20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

20 bin Fahri Trafik müfettişi olacak

 Kara yolu denetiminde polis, jandarma ve trafik zabıtasına yardımcı olarak yol güvenliğini artırmada hizmet sağlayan fahri trafik müfettişlerinin sayısının 11 binden 20 bine çıkarılarak sistemin daha aktif hale getirileceği belirtildi.


Türkiye Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Genel Başkanı Kudret Asma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son 3 yılda bilinen tüm ölümlerin nedenleri arasında trafik kazalarının üçüncü sırada olduğunu, geçen yıl meydana gelen 825 bin 583 trafik kazasında 5 bin 4 kişinin öldüğünü, 188 bin 500 kişinin ise yaralandığını anımsattı.
Asma, trafik kazalarının önüne geçilebilmesi için bireysel bilinçlenme ve denetimlerin yoğunlaşması gerektiğini, fahri trafik müfettişlerinin de kara yollarında denetimin sağlanmasında büyük pay aldığını belirtti.
Yaklaşık 12 bin fahri müfettişin 2000 yılında belge alarak göreve başladığını vurgulayan Asma, ''8 yılda ölenler, ayrılanlar ve belgeleri iptal edilenlerle birlikte bu sayı 11 bine düştü. Aradan geçen zamanda trafiğe çıkan araç sayısında hızlı bir artış yaşanmasına karşın fahri müfettiş sayısına ek yapılmadı'' dedi.
Asma, artan araç sayısına yetişebilmek, fahri trafik müfettişliğine yeni kan sağlamak için bazı düzenlemeler yapıldığını belirterek, 2000 yılında fahri müfettiş sayısının araç sayısının binde bir oranına göre belirlendiğini, bu yıl ise bu oranın binde ikiye yükseldiğini vurguladı.
Ocak ayından itibaren yeni başvuruların kabul edildiğini anlatan Asma, şöyle devam etti:
''Başvurular şubat ayında son buldu. Ancak, bazı illerden gelen talep sonucu bu başvurular nisan ayına kadar uzatıldı. Şu anda trafik güvenliğinde önemli rol oynayan 11 bin kişilik fahri müfettişlere 9 bin kişi daha gelecek. Valiliklere yapılan başvurular, burada yapılan ilk incelemenin ardından Emniyet Genel Müdürlüğüne, ardından İçişleri Bakanlığına sunulacak. Tüm bu incelemelerin ardından onaylanması için dosyalar Başbakanlığın başkanlığında gerçekleştirilen Karayolu Güvenliği Yüksek Kuruluna gönderiliyor.
Kurul fiilen 7 yıldır toplanmıyor. Tabii kurul üyesi kurumlar, görüşülmesi gerekenleri yazışmalarla hallediyor. Ancak, kurul bu yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanarak, 2000 yılından bu yana sayılarında artış yaşanmayan fahri trafik müfettişliği sistemine taze kan sağlayacak. Kurulda 9 bin kişinin fahri müfettişlik belgesi onaylanacak.''
Asma, başvuruların sona ermesine karşın, kontenjan verilen illerde daha sonraki dönemde duyuru yapılarak yeni başvurular alınabileceğini belirterek, ''Şu anda Adıyaman için 100 kontenjan var. Ancak, 50 kişi bile başvurmamış durumda. Adıyaman Valiliği daha sonraki dönemde kontenjanı doldurmak için yeniden başvuru alabilir. Örneğin Ankara'daki müfettiş sayısı araç sayısının binde ikisinden fazla bu yüzden yeni müracaatlar yapılamıyor. Buraya da araç sayısındaki artışa oranla ilerleyen dönemde kontenjan verilecek'' diye konuştu.

