20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

150 bin araç elde kaldı

150 bin araç elde kaldı, otomotivci çıkış arıyor


Amerikan otomotiv devlerini iflasın eşiğine getiren global ekonomik kriz ekim ayından itibaren Türkiye'de otomotiv sektörünü de derinden etkiledi.

Son yıllarda otomotiv firmalarının yüzlerini güldüren yılın son üç ayındaki yükseliş grafiği, kriz nedeniyle bu kez yerini ciddi düşüşlere bıraktı.



Yılın son çeyreğinin ilk yükseliş ayı olan ekim ayında otomotiv satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37 düşerken, kasımda ise düşüş daha da hızlandı ve yüzde 58,5'i buldu. Ekim ve kasım ayında yaşanan düşüşlerle 11 aylık dönemde tahminlerin çok altına inerek 452 bin adede gerileyen binek ve hafif ticari araç satışları, düşüş eğiliminin sürmesiyle yılı 500 bin adedin bile altında kapatacağının sinyalini verdi.

Son 2 ayda satışların bıçak gibi kesilip otomotiv pazarının beklenenden daha fazla daralması, firmaların ellerindeki stoku bayilerde bekleyen araçlarla birlikte 140-150 bin adede çıkardı. Türkiye'de birçok firma üretimi durdurma kararı alırken, sektör temsilcileri acil destek çağrısında bulundu. Düşük fiyat ve uygun kampanyalara rağmen satışların yerinde saydığını belirten Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve KDV indirimi başta olmak üzere hükümetten destek paketi istedi.

Sektörün yan sanayi ile birlikte yaklaşık 400 bin kişilik istihdam sağladığına dikkat çeken Kibar, talep daralmasının işsizlik rakamlarına olumsuz yansıyacağını kaydetti. Maliyetin altında fiyatlara araç satıldığına dikkat çeken Kibar, sektörün sıkıntısının aşılması için önlem paketine ihtiyaç bulunduğunu aktardı. Kibar, "En azından stok yüklerimizi bir defalığına eritebilsek bu bizim için önemli bir avantaj oluşturur. Biz fiyat noktasında elimizden geleni yaptık.

Şimdi hükümetten sorunların çözümü noktasında destek bekliyoruz." dedi. Merkez Bankası'nın faizleri 1,25 puan düşürmesine yönelik kararını da değerlendiren Kibar, indirimin olumlu bir karar olduğu görüşünde. Kibar, faiz indiriminin bankaların reel sektöre kullandıracakları krediyi artırmaları açısından önem taşıdığını kaydetti.

Zaman
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2008 Pazar 03:04:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?