18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

19 Mayıs kutlu olsun

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, bugün, tüm yurtta büyük bir coşkuyla kutlanacak. Anıtkabir’de, saat 09.00’da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında sivil ve askeri erkanın katılacağı devlet töreni gerçekleştirilecek.


19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, yarın, tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC’de törenlerle kutlanacak.


Ulu Önder’in Kurtuluş Savaşı meşalesini 86 yıl önce Samsun’da tutuşturduğu günün yıldönümünde kutlamalar, Atatürk’ün Samsun’a çıkış saati olan 07.00’de top atışıyla başlayacak.


Anıtkabir’de, saat 09.00’da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında sivil ve askeri erkanın katılacağı devlet töreni gerçekleştirilecek.


Daha sonra, 19 Mayıs Stadyumu’ndaki törene geçilecek. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in şeref tribününü onurlandırmasının ardından İstiklal Marşı okunacak ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik açış konuşması yapacak.


Törende, gençlik adına bir öğrenci konuşacak ve şiir okuyacak, daha sonra Türk Hava Kuvvetleri Gençlik Topluluğu paraşütle atlama gösterisi yapacak.


Tören geçişinin tamamlanmasından sonra saha ve tribün gösterileri gerçekleştirilecek.


19 MAYIS’TA DEV KORTEJ


Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla, 1200 öğrencinin de yer alacağı dev bir kortej düzenlenecek.


Altınpark’tan saat 19.30’da çıkacak kortej, Dışkapı, Ulus, Sıhhiye, Kızılay üzerinden Bakanlıklar’a gidecek. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından, güzergah boyunca çocuklara top, tetris ve bebek dağıtılacak. Bayram dolayısıyla ayrıca ışık, ses ve havai fişek gösterileri de düzenlenecek.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer , 19 Mayıs’ın Türk ulusunu aydınlığa kavuşturan, cumhuriyetle buluşturan ’’dönüm noktası olduğunu’’ kaydetti. Sezer, ’’19 Mayıs, bağımsızlığa, aydınlığa, geleceğe olan inancın adıdır’’ dedi.

Sezer, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, tarihteki önemli dönüm noktalarının; bağımsız, özgür yaşamak, laik demokratik cumhuriyete sahip olmak ve uygar dünyayla bütünleşmek yolunda ulusça gösterilen çabaların önemini gösterdiği gibi Atatürk ’ün yüceliğini tüm yönleriyle ortaya koyduğunu kaydetti. 19 Mayıs’ın Türk ulusunu aydınlığa kavuşturan, Cumhuriyet’le buluşturan bir dönüm noktası olduğunu belirten Sezer, ’’Ulusunun yurt sevgisini, bağımsızlığı ve onuru için neler yapabileceğini, parlak geçmişini çok iyi bilen Yüce Atatürk, tüm gücünü ve desteğini ulusundan alarak, 19 Mayıs 1919’da kurtuluş sürecini başlatmıştır’’ dedi.

Yurduna yönelen tehditlere karşı koyan, işgal girişimlerine başkaldıran Türk ulusunun, Atatürk’ün önderliğinde yürütülen Kurtuluş Savaşı’yla, tarih önünde büyük bir sınav verdiğini ve olanaksızlıklara karşın zafere ulaşarak haklılığını dünyaya kanıtladığını anımsatan Sezer, şunları kaydetti: ’’Türk ulusunu farklı kılan ve onu tüm dünyaya örnek gösteren bağımsızlık inancı ve yurt sevgisidir. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasıyla yalnızca yurt toprakları kurtarılmamış, aynı zamanda yurttaşlarımızın düşünce ve duygularının ortak ürünü olan, ulus istencini üstün kılan, laik, demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti de kurulmuştur. Yüce Atatürk’ün bilgisizliğe, dogmalara ve geri kalmışlığa karşı açtığı savaş, ulusumuzun evrensel değerleri özümsemesi ve çağdaş yaşamı kısa sürede benimsemesiyle kazanılmıştır. Onun yaşamından ve yaptıklarından, büyük başarılarından öğrenilecek çok şey, çıkarılacak büyük dersler vardır. Bunun için her Türk gencinin ’Nutuk’ u mutlaka okuması gerekir. Bu, her Türk gencinin görevi ve Cumhuriyet’e karşı sorumluluğudur.’’

TBMM Başkanı Bülent Arınç , bütün umutların tükenmeye başladığı bu dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da yaktığı bağımsızlık ve özgürlük meşalesinin tüm Anadolu’da dalga dalga yayıldığını ve Türk milletinin, Yüce Önder’in etrafında kenetlenerek eşsiz bir kahramanlık ve vatanseverlik destanı olan Ulusal Kurtuluş Savaşı’na girdiğini kaydetti.

Başbakan Tayyip Erdoğan , tarih boyunca toplumları ayakta tutan en büyük gücün gençlik olduğunu belirterek şunları kaydetti: ’’Hangi ülke genç kuşakların yetişmesine büyük önem vermişse daima ileri gitmiş ve kalkınmıştır. Bu nedenle gençlerimizi kendine güvenen, çağdaş bilgi birikimine sahip, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan, demokrasiye inanan, çalışkan ve üretken insanlar olarak yetiştirmek, en önemli hedeflerimiz arasındadır.’’

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal , 19 Mayıs’ın yalnızca Türk ulusunun değil, bütün ezilen ulusların iftihar kaynağı olduğunu vurguladı. 19 Mayıs’ın, Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımının tarihi olduğu kadar, yeni ve çağdaş bir siyaset anlayışının da yürürlüğe konulduğu tarih olduğunu anlatan Baykal, şunları kaydetti: ’’19 Mayıs 1919, Türkiye’de çağdaş siyasetin de başlangıç dönemidir. Halka gitmenin, halkı ikna etmeye yönelerek siyaset yapma anlayışının başlangıç dönemidir. Türkiye’nin içine girdiği siyaset çizgisinin kökünde milli irade anlayışı vardır. Milli irade anlayışı giderek cumhuriyete, demokrasiye dönüşmüştür, giderek daha ileri, daha çağdaş, katılımcı bir demokrasiye dönüşmektedir. Bütün bu sürecin altında, bu 19 Mayıs ruhu vardır.’’

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de gençlerin her koşulda ülkesine, ulusal birliğine ve bütünlüğüne sahip çıkma iradesini gösterdiğini ve her kötü gidişin durdurulmasında her zaman başarılı olduklarını ifade etti.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan , 19 Mayıs’ı coşkuyla kutladıklarını belirterek ’’Türkiyemizin çağdaş bir geleceğe taşınmasına hiçbir şey engel olamaz, olmayacaktır’’ dedi.

Türk Gençliğine Hizmet Vakfı Başkanı Prof. Güngör Şatıroğlu ’’Müdafaa-i Hukuk anlayışı ve Kuvayi Milliye coşkusuyla namusumuzun ve onurumuzun korunup yüceltilmesini 19 Mayıs’la açılan Anadolu ihtilali bayrağının dalgalanmasına borçluyuz’’ dedi.

Mustafa Kemal Derneği’nden yapılan açıklamada da Atatürk’ün günümüz Türkiyesi’ne mesaj gönderdiği kaydedildi.



AA / CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2005 Perşembe 03:08:11
Güncelleme :19 Mayıs 2005 Perşembe 03:18:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?