19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

2023 hedefi 50 milyon turist

Türkiye’nin 2023 turizm hedefi, 50 milyon yabancı, 20 milyon yerli turist olarak belirlendi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin ev sahipliğinde Antalya’da düzenlenen Türkiye Turizm Stratejileri Arama Konferansında Türkiye’nin turizmdeki hedefleri ortaya konuldu, yapılması gerekenler tartışıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, akademisyenler, turizm sektörü ile meslek odası temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Türkiye’nin turizmdeki 2023 yılı vizyonu masaya yatırıldı. Oluşturulan grupların sürdürdüğü çalışmalarda elde edilen sonuçların bir süre sonra bir rapor haline getirilerek, ilgili bakanlıklar ve Başbakanlık makamına sunulacağı öğrenildi.

Konferansta Türkiye’nin tek hedefi, "Turizmde ilk 5 marka ülke arasında yer almak" olarak belirlendi. Bunun için, "sürdürülebilirlik", "tekrarlanan ziyaret", "çeşitlendirilmiş turizm", "üst gelir grubunun tercih ettiği ülke", "kalite", "çevre ve sağlık" gibi kavramlar "vizyon" içinde ele alındı. 2023 yılına kadar ulaşılması gereken hedefler şöyle sıralandı:

"50 milyon yabancı turist, 20 milyon yerli turist. Kişi başı harcama bin dolar. Turizm geliri 50 milyar dolar. Turistin ortalama kalma süresi 5 gün. Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli yatak sayısı 1 milyon 250 bin. Dolaylı istihdam 5 milyon kişi üzeri. 25 adet cruise limanı, 20 cruise gemisi. 45 bin yat kapasiteli 100 marina. 100 golf tesisi. 500 uçak, 20 uluslararası hava limanı. İstanbul’da 10 kongre merkezi. Kongre merkezi kapasitesinin beş yıl içinde üç kat artırılması. Antalya’nın cazibe merkezi haline getirilmesi. İstanbul’da iki, Ankara, İzmir ve Antalya’da birer opera binası yapılması. İstanbul’da 5’i arkeoloji, 15’i şehircilik alanında 20 yeni müze kurulması. Mavi bayrak sayısında Türkiye’nin birinci sıraya yükseltilmesi."

HER VATANDAŞ ÜLKESİNİ GEZEREK TANIMALI

Turizmin tüm Türkiye’de yaşanan bir sektör haline gelmesi ve yayılmasının birinci hedef olarak saptandığı konferansta, iç turizm
faaliyetlerine de ağırlık verilmesi benimsendi. Her vatandaşın ülkesini gezerek tanıması gerektiği vurgulanan toplantıda, İstanbul’daki turizm projelerinin hızla hayata geçirilmesi üzerinde duruldu.

Hedefler arasında kitle turizminden bireysel turizme geçiş konusunda çalışma yapılması, destinasyon (tatil bölgesi) sayısının artırılması, Türkiye’nin kültür ve turizm envanterinin 2013 yılına kadar tamamlanması, Türk mutfağının dünyada tanıtılması ve Türk turizminin bir ögesi haline getirilmesi de yer aldı.


ÖNERİLER

Toplantıda, hedeflerin ortaya konulmasının ardından bu hedeflere nasıl ulaşılabileceği konusundaki görüşler de tartışıldı. Bu konuda yeni yasal düzenlemeler yapılmasının, Turizmi Teşvik Kanunu ile Kıyı Kanunu’nun revize edilmesinin önerildiği toplantıda, bölgesel ve tür bazında teşviklerin geliştirilmesi, arazi tahsislerinin coğrafi ve ticari dengelere göre düzenlenmesi, turizmin yurt geneline yayılması için bölgesel teşvik sisteminin oluşturulması önerildi.

Turizm bürokrasisinin azaltılmasını isteyen uzmanlar, turizmcinin "ihracatçı" sayılması gerektiğini ifade ettiler. Uçak kiralamada KDV ve STP yükünün azaltılmasının yer aldığı öneriler arasında, Türkiye’nin bu sektördeki rakiplerine göre 1 saat daha uzak mesafede yer alması dolayısıyla hava yolu taşımacılığının özendirilmesi, düşük sezonlarda ulaşımın devamlılığı için destek sağlanması tavsiye edildi.


TALİH OYUNLARI MERKEZLERİ

Arama konferansına katılan bazı turizmciler, konaklama tesisleri bünyesinde faaliyet gösteren casinoların (talih oyunları salonları)
kapatılmasından sonra bu konuda bir eksