19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

2003'de dakikada 'bin 087' kez kredi kartı kullanıldı

Türkiye’de Visa kartları aracılığıyla gerçekleştirilen kullanım hacminin bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artarak 42 Katrilyon Türk Lirası’na ulaştığı açıklandı. Geçen yıl dakikada bin 87 kez Visa kartı kullanıldı.

Visa Türkiye’den yapılan açıklamada, Türkiye’de 2003 yılı içerisinde Visa ile gerçekleşen toplam kullanım hacminin, 20 katrilyon Türk Lira’lık bölümünün Visa kredi kartı ile, 22 katrilyon Türk Lira’lık bölümünün ise Visa Electron banka kartı ile gerçekleştiği kaydedildi. Visa kartları ile gerçekleşen toplam işlem adedinin ise bir önceki yıla oranla yüzde 12’lik bir artışla 571 milyona çıktığı belirtildi.

TÜRKİYE AB ORTALAMASINI İKİYE KATLADI

Visa’nın 2003 yılı AB ve Türkiye sonuçlarının açıklandığı basın toplantısı Visa AB Bölgesi Başkanı Hans van der Velde ve Visa Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman’ın katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda Türkiye verilerini açıklayan Ülman, "Toplam harcamalarda belirtilen yüzde 42 oranındaki büyüme, ülkemizde gerçekleşen yüzde 18.4’lük yıl sonu enflasyon oranı gözönüne alındığında reel anlamda yüzde 24 oranında büyümeye tekabül etmektedir. Bu oran Visa AB ortalamasının iki katı bir büyümedir" dedi.
Berna Ülman ayrıca, 2003 yılında Visa AB Bölgesi kapsamındaki 26 ülke içerisinde Türkiye’nin kart adetleri açısından en fazla büyüyen pazar, toplam kart kullanımı açısından ise en fazla büyüyen ikinci pazar olduğuna dikkati çekti. Ülman, Visa kartlarının Türkiye’de dakikada yaklaşık bin 87 kez kullanıldığını ve 2003 yılında kart adetlerinin yüzde 20’lik bir artışla 22.5 milyona ulaştığını belirtti.

VİSA ELECTRON BANKA KARTI HARCAMALARINDA % 82 ARTIŞ

2003 yılı süresince banka kartının alışverişte kullanımını yaygınlaştırmak amacı ile üye bankalar ile yoğun çalışmalar başlatıldığına değinen Ülman, bir önceki yıla oranla alışveriş noktasındaki Visa Electron banka kartı harcamalarının yüzde 82 oranında, işlem adetlerinin ise yüzde 48 oranında artış gösterdiğini söyledi. Ülman, satış noktasında herbir Visa kredi kartı ile ortalama 2 milyar Türk Lirası harcandığını kaydederek; "Visa, Türkiye’de harcamalarda tercih edilen marka olma özelliğini korumaktadır. Aynı şekilde Türk tüketicisi Visa kartlarını yurtdışında da en yakın rakibimize oranla 3 kat daha fazla kullanmaktadır" diye konuştu.

KİŞİSEL TÜKETİCİ HARCAMALARINDA VİSA’NIN PAYI YÜZDE 7.6

Kart kabul noktalarındaki çeşitlenmeye işaret eden Visa Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman, Visa’nın stratejisi doğrultusunda bahşişlerin sliplere girdiğini, taksi, bakkal gibi noktalarda Visa kabulünde aşamalar kaydedildiğini söyledi. Alışveriş noktasındaki harcama tutarları ile Visa kartlarının kullanım sıklığının kart ürünlerinin başarısını ortaya koyan temel kriterler olduğunun altını çizen Ülman, "İşlem hacmi ve satış noktasındaki kullanım oranlarında elde ettiğimiz bu büyüme, kişisel tüketim harcamalarında bir önceki yıl yüzde 6 olan payımızı yüzde 7.6’ya çıkardı. 2003 yılı içerisinde nakitten yüzde 1.6’lık bir pay daha aldık. Kart sahiplerimizin satış noktasında Visa kartlarını kullanarak ortaya koydukları güvenden hareketle, Türkiye’de Visa’nın tüketici harcamalarındaki payını 2007 itibariyle yüzde 12’ye çıkartmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE PAZARI AB ORTALAMASINA YAKLAŞTI"

Basın toplantısında 2004 yılı strateji ve hedeflerinin yanısıra, Türkiye’nin de dahil olduğu AB bölgesi 2003 sonuçlarını açıklayan Visa AB Bölgesi Başkanı Hans van der Velde, Türkiye’nin Visa organizasyonu içerisinde zaten AB’li olduğunun altını çizerek, ülke sonuçlarının da bunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Visa AB Bölgesi içerisindeki toplam kartların yüzde 10’unun Türkiye pazarında bulunduğunu ve Türkiye’nin kredi kartı sayıları açısından Visa AB’nin üçüncü büyük pazarı olduğunu belirten Velde, "Büyüme oranları açısından Avrupa ortalamasının üzerinde başarılar gösteren Türkiye pazarı, kişisel tüketim harcamalarında da yüzde 9.1’lik AB ortalamasına yaklaşmıştır" dedi.

VISA TÜRKİYE AVRUPA’NIN DÖRDÜNCÜ BÜYÜK PAZARI

Visa AB Bölgesi içerisinde yeralan Visa Türkiye, kart sayıları açısından Avrupa’nın dördüncü büyük pazarı, kredi kartı sayısı açısından ise AB’nin üçüncü büyük pazarı konumundadır. Türkiye pazarındaki kart sayısı AB Bölgesi toplamının yüzde 10’una tekabül ediyor. Visa’nın Türkiye’de gerçekleşen kişisel tüketici harcamalarındaki payı yüzde 7.6. Visa aracılığıyla gerçekleşen yıllık işlem hacmi 25 milyar euronun üzerinde. Visa, Türkiye’deki ödeme sistemleri sektörünün gelişimi ve desteklenmesinde önemli rol oynuyor. Visa Üye Bankalarının EMV uyumlu chip kartlara geçişini sağlamak amacıyla Üye Bankalarına azami destek sağlıyor. Visa Türkiye’de Internet üzerinden ödeme işlemlerinin güvenli olarak yapılabilmesi amacıyla ortak bir platform oluşturulabilmesi için öncülük ediyor. Visa Türkiye’de 26 Üye Bankası ile faaliyet gösteriyor. Türkiye’de halihazırda 24 milyon Visa markalı kart ve 660 binin üzerinde kabul noktası bulunuyor.

VISA INTERNATİONAL

Dünyanın önde gelen ödeme sistemlerinden biri olan ve dünya genelinde 150 ülkede kabul edilen Visa ile yılda 3 trilyon dolar tutarında işlem gerçekleşiyor. Visa, 21 bin Üye Bankasına ve onların kart kullanıcılarına daha iyi ve kaliteli hizmet sağlayabilmek amacı ile yeni ürün ve teknolojiler geliştirmeyi sürdürüyor. Visa internet temeline dayalı ödemelerde lider konumunda ve ticaretin herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde ve herhangi bir cihaz üzerinden yürütülebilmesine olanak sağlayacak, "u-commerce" (evrensel ticaret)’in oluşturulmasın önderlik ediyor.

İSTANBUL
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2004 Cuma 17:18:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?