23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

2 bin Aleviden hükümete dava

Türkiye’de yaşayan 2 bin Alevi, Başbakanlık ve Milli Eğitim Bakanlığı’na, kendilerine din, vicdan ve inanç özgürlüğü tanınmadığı gerekçesiyle dava açıyor. Anayasa’nın emredici hükümlerinin yerine getirilmesi istemiyle 100’ün üzerinde avukata vekâlet veren Alevilerin dava dilekçeleri, çarşamba günü Başbakanlık’a iletilecek.

On binleri bulacak

Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Milliyet’e yaptığı açıklamada, "Bu davalarla demokrasi ve insan hakları açısından hükümet tasarruflarının yargılandığı bir döneme girilmiştir" dedi.

Ayrı ayrı kişilerin ve Alevi vakıflarının idare mahkemesine dava açmak için yasal prosedürü başlattıklarını söyleyen Prof. Dr. Doğan, AKP hükümetinin 17 Aralık’ta AB müzakereleri için tarih almasının önüne geçmemek ve iyileştirici düzenlemeler için beklediklerini, ancak bu bekleyişin sonuç vermediğini belirtti.
Doğan, "Bu nedenle konuyu yargıya taşıyoruz. Dava açanların sayısı bununla kalmayacak, on binleri bulacak" diye konuştu.

Davanın açılabilmesi için Başbakanlık izni gerekiyor. Başbakanlık, iki ay içinde başvuruya yanıt vermek zorunda.
İki bin Alevi, dava açabilmek için verdikleri dilekçelerde, Sünnilere tanınan din, vicdan ve inanç özgürlüğünün Alevilere de tanınmasını istedi.

Dilekçelerdeki diğer talepler arasında, zorunlu din dersleri kaldırılmayacaksa Alevi anlayışının da ders kitaplarına girmesi, devletin radyo ve televizyon kanallarında bu inancın yer alması var.

Sünnilerle eşit hak

Dilekçelerde ayrıca cemevlerine arsa ve maddi destek sağlanmadığı, bu konularda bu hükümet döneminde de ilerleme kaydedilmediği belirtildi.
Milliyet Gazetesi
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2005 Pazartesi 12:15:49
Güncelleme :20 Haziran 2005 Pazartesi 12:19:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
S. Aslan IP: 84.5.221.xxx Tarih : 20.06.2005 20:52:28
Elbette haklilar. Turkiye Cumhuriyeti sinirlari icerisinde sadece sunni muslumanlar yasamiyor elbette. Alevilerin yaninda diger din ve mezhep mensuplari, hatta, soylemeye cesaret edemeseler de hicbir metafizige inanmayan ve tum dinleri reddedenler bile var. Ama, onlara soz hakki ve ozgurluk yok. Sanki ulkemizde sadece sacini sarmalamak taraflisi din mensuplari varmis gibi... Bu nasil dinse boyle? Elinize bir sacortusu alip onu bayrak yapiyorsunuz ve bu da "AHLAK" ve "NAMUS" oluyor. Yesinler seni! Ah oyle ahlakli olabilmek yarim metre bez parcasi satin almakla oluverse!!!!