25
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

17 aylık bebeğe yapay kalp

14 günlükken kalp yetmezliği teşhisi konulan 17 aylık Hamdullah Kanat, Türkiye'de yapay kalp takılan en küçük hasta oldu.

Bebek Hamdullah’ı bağış organ bulununcaya kadar kalp destek cihazıyla hayatta tutmaya çalışacaklarını belirten Prof. Dr. Mustafa Özbaran, “Hamdullah en dünyada da cihaz takılan sayılı en küçük hastalardan. Ona nakile kadar yaşam köprüsü kurduk” dedi.

Bursalı 20 yaşındaki Zeynep Kanat’la tekstil işçisi 21 yaşındaki Semih Kanat, ilk bebekleri Hamdullah’ı kucaklarına aldıklarında büyük mutluluk yaşamıştı. Ancak çiftin sevinci kısa sürede gölgelendi, bebekleri daha iki haftalıkken hastaneleri mesken tuttular. Hamilelik sırasında yapılan kontrollerde hiçbir şüpheli durum yaşanmamasına karşın küçük Hamdullah’ın kalbinde sorun vardı.

Anne Zeynep Kanat, yaşadıkları sıkıntıyı ve bekleyişlerini şöyle anlattı:

“Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kalp grafisi çekildi. Oğlumuzun kalp kaslarında gevşeklik olduğu, bunun kalp yetmezliğine yol açtığı söylendi. İlaç tedavisine başlandı, her sağlık durumu bozulduğunda soluğu hastanelerde aldık. Üniversite hastanesinde Hamdullah’ı üç kez solunum cihazına bağladılar. Geçtiğimiz 12 Şubat’ta anjiyo yapıldı. Doktorlar, ilaçla tedavinin mümkün olmadığın, ancak kalp nakli olursa kurtulabileceğini söyledi. Bize Ege Üniversitesi Hastanesi’ne sevk ettiler. 19 Nisan’dan bu yana yatıyoruz. Oğlumuzu kaybetme korkusuyla yaşıyoruz. Koşturup, yaramazlık yapacağı yerde oğlum halsizlikten sürekli yatıyor, maalesef onu parklara değil hastanelere taşıyoruz. Oğluma, bağış kalp bulununcaya kadar yaşatmak için, yapay kalp takıldı. Biraz olsun rahatladık. Şimdi umutla bağış organ bekleyeceğiz.”

Yapay kalp uygulamalarını Ege Üniversitesi Hastanesi Kalp Nakli ve Yapay Kalp Merkezi Sorumlusu Prof.Dr. Mustafa Özbaran başkanlığındaki Doç.Dr. Tahir Yağdı, Doç.Dr. Çağatay Engin, Uzm.Dr. Fatih Ayık, Asistan Dr. Börteçin Eygi, Asistan Dr. Serkan Ertugay ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Dr. Zülal Ülger’den oluşan ekip gerçekleştirdi.

Minik kalbi bilgisayarlı cihazla desteklenerek hayat köprüsü kurulan Hamdullah, yoğun bakımda tutulurken, Prof. Dr. Özbaran bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi: “Hamdullah bizim ve Türkiye’nin en küçük hastası. Dünyada da sayılı hastalardandır. Bu yıl içinde yapay kalpli beş hastamıza nakil yaptık. Halen cihazla nakil bekleyen dokuz hastamız var. Bunlardan biri Hamdullah olmak üzere dördü çocuk. Çocuklarda kadavradan organ bağışı çok kısıtlı. Bir çocuğumuza dört ay önce kalp çıktı, nakil oldu, evinde sağlıkla yaşıyor. Üç çocuk hastamız ise bir yıldır cihazla yaşıyor. Nakil listemizde 50’ye yakın hasta beklemede. Kalp nakli için listedeki sıra önemli değil, donörün kilo, boy, kan grubu uygunluğu önemli. Kalp destek cihazı takılan hastalarımız da diğer listedekiler de bağış bekliyor....
 

...
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2010 Pazar 14:32:01
Güncelleme :23 Mayıs 2010 Pazar 14:37:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?