19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

2004'te hükümetten yeni tasarruf projeleri

Başbakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Ömer Dinçer, 2004 yılında kamu kaynaklarının verimli kullanımı ve kamu hizmetlerinde maliyetlerin azaltılmasına yönelik yeni projeler üretileceğini söyledi.

Başbakanlık Müsteşarı Dinçer, bugün Başbakanlık Merkez Bina’da Başbakanlık muhabirleri ile sohbet toplantısı düzenledi. Dinçer, toplantıda yaptığı açıklamada, üzerinde çalıştıkları yeni bir proje olduğunu belirterek, yıllardır Türkiye’de kamu hizmetlerinin üretiminde maliyetlerin yüksek, verimliliğin ise düşük olmasından şikayet edildiğine işaret etti.

Bunu önlemek için çeşitli dönemlerde tedbirler alındığını ve israfı önleme çalışmaları yapıldığını anlatan Dinçer, 2004 yılında bütün bakanlıkların müsteşarları ile ortak bir projenin çalışmalarına başladıklarını ifade etti.
Proje konusunun ’Temel kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve kamu hizmetlerinde maliyetlerin azaltılması’ olduğunu bildiren Dinçer, kamuda görev yapan yöneticilerin kamuya ait paraları kendi paralarını harcıyormuş gibi harcamaları halinde maliyetlerin azalacağına ve kaynakların etkin kullanılacağına inandıklarını belirtti. Bütün kamu kurumları ve bakanlıklarda buna dair çalışmalar başlatılacağını ve somut projeler üretileceğini kaydeden Dinçer, sonuçların yıl sonunda kamuoyuna açıklanacağını ifade etti. Bugüne kadar böyle bir projeyi başlatmaları halinde bile bunu ölçme şansları olmayacağını açıklayan Dinçer, 2004 yılından itibaren kamu yönetiminde analitik bütçeye geçeceklerini ve hangi hizmetleri ne kadara malettiklerini ölçme şansına sahip olacaklarını söyledi.

Kamuda personelden tasarruf edilmesinin sözkonusu olmadığını bildiren Dinçer, mevcut kanunların ve devlet memurluğu sisteminin personel sayısını azaltmaya imkan vermediğini söyledi. Dinçer, personel konusunda nicelik olarak değil nitelik olarak olumsuzluklar bulunduğunu, personelin niteliğinin geliştirilmesinin maliyeti azaltabileceğini kaydetti.
Dinçer, basın mensuplarının, 9 yıl önce yazdığı bir makaleden dolayı yaşanan tartışmalara ilişkin sorularına cevap vermek istemediğini söyledi. O konuda haksızlığa uğradığını düşündüğünü belirten Dinçer, eleştirilere cevap vererek yeniden bir tartışmanın içine girmek istemediğini dile getirdi. "Bu ülkede Cumhuriyet döneminde doğmuş ve Cumhuriyet karşıtı laf edecek bir kişinin aklını peynir ekmekle yemiş olması gerekir" diyen Dinçer, sorulara cevap verdikçe ve karşı taraftan da bu açıklamalara cevap geldikçe konunun çok uzayacağını, bunu istemediğini söyledi.

Devletin müşteşarı olarak devletin temel kuralları, ilkeleri ve kendisine verilen görev neyse onu yapmaya çalıştığını vurgulayan Dinçer, makaleyi bütün olarak okudukları zaman insanların, hakkında yazılanları farklı yorumladıklarını belirtti. Dinçer, basın mensuplarının, bazı şirketlere ortaklığı bulunduğu yönündeki haberleri hatırlatması üzerine, devlet memuru olmadığı dönemde Mecramax isimli bir şirket kurduklarını ancak öğretim görevlisi arkadaşları ile kurdukları bu şirketin hiçbir zaman faaliyete geçmediğini anlattı.

Daha sonra o şirketin varlığını unuttuğunu kaydeden Dinçer, hatırladıktan sonra şirketteki hisselerini devrettiğini bildirdi. Dinçer, Ensar Vakfı’nda bir dönem Yönetim Kurulu üyeliği yaptığını, bu görevi 3-4 sene önce bıraktığını açıkladı. Dinçer, şu anda sadece Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu üyeliği görevinin devam ettiğini bildirdi.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2004 Cuma 00:00:02
Güncelleme :2 Ocak 2004 Cuma 16:53:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?