-ÜNLÜLERİN DE GÖZÜ TRAFİKTE-

Asma, mevcut fahri trafik müfettişleri arasında Prof. Dr. Orhan Kural, eski hakem ve spor yorumcusu Erman Toroğlu, gazeteci Hıncal Uluç, şovmen Mehmet Ali Erbil gibi ünlü isimlerin de yer aldığını vurguladı.
Fahri Trafik Müfettişliği sistemine yeni katılacak kişiler arasında yine ünlü isimlerin bulunduğunu, ayrıca bürokrat ve askerlerin de yer alacağını anlatan Asma, emekli 3 general ve 3 valinin de fahri trafik müfettişi olarak trafikte hata yapanları denetleyeceğini söyledi.
Asma, trafik müfettişi olacak kişilerin belirli koşullara uygun olması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
''Fahri trafik müfettişi olmak isteyenlerden, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, en az 40 yaşında olmaları, yüksek okul bitirmeleri, en az 10 yıllık sürücü belgesi sahibi olmaları, asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş olmaları, müracaat tarihinden geriye doğru toplam 5 yıl içerisinde, hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesinin geri alınmamış olması, kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak şartları aranıyor. Biz bu şartları yerinde buluyoruz. Özellikle 40 yaş şartı müfettişlerin olgun kişilerden seçilmesini sağlayacak. Tabii biz valilik ve Emniyet Genel Müdürlüğü denetimlerinin ardından müfettişliğe uygun görülen kişilerin mülakattan da geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Esas burada aday kişinin olgunluğu ve zekası ölçülebilir.''
Asma, fahri trafik müfettişliğinin daha cazip hale getirilmesi için mevzuatta birtakım değişikliğe gidileceğini de sözlerine ekledi.
(KUT-ECN-KK) 01.07.2008 10:50:29

___A.A. EKı_______________

f:\ajans\070108\HABER\AA3449.tlp

-KARADENİZ BÖLGESİ'NDEKİ TERÖR OLAYLARI
-ORDU VALİSİ KABAN: ''BÖLGEMİZDE ÖZELLİKLE
HAVA DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR''
-''BU KONUDA HELİKOPTER DESTEĞİ ALMAYA ÇALIŞACAĞIZ''

(FOTOĞRAFLI - GÖRÜNTÜLÜ)

ORDU (A.A) - 01.07.2008 - Ordu Valisi Ali Kaban, son günlerde Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan terör olaylarıyla ilgili değerlendirmesinde, ''Bölgemizde özellikle hava desteğine ihtiyaç var. Herhalde bu konu da helikopter desteği almaya çalışacağız'' dedi.
İlçe ziyaretlerinde bulunan Kaban, temasları sırasında basın mensuplarının soruları üzerine, son günlerde Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan terör olaylarına değindi.
Bölgede, gerekli önlemlerin alındığını ifade eden Kaban, şunları kaydetti:
''Biz zaten bölgemizle ilgili asayiş toplantılarında bu konuda alınabilecek tedbirleri görüşüyoruz. Kendi sınırlarımız içinde alınabilecek tüm önlemleri bizzat kendim takip ediyorum. Şu anda ciddi bir endişemiz yok. Zaten jandarma güçleri bu konuda teyakkuz halinde. Öte yandan, bir kısım yeni önlemler alınması konusunda çalışmalarımız var. Şu anda o çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Özellikle hava desteğine ihtiyacımız var. Onun görüşmelerini de bizzat ben yaptım. Herhalde bu konuda helikopter desteği almaya çalışacağız. Bu hedef içindeyiz.''
Bölgede, terör örgütünün sivil halktan destek bulamayacağını da vurgulayan Vali Kaban, ''Şunu da söylemek gerekirse bölgemizde yardım ve yataklık konusunda bir altyapı yok. Bu konuda kaygımız ve sıkıntımız da yok'' diye konuştu.

-FINDIK İŞÇİLERİ-

Vali Kaban, bir soru üzerine yaklaşan fındık toplama sezonu nedeniyle bölgeye dışardan gelecek fındık işçilerinin barınması konusunda da gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.
Bu konuda ilgililerin ön hazırlıkları sürdürdüğünü hatırlatan Vali Kaban, özellikle kırsal alanda çadırlarda konaklayan işçiler için bazı özel önlemler düşünüldüğünü ifade ederek, şu bilgileri verdi:
''Herhangi bir yer gösterilmesi çok büyük sıkıntılara sebep oluyor. Özellikle bu sene keneden dolayı kaygılarımız var. Olası büyük yerleşim alanları olması ve buralarda öylesi bir sıkıntının çıkması maliyetli bir şey. Çünkü bu hepimiz açısından çok önemli. Bazı yerler araştırıyoruz. Güneydoğu'dan gelecek vatandaşlarımızın herhangi bir mağduriyete maruz kalmadan sezonu atlatmak istiyoruz.''

AA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 12:46:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?