29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

14 İslam ülkesi krizde

İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu, İslam ülkelerinde yoksulluğun cehalet, yanlış beslenme, hastalık ve suç işleme gibi sorunları artırdığını söyledi.

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, “Yoksulluk İslam dünyasında, cehalet, yanlış beslenme, hastalık ve suç işleme gibi sorunları artırıyor. İKT’ye üye ülkeler nüfusunun yüzde 26’sı yaklaşık 285 milyon insan ciddi yoksulluk altında. Bu durum dehşet vericidir. 14 İKT üyesi ülke, dünyanın kriz içindeki 37 ülkesi içindedir” dedi. 

İKT’nin Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) İzleme Komitesi’nin 24. Toplantısı Antalya’da başladı. 

Türkiye’nin başkanlığı ve ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Suudi Arabistan, Filistin, Senegal, Malezya, Kuveyt, İran, Kamerun, Pakistan, Katar, Endonezya ve Sierra Leone’den heyetler katılıyor. İstanbul Şişli Konyalı Camisinde görevli Erhan Mete tarafından Kuran-ı Kerim okunarak açılan toplantıya bir mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şu ifadelere yer verdi:
 
“İslam ülkelerindeki fakirlik ne yazık ki önemli ölçüde devam etmektedir. Üyelerimizin en az 22’si azgelişmiş ülke statüsündedir. Bu çerçevede İslam Kalkınma Bankası bünyesinde kurulmuş olan Kalkınma İçin İslami Dayanışma Fonu ekonomik olarak zor durumdaki kardeş ülkelere yapılan yardımları artırmak ve etkinleştirmek için büyük bir adımdır.” 

İKT üyesi ülkeler arasındaki ticaretin geliştirilmesi ve serbestleştirilmesi ile ilgili konuların ele alındığı toplantının açılışında konuşan İhsanoğlu, İslam ülkeleri ile ilgili olarak oldukça ciddi bir açlık tehlikesi tablosu çizdi:

‘Dehşet tablosu’
“Yoksulluk, İslam dünyasında cehalet, yanlış beslenme, hastalık ve suç işleme gibi sorunları artırıyor. İKT’ye üye ülkeler nüfusunun yüzde 26’sı yaklaşık 285 milyon insan ciddi yoksulluk altında ve yemek, sağlık, eğitim ve barınma gibi en ciddi ihtiyaçlardan yoksun yaşıyor. Bu durum dehşet vericidir. 

Yoksulluğun azaltılması için İslam Kalkınma Bankası içinde bir fon oluşturuldu. Bugüne kadar 10 milyar dolar olan toplam miktardan yalnızca yüzde 26’sı üye ülkeler tarafından verildi. Tüm üyeleri daha fazla katkı yapmaya çağırıyorum.
Dikkatinizi artık dehşet vereci boyutlara ulaşmış olan yeni bir krize de çekmek istiyorum. Küresel gıda açığı. Hızla artan küresel gıda krizi, İKT üye ülkelerinin özellikle yoksullukla ettiği mücadeleyi ve ekonomik kalkınmaya yönelik çabalarını tehdit ediyor. 14 İKT üyesi ülke, dünyanın kriz içindeki 37 ülkesi içindedir ve gıda tedariği için dış yardım almaktadır. 

Oysaki İslam ülkelerinde gıda krizini çözecek büyük potansiyel var. Bazı ülkelerde toprak, su ve nüfus varken sermaye yok. Bazı ülkelerde ise sermaye varken, bunun karşılığında tarıma elverişli toprak ve su yok. Bizim teklifimiz, bu iki, üç imkana sahip ülkeler arasında işbirliği yapmak suretiyle bir sinerji yaratmaktır.”

Tercihli ticaret anlaşmalarına imza
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren de “Acilen bir uzmanlar grubu oluşturulup emtia fiyatlarındaki artışın nedenleri incelenerek yapılabilecek işbirliği konusunda çalışılması önem arz ediyor” dedi. İKT Tercihli Ticaret Sistemi’nin bir an önce uygulanmasının bütün üye ülkelerin yararına olacağını belirten Ekren, tercihli ticaretin 1 Ocak 2009’da uygulanabilmesi için ilgili ülkeleri anlaşmaları imzalamaya davet etti. 

Ekren, “İKT üyesi ülkelerin dış ticaretinde geçtiğimiz yıllarda önemli iyileşmeler yaşandı. 2006’da dünya ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 13 artarak 11.760 milyar dolar oldu. İKT üyesi ülkelerin toplam ihracatları ise yüzde 21 artarak 1.190 milyar dolara ulaştı. İKT içi ticaret 2006’da 175 milyar dolar. İKT üyesi ülkelerin birbirlerine yaptıkları ihracatta en büyük pay, yüzde 38 ile petrol. Tercihli ticaretin yanı sıra İslam Kalkınma Bankası bünyesindeki Uluslararası İslam Ticaretin Finansmanı Şirketi’nin 2008 yılı için ayırmış olduğu 2.7 milyar dolar mali kaynağın ihracat ve ithalatçılara uygun şartlarda sağlanması, söz konusu hedefimizin gerçekleşmesine önemli bir katkı yapacak” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 13:46:14
Güncelleme :15 Mayıs 2008 Perşembe 14:00:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gökhan IP: 88.241.47.xxx Tarih : 15.05.2008 16:01:23

Mısır,antik dünya nın tarım deposu durumundaydı.Bu durum Osmanlı egemenliği sonuna kadar devam etti.İngiliz sömürgesi olduktan sonra tüm zenginliği sömürülüp işe yarayan genç nüfusu alınıp yönetim de sömürü yandaşları liberallere verilince sorunlar kaçınılmaz oldu.İsrail-İngiltere-ABD nüfuzu ve idaresini kabul etmeyen hiç bir ülke ister Müslüman ister Hristiyan olsun refah içinde olamaz.