17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

19 Mayıs için Danıştay'a başvuru

KONYA’da 25 yaşındaki bilgisayar programcısı Alper Ayhan, avukatı Ahmet Gürol Şağban aracılığıyla, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının başkent dışında sadece okullar ve öğrenciler ile kutlanmasını, stadyumlar ve meydanlarda kutlanmasını yasaklayan genelgesinin yürütmenin durdurulması ve iptali için Danıştay’a başvurdu.

19 Mayıs kutlamaları coşkusu hakkının bir Türk genci olarak elinden alındığını savunan Alper Ayhan, "19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı benim de kutlamaya ve bu coşkuyu yaşamaya hakkım var. Hem cumhuriyetin kendisine emanet edilmiş gençlerden biri olarak, hem de yasal olarak böyle bir hakkım var. Dolayısıyla ben ve tüm Türk gençliğinin bu haklarımızın elinden alındığın düşünüyorum" dedi. Ayhan, milli bayramların kutlanılmasının okullara hapsedilmemesi gerektiğini ifade etti.

GENELGE KANUN VE YÖNETMELİKLERE AYKIRI

Avukat Ahmet Güral Şağban, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 11 Ocak 2012 tarihinde tüm il valiliklerine genelge gönderdiğini hatırlatarak, "817 sayılı Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı konulu genelge ile özetle Başkent Ankara dışındaki il ve ilçelerde, Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana uygulana gelmiş 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama faaliyetlerinin bundan böyle uygulanmaması, günün anlam ve önemine uygun kutlamaların sadece okullarda ve öğrencilerin katılımı ile yapılması kararlaştırmıştır" dedi.

Genelgenin ardından müvekkili Alper Ayhan adına genelgenin öncelikle yürütmenin durdurulması ve iptalı için Danıştay 8’inci Dairesi’ne gönderilmek üzere dün Konya İdare Mahkemesi’ne başvurduklarını söyledi.

Genelgenin kanun ve yönetmeliklere tamamen aykırı olduğunu öne süren Şağban, "Biz bu dava ile bu genelgenin başta 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na, 2429 Sayılı Ulusal Bayramlar Ve Genel Tatil Günleri Hakkındaki Kanuna ve bu Kanuna göre çıkarılmış 01.10.1981 tarih ve 17475 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ulusal Ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine, 2595 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisinde yayımlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı ile Atatürk’ü Anma Ve Gençlik Ve Spor Bayramı Kutlama Yönergesi hükümlerine açıkça ayrıkı olduğu kanettindeki bunları bildiren gerekçelerimizi, dilekçemize belirtip, davamızı açtık" diye konuştu.

"EKSİ 40 DERECEDE BAYRAMLARDA KİMSE HASTA OLMADI"

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın Ankara dışındaki illerde sadece okullarda kutlanacağını açıklamasına CHP Erzurum İl Başkanı Şahin Cananoğlu tepki gösterdi. Cananoğlu, "Erzurum’da eksi 40 derecede bayramlar kutladık ama kimse hasta olmadı" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü, 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazı ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinin Ankara dışındaki illerde sadece okullarda yapılmasını istedi. CHP Erzurum İl Başkanı Şahin Cananoğlu, soğuk havanın bahane edilerek törenlerin sadece okullarda kutlanmasına bir anlam veremediklerini bildirdi. Cananoğlu, şöyle dedi:

"Soğuk hava bahane ediliyor ve ve milli bayramların sadece okullarda kutlanması isteniyor. Bu utanç vericidir. Biz bayramlarımızı açık havada gururla kutluyoruz. Atalarımız, dedelerimiz yarın bize bunun hesabını soracak. Erzurum’un milli bayramlara sahip çıkması lazım. Biz ne soğuklar gördük. Eksi 40 derecede bayram kutladık, ama kimse hasta olmadı. O zaman olmuyorduk şimdi mi olacağız? Milli bayramların stadyumlarda kutlanması için elimizden geleni yapacağız."

...
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2012 Salı 14:38:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
esra salkımlı IP: 141.196.100.xxx Tarih : 18.01.2012 10:45:11

Valla helal olsun hepimizin yapamadığını sen yaptın TEBRİK EDİYORUM...