşanan iç göçün nedenleri ve özellikle büyük kentlerde yarattığı sorunlar ele alınmış, göç alan ve veren kentlerin sorunlarına çözüm getirecek önlemlerin ivedilikle yaşama geçirilmesinin önemi vurgulanmıştır. Dünyada enerji kaynaklarının kullanımına ve güvenliğine ilişkin geçerli ölçütler çerçevesinde, ülkemizde enerji güvenliği, sektörün durumu ve potansiyeli ile önümüzdeki döneme ilişkin enerji planlaması, yatırım gereksinimleri, yeniden yapılanma çalışmaları konularında kapsamlı bir değerlendirme yapılmıştır.’

İstanbul’a vize

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın son olarak MÜSİAD’ın toplantısında dile getirdiği İstanbul’a vize uygulamasının da konuşulduğu MGK’da büyük şehirlerdeki kapkaç olaylarının da göç almayla bağlantısı olduğu, kapkaça karşı daha sıkı polisiye önlem alınması gerektiği belirtildi.

Rum’a prese devam

MGK’da Kıbrıs konusu da masaya yatırıldı. Bu çerçevede Kıbrıs Türk halkının önceki günkü seçimlerde hür iradesini ortaya koyarak kendisine yeni bir Cumhurbaşkanı seçtiği, artık bundan sonra sorunun çözümü için adım atması gereken tarafların Kıbrıs Rum Kesimi ile AB olduğu vurgulandı.

Yapılan açıklamada KKTC’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarının değerlendirildiği ve önümüzdeki dönemde Kıbrıs konusunda izlenecek politikaların gözden geçirildiği belirtildi. Kıbrıs’ta izlenen politikayla bugün, geçmişe oranla çok daha iyi bir noktada olunduğu görüşünü savunan hükümet kanadı, bundan sonra izlenecek sürece ilişkin de, ‘Kıbrıs’ta artık inisiyatifi elinde tutan taraf Türkler olacak. Bu konuda dışa açık etkin bir politika izlenerek, özellikle çözümsüzlüğün tarafı haline gelen Rum lider Papadopulos’un üzerine gidilecek. Uluslararası alanda Rumlar, daha da çok preste tutulacak’ değerlendirmesi yapıldı.

HÜRRİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2005 Salı 13:04:19
Güncelleme :19 Nisan 2005 Salı 13:07:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?