18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

18 yaş için flaş açıklama

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçme ve seçilmede iki önemli değişikliğin sinyalini verdi.

Fatih Sultan Mehmet'in 19 yaşında İstanbul'u fethettiğini hatırlatan Erdoğan, "Seçme hakkını 18 yaşına veren anlayışa diyorum ki, madem sen seçme yaşı olarak 18'e bu yetkiyi verdin, gelin seçilme imkânı da verelim. Hayatta zor olan seçilmek değil seçmektir" diye konuştu. Erdoğan ayrıca askerliklerini yapan er ve erbaşların oy kullanabilmelerini sağlayacak yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2012-2013 akademik yılı açılışı nedeniyle Yıldız Teknik Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada seçme ve seçilme konusunda iki önemli değişikliğin sinyallerini verdi. Fatih Sultan Mehmet'in, henüz 19 yaşındayken İstanbul'u fethederek bir karanlık çağı kapattığını ve bir aydınlık çağı açtığını belirten Erdoğan, "Seçme hakkını 18 yaşına veren anlayışa diyorum ki, madem sen seçme yaşı olarak 18'e bu yetkiyi verdin, gelin seçilme imkânı da verelim. Hayatta zor olan seçilmek değil seçmektir" diye konuştu.

Seçilme yaşını 30'dan 25'e indirmek için "kendilerine hendek atlatıldığını" anlatan Erdoğan, önemli olanın yaş değil iyi ve kötüyü ayırma kabiliyeti olduğunu, meselenin akıl baliğ olma meselesi olduğunu ifade etti. Erdoğan, "Bugün Batı'da 18 seçilme yaşı var. Neden bizde olmasın? 18 yaşa seçilme hakkı verince herkes seçilecek diye bir şey yok. Oradan yetişerek gelecekler. Seçilme yaşı 25 olunca bizim belli bir dinamik sürecimiz geride kalıyor" değerlendirmesinde bulundu.

-ER VE ERBAŞA DA OY KUYLLANMA HAKKI GELİYOR-

Erdoğan, seçme hakkıyla ilgili de yeni bir adım atma hazırlığında olduklarını, TSK içinde muvazzaf kadronun sahip olduğu oy kullanma hakkına er ve erbaşlarında sahip olabilmesi için çalışma yaptıklarını bildirdi.

Askerlik döneminde oy verme yaşına gelenlerin oy kullanamamasını "haksızlık" olarak değerlendiren Erdoğan, "Seçme hakkını 18 yaşına veriyorsun, o yaş askerlik dönemine rastlıyorsa oy kullanmıyor. Demokratik haklarını kullanma noktasında, bu hakkın asla kesilmemesi lazım. İleri demokrasi diyorsak bunun gereğini yapmamız lazım" dedi.

ANKA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2012 Cuma 12:21:50
Güncelleme :5 Ekim 2012 Cuma 12:32:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 88.241.29.xxx Tarih : 5.10.2012 12:58:29

sayın başbakan sıkıştımı tarihr örnek veriyor verirkende hep kendi işine geldiği örnekleri 700 yıl evvel fatih sultan mehmet güya seçilmiş halbuki babası tarafındn o göreve atanmıştır  ortada seçim yoktur zaten o dönemde seçim diye bir olgu söz konusu bile değildi islam ülkelerinde ağalar vardır ağalar beyler  halkın adına karar alırdı padişahta isterse ağaları beyleri  dinler isemesse dinlemezdi geri kalan halkın hiç bir seçme ve seçilme hakkı yoktur ta ki tanzimata kadar 1789 fıransız ihtilali ile seçme ve seçilme  osmanlıyada geldi ama sadece kısıtlı olarak cumhuriyetin ilanı ile seçme seçilme hakkı tanındı hatta dünyada kadına en erken seçme seçilme halkı tanıyan Türkiye cumhuriyeti olmuştur  sayın başbakanım bunları sizde biliyorsunuz ama kafanızdaki başka mehmedin babası kendi oğlunu nasıl padişah yaptı acaba bende elimdeki imkanlarla cevremde çoluma çocuma bu günkü hükümranlığı nasıl hediye edrim  diye düşünüyorsunuz maşalah size durmak yok yola devam