22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

2003 savaş ve şiddet yılı oldu

Almanya’nın Heidelberg kentinde faaliyet gösteren ’Uluslararası Çatışma Araştırmaları Enstitüsü’nün yayınladığı ’2003 Yılı Çatışma Barometresi’ndeki rakamlara göre, bu yıl içinde 14 savaşa şahit olundu.

Bunların sadece biri iki devlet arasında yaşandı: Irak Savaşı. Diğer 13 savaş ise ya bir devletin sınırları içinde veya sınır aşırı şekilde halk veya çıkar grupları arasında cereyan etti. Afrika hala en çok savaş ve çatışma bulunan kıta. Ama bunların sayısı, geçen yıla göre gerilemiş durumda. 80 çatışmanın 35’inde ise yüksek ölçüde şiddet kullanılıyor.

İHA muhabirinin, ’2003 Yılı Çatışma Barometresi’nden derlediği bilgilere göre, Uluslararası Çatışma Araştırmaları Enstitüsü bu yıl 14 savaş tespit etti. Çatışmalardan en çok etkilenen bölge ise Afrika kıtası. Bir yıl öncesine göre, yüksek ölçüde şiddet kullanılan çatışmaların sayısının azaldığı, ama aynı zamanda savaş ve çatışmaların karakterinin de son yıllarda değişime uğradığı gözleniyor. Sadece Afrika’da değil, tüm dünyada 2003 yılında çatışmalara sebep olan sorunların başında toprak talepleri geliyor. Fakat en çok şiddet uygulananlar, iktidar ve kaynak paylaşımı için çıkarılan çatışmalar. Araştırmacılar, bir de uluslararası terörle bağlantılı oldukça yeni bir savaş sebebinin ortaya çıktığını belirtiyor. Böylece, Heidelberg’deki araştırmacıların uzun yıllardan beri gözlemlediği bir eğilim daha da güçleniyor. Artık iki veya daha fazla devletin birbiriyle çarpıştığı savaşlar, olağan olmaktan çıkıyor. Bunun bir örneği, terör grubu El Kaide’nin Taliban rejiminin korumasında faaliyet gösterdiği Afganistan.

FRANKFURT
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2003 Pazartesi 10:54:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?