25
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

2 milyon 800 bin işsiz var!

Hükümetin ekonomi politikasını eleştiren KAMU-SEN Genel Başkanı Bircan Akyıldız memur maaşlarına 200 TL iyileştirme talep etti.

Krizin Türkiye'yi ciddi biçimde sarstığını söyleyen Akyıldız, işsizler ordusunun 2 milyon 800 bine yükseldiğini de belirtti.

KAMU-SEN Genel Başkanı Bircan Akyıldız bugün düzenlediği basın toplantısında hükümetin ekonomi politikasını ve memur maaşlarında yapılan son düzenlemeyi eleştirdi.

Ekonomik tedbirlerin tüketici hesaba katılmadan alındığını savunan Akyıldız, 2008 yılında tüketimin yüzde 16,4 ve üretimin ise yüzde 14 oranında azaldığını kaydetti.

Bir önceki yıl yüzde 3,3 olarak gerçekleşen büyümenin ise bu yıl yüzde 0,5'e gerilediğini anlatan Akyıldız, "İşsizler ordusuna 300 bin insanımız daha katılmıştır. Türkiye Kamu-Sen'in tahminlerine göre 2008 yılı sonunda işsiz sayısı ne yazık ki 2 milyon 800 bin seviyelerini bulacaktır Yaşanan gelişmelerin tek sorumlusu sesimize kulak vermeyen siyasi iktidardır" dedi.

Akyıldız memur maaşlarında yapılan son artışların yetersizliğini şöyle dile getirdi: "Hükümet toplu görüşmelerde memurlarımızın haklı taleplerini görmezden gelmiş, enflasyon hedefi çerçevesinde 2008 yılı için ortalama memur maaşına 90 YTL, en düşük dereceli memur maaşına da 75 YTL'lik artış yapmıştı. Ancak elektriğe yüzde 50, doğalgaza yüzde 75, kömüre yüzde 48, temizlik ürünlerine yüzde 32, ulaşıma yüzde 27 ve gıdaya yüzde 13 zam gelince memur maaşlarına yapılan artışların tamamı geri alındı. TÜİK'in verileri baz alındığında 2008 yılı için 851 çeşit ürünün enflasyonu yüzde 10,06 olarak hesaplanmıştır. Ancak, vatandaşlarımızın vazgeçemeyecekleri 84 üründen oluşan harcama kalemlerindeki yıllık ortalama artış yüzde 19,7 olmuştur. Bu durumda vatandaşlarımızın enflasyonu yüzde 10 değil, yüzde 20'dir. 2008 yılının ikinci altı aylık döneminde memurlarımızın yüzde 2 dolayında alacaklı olduğu ortaya çıkmaktadır. Bizler krizden çıkmak için tüketici kesiminin desteklenmesini savunurken, siyasi iradenin bir kesimi adeta defterden sildiği görülmektedir. 2009 yılı Merkezi Bütçe Kanununda, 2008 yılının ikinci altı aylık döneminde TÜFE rakamının yüzde 4'ün üstünde gerçekleşmesi durumunda, kamu görevlilerine enflasyon farkı ödeneceği belirtilmektedir. Açıkçası bu yüzde 4'ün nereden çıktığını biz anlayamadık. 2008 yılının ikinci yarısında memurlara yüzde 2 maaş artışı yapılmıştır. Dolayısıyla enflasyon farkı kriterinin de yüzde 2 olarak alınması gerekmektedir. Bu nedenle, hiçbir gerekçeye dayanmayan yüzde 4 oranını yargıya taşıma durumumuz bulunmaktadır."

Memur maaşlarında bir iyileştirme yapılmasını isteyen Akyıldız, "Gerek yaşadığımız krizin etkilerini gidermek, gerekse gerçekleşen enflasyon karşısında eriyen maaşları telafi etmek amacıyla memur maaşlarına derhal aylık 200 TL kriz iyileştirmesi yapılmalıdır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2009 Çarşamba 12:45:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?