30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

18 milyar dolarlık tarihi batık

ABD bankacılık tarihinin en büyük zararı Citigroup'tan geldi. Bankacılık devi 2007'yi 18 milyar dolar gibi rekor bir kredi batığı ile kapattı. Rakam beklentinin altında gelse de durgunluk korkusu şok zararla katlandı..

Dünyanın en büyük finans kuruluşlarından ABD'li Citigroup, 196 yıllık Amerikan bankacılık tarihinin en büyük zararını açıkladı. Şirketin dün duyurduğu rakamlara göre Citigroup dördüncü çeyrekte toplam 9.8 milyar dolar zarar etti. Bankanın mortgage piyasasında yaptığı yatırımlardan dolayı batırdığı kredi tutarı ise 18 milyar dolara ulaştığı belirtildi.

Citigroup böylece 14 milyar dolarlık batık duyurusuyla mortgage krizinde en büyük hasarı almış olan İsviçreli UBS'in rekorunu da kırmış oldu. Citigroup geçen sene dördüncü çeyrekte 5.1 milyar dolar kâr açıklamıştı. ABD perakende satışları aralıkta da düşünce Citigroup'la artan durgunluk endişeleri katlandı. Üstelik petrol fiyatlarının 90 dolara doğru gerilemisi de resesyon ihtimallerini artırdı.

S&P, CİTİ'NİN NOTUNU KIRDI
Zarar haberinin duyulmasının ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Citigroup'un kredi notunu "AA-''ye düşürürken, Citibank'ın kredi notunu ise "AA+"dan "AA-"ye indirdi. Yapılan açıklamada bankanın çevrilebilir kıymet ihracı ile 14.5 milyar dolarlık yeni kaynak yaratacağı duyuruldu. Bankanın en büyük bireysel hissedarı olan Suudi Prensi Alwaleed bin Talal ise Citigroup'un uzun vadeli kılığına güven duyduğu için bankasının çevrilebilir menkul kıymetlerin özel satışına katılacağını söyledi.

MERRILL LYNCH'E YENİ KAYNAK
Citigroup çeyrek rakamlarının duyurusu için düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan Citigroup CEO'su Vikram Pandit, şirketin finansal sonuçlarının kabul edilemez olduğuna dikkat çekerek gelecek operasyonlarında verimliliğe büyük önem vereceklerini duyurdu. Banka büyük çalkantılar yaşadığı 2007 yılında 280 milyar dolarlık piyasa değerinin yüzde 47'sini yitirdi. Şirketin piyasa değeri halen 141 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Uzmanlar ABD finans sektörünün içerisinde bulunduğu son çeyreğin, 1930'lu yılların Büyük Buhran olarak adlandırılan dönemi kadar kötü olduğuna işaret ediyor. Merrill Lynch ise dördüncü çeyrek rakamları öncesinde Asya ve Ortadoğulu yatırımcılardan toplam 6.6 milyar dolarlık kaynak sağladığını duyurdu.

Sabah
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2008 Çarşamba 08:18:33
Güncelleme :16 Ocak 2008 Çarşamba 16:24:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ümit eren IP: 88.242.44.xxx Tarih : 16.01.2008 09:15:28

bunun zarınıda bize ödetirler artık