18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

2. Luizidu davası bugün başlıyor

Dava, ikinci Louizidu vakası diye niteleniyor. Titina Louizidu adlı Rum kadın geçtiğimiz yıl Girne’deki evini kullanamadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararıyla Türkiye’den 1.1 milyon euro tazminat almıştı.

Türkiye, bu defa Maraş’taki evini kullanamadığı gerekçesiyle tazminat isteyen bir başka Rum kadının açtığı davada yargılanacak.

Türkiye, AİHM’e 72 maddelik savunma gönderdi

Türk Dışişleri Bakanlığı, Rum Mira Ksenidi Aresti’nin, Maraş’taki evini kullanamadığı gerekçesiyle açtığı davayla ilgili olarak, 20 ağustosta AİHM’e 72 maddelik bir savunma gönderdi.

Bakanlık mahkemede, Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye’ye değil, KKTC’ye ait olduğunu ve davacı olarak Türkiye’nin kabul edilemeyeceği görüşünü savunacak.

Rum Fileleftheros gazetesi, Türkiye’nin AİHM’e gönderdiği belgeyi yayımladı ve Ankara’nın Rumların açtığı tazminat davalarının KKTC’de kurulan mülkiyet komisyonuna gönderilmesini istediğini belirtti.

KKTC, ilk kez AİHM tarafından tanınabilir

Mahkeme, tazminat davalarını Türkiye’nin istediği gibi KKTC’de 30 haziran 2003’te kurulan mülkiyet komisyonuna gönderirse, KKTC ilk kez mahkeme tarafından tanınmış olacak.

Böylece Türkiye doğrudan Rumların açtığı tazminat davalarından kurtulacak.

Rumların ise, AİHM’in KKTC mülkiyet tazmin kurulunu tanısa bile yüzlerce tazminat davasının bu kurulun kurulmasından önce başvurduğunu savunması bekleniyor.

Türkiye’yi Zaim Necatigil grubu temsil ediyor

Mahkemede Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın danışmanlarından KKTC eski Başsavcısı Zaim Necatigil başkanlığındaki 10 kişilik bir hukukçu grubu savunacak. Necatigil, Loizidu davasında da Türkiye’ye savunmuştu.

Davayı açan Rum kadın Aresti de önde gelen Rum hukukçular tarafından temsil edilecek.

Aresti’nin kocası Georgios Aresti de, Lahey Adalet Divanı ikinci daire hakimi ve Rum kesiminin temsilcisi.
cnn türk
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2004 Perşembe 10:27:52
Güncelleme :14 Eylül 2004 Salı 10:37:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?