18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

171 milyon çocuk işçi tehlikede

BM Çocuk Fonu (UNICEF), 171 milyon çocuğun madenler ve taş ocaklarıyla, kimyasal maddeler, zehirler ve ağır makinelerin kullanıldığı tehlikeli iş yerlerinde çalıştığını açıkladı.

UNICEF Başkanı Ann Veneman, hayatın zorlukları ve fakirlikten kurtulmanın en iyi yolu olan kaliteli bir eğitim alması gereken 246 milyon çocuğun, zor koşullar altında çalıştığını belirtti.

Çalışan çocukların yaşı beşe kadar indi

Veneman, yarınki ’Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’ nedeniyle yayınladığı raporda, yaşları beşe kadar inen çocuk işçilerin yıpratıcı işlerde, sert hava koşullarında ve hiçbir sağlık hizmeti almadan uzun saatler boyunca çalıştığını ifade etti.

Veneman, Güney Amerika, Afrika ve Asya’daki maden ocaklarında çalışan çocuk işçilerin ölüm, yaralanma ve kronik hastalıklara yakalanma tehlikesinin yüksek olduğunu açıkladı.

UNICEF, merkezi İsviçre’nin Cenevre kentindeki bir diğer BM kurumuolan Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) maden ve taş ocaklarında çocuk işçiliğine son kampanyasına katıldığını bildirmişti.

Eski ABD tarım bakanı Ann Veneman, UNICEF’in 10 yıldır başkanlığını yapan Carol Bellamy’nin emekli olması nedeniyle geçen ay başında örgütün başkanlığına getirilmişti.

Bölgelere göre çalışan çocuk sayısı

*Asya’da yaşları 5 ile 14 arasında değişen 127.3 milyon çocuk işci çalışıyor

*Afrika’da çalışan 48 milyon çocuk işcilerin üçünden biri 15 yaşının altında.

*Latin Amerika, Afrika ve Pasifik ülkelerinde yaklaşık 17.4 milyon çocuk işci var

*Dünya genelinde çalışan çocukların yüzde 15’i Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da bulunuyor

*Dünya genelinde yaklaşık 2 buçuk milyon işçi çocuğun olduğu tahmin ediliyor
CNN Türk
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2005 Pazar 02:26:10
Güncelleme :12 Haziran 2005 Pazar 02:31:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?