18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

17 Aralık öncesi kritik Troyka yarın

Bakanlar düzeyindeki Türkiye-AB Troykası, yarın Lahey’de yapılacak. Toplantıda Dışişleri Bakanı Gül, zirveye ilişkin "kesin tarih" beklentisini dile getirecek.


AB Dışişleri Bakanlarının zirve sonuç bildirisini ele alacağı toplantının hemen ardından yapılacak olan Troyka toplantısında Türkiye, zive bildirisinde 2005 yılının ilk yarısı için net bir tarih belirlenmesini de isteyecek.

Türkiye ile üyelik müzakereleri konusunun karara bağlanacağı 17 Aralık’taki AB Zirvesi öncesi yarın Lahey’de "kritik" Troyka toplantısı yapılacak. Zirve öncesi gerçekleşecek Bakanlar düzeyindeki son toplantı olması nedeniyle önem taşıyan Türkiye-AB Troykası’nda Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, zirveye ilişkin "kesin tarih" beklentisini dile getirecek.

AB Dönem Başkanı Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot’un ev sahipliğini yapacağı toplantıya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül başkanlığındaki bir heyet katılacak.

Türkiye’nin aday ilan edildiği 1999 yılındaki Helsinki Zirvesi’nden bu yana her dönem başkanlığı sırasında en az bir kez düzenlenen Türkiye-AB Troykası’nda ayrıca Hollanda Avrupa işlerinden sorumlu Bakan Atzo Nicolai, sonraki dönem başkanı Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, AB Ortak Dış ve Savunma Politikası Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve yeni Avrupa Komisyonu’nu temsilen Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn de hazır bulunacak.

Böylece, 22 Kasım’da göreve başlayan yeni Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, bu sıfatıyla ilk kez Türk heyetiyle bir resmi toplantıya katılmış olacak.

ZİRVENİN SONUÇ BİLDİRGESİ

Troyka toplantısının, Aralık Zirvesi’ne kısa bir süre kala gerçekleşeceği için "büyük önem" taşıdığı belirtiliyor. Toplantının, Zirve’nin sonuç bildirgesi konusunda Hollanda’nın başlattığı çalışmalar açısından da çok önemli olduğu ifade ediliyor. Bildirgenin Türkiye’ye ilişkin paragrafı konusunda 25 AB devleti arasında "konsensüs" sağlamaya çalışan Hollanda’nın özellikle 22 Kasım’da yapılan AB Dışişleri Bakanları toplantısı sırasında bu yönde çaba gösterdiği kaydediliyor.

Bildirgenin Türkiye ile ilgili bölümünün, 22 Kasım’da biraraya gelen AB Dışişleri Bakanlarınca da görüşüldüğü bildirildi. Türkiye’ye açıkça destek veren AB ülkelerinin Türkiye paragrafının net ve kısa olmasını istediği, kamuoyularının baskısı altındaki AB hükümetlerinin ise daha ayrıntılı ifadelere yer verilmesini tercih ettiği kaydediliyor.

KESİN TARİH BEKLENTİSİ

Dışişleri Bakanı Gül’ün ise Türkiye’nin Avrupa Komisyonu raporunda dile getirildiği gibi siyasi kriterleri yerine getirdiğini belirterek AB Zirvesi’nde müzakerelerin başlaması için "kesin bir tarih" üzerinde karara varılmasını isteyeceği belirtiliyor. Ankara’nın, müzakere tarihi konusunun sonuç bildirgesinde "net ve açık" bir biçimde dile getirilmesini, diğer adaylardan farklı ifadelerin kullanılmamasında ısrar ettiği kaydediliyor.

MÜZAKERELER İKİNCİ YARIDA MI?

Ankara’nın müzakerelerin 2005 yılının ilk yarısında başlamasını arzuladığı, ancak AB Dışişleri Bakanları toplantısının ardından müzakerelere ikinci yarıda start verilmesi olasılığının iyice arttığı anlaşılıyor. Özellikle Avrupa Anayasası referandumunun yapılacağı Fransa’da Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve hükümetinin ikinci yarıda ısrar ettiği biliniyor.

Bu arada, Troyka toplantısında tarafları ingilendiren bölgesel ve uluslararası konularda da görüş alış verişi yapılacak. Bu çerçevede, Irak ve Ortadoğu ile ilgili gelişmeler üzerinde durulması bekleniyor.

Hollanda AB Ülkelerine ``Türkiye Sualnamesi`` Dağıttı


AB Dışişleri Bakanlarının 2 Kasım`daki toplantılarında 17 Aralık Zirvesi öncesi Türkiye`nin nasıl ele alınacağı konusunda bölündüğü belirtilirken, AB Dönem Başkanı Hollanda`nın, diğer AB ülkelerine Türkiye ile müzakerelere başlanacağı varsayımından hareket ederek altı maddelik bir sualname dağıttığı bildirildi.

Rum basınına göre, AB Dönem Başkanı Hollanda tarafından dağıtılan sualname, çoğu teknik altı maddeden oluşuyor. AB ülkelerince yanıtlanması istenen sorular, Türkiye ile müzakerelerin başlayacağı varsayımına dayanarak hazırlandı. İlk sorusu, ``muzakareler ne zaman başlamalı?`` olan sulanamede ayrıca ``müzakerelerin ucu açık mı olmalı?`` sorusuna da yer veriliyor. Sualnamede ayrıca kontrol mekanizmaları, Türkiye`nin ulaşması gereken düzeyler de soruluyor.

YAKOVU`NUN TURLARI

Öte yandan, Aralık zirvesi öncesi Türkiye konusunda ``yoğun bir tartışma``nın yapılması, şartların konulmasını isteyen Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu, AB Dışişleri Bakanlarından destek sağlamak için Perşembe günü Almanya ve gelecek hafta İspanya`yı ziyaret edecek. Yakovu`nun gezi programında ayrıca Fransa ve İngiltere ziyaretleri de bulunuyor.


sansursuz.com
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2004 Salı 14:30:07
Güncelleme :23 Kasım 2004 Salı 14:34:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?