20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

2015'ten önce AB'ye üyelik hayal mi

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerine başlanmasına kesin olarak ’hayır’ denilemeyeceğini söyledi.

’Türkiye’nin 2015 yılından önce tam üye olamayacağına inandığını’ belirten Verheugen, ’’ancak Türkiye ile AB üyelik müzakerelerine başlanmasına kesin olarak ’hayır’ denilmesi, hiçbir şeyle haklı gösterilemez’’ dedi.

Verheugen’in açıklamalarına yer veren Alman Süddeutsche Zeitung Gazetesi, Avrupa Birliği Komisyonu üyeleri arasında ’Türkiye ile AB üyelik müzakerelerine başlanması’ konusunda açık bir tartışma bulunduğunu yazdı.

Gazete, tarımdan sorumlu komisyon üyesi Franz Fischler ile iç pazardan sorumlu komisyon üyesi Frits Bolkestein’ın yaptığı açıklamaları hatırlattı.

Fischler: "AB’nin Türkiye’ye müzakere tarihi vermesi hata olur"

AB’nin tarımdan sorumlu komisyon üyesi Franz Fischler, Financial Times’a verdiği demeçte, "AB’nin Türkiye’ye müzakere tarihi verilmesi hata olur" demişti.

Fischler’e göre Türkiye’nin AB’ye maliyeti 11.3 milyar euro

Fischler’e göre Türkiye’nin AB üyeliği Avrupa Birliği’ne yılda 11.3 milyar euroluk bir yük getirecek. Financial Times, diğer yetkililerin bu rakamı son derece abartılı bulduklarına da dikkat çekmişti.

Bolkestein: "Türkiye, Ukrayna’dan da az Avrupalı"

AB Komisyonu’nun iç pazardan sorumlu komisyon üyesi Frits Bolkestein da, AB üyesi bir Türkiye’nin, Ukrayna’dan daha az Avrupalı olduğunu ileri sürmüştü.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesine izin verenlerin Ukrayna ve Belarus’u da kabul etmesi gerektiğini belirten Bolkestein, "Türkiye birliğe girmeden önce bir dönüşüm geçirmeli. Tümüyle değişik bir kimliğe bürünmeden birliğe giremez" demiş ve Türkiye’nin Müslüman bir ülke olmasına atıfta bulunmuştu.

Bolkestein’in açıklaması düzeltildi

Hollandalı üyenin bu açıklamasından sonra sözcüsü bir düzeltme yaparak "Sayın Bolkestein, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı değildir, 6 ekimde çıkacak İlerleme Raporu’nu etkileme niyeti yoktur" demişti.

Birlik partili milletvekilleri Zina tartışmasına katıldı

Alman Süddeutsche Zeitung Gazetesi, Birlik partili (CDU/CSU) milletvekillerinin, Türk Ceza Kanunu’nda zina konusunda yapılması planlanan değişikliklere ilişkin görüşlerine de yer verdi.

AB milletvekilleri: "Türkiye, henüz yeteri kadar olgun değil"

Habere göre muhafazakar hıristiyan demokrat parti milletvekilleri, Türkiye’deki zina tartışmalarına değinerek, hazırlanan yasanın ’Türkiye’nin AB’ye girecek kadar olgunlaşmadığını’ gösterdiğini öne sürüyor.
Gazete, AB Komisyonu üyeleri arasında Türkiye tartışmalarını olduğunu belirterek iki komisyon üyesinin Türkiye karşıtı görüşlerini hatırlattı.
BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2004 Cumartesi 13:51:08
Güncelleme :11 Eylül 2004 Cumartesi 17:30:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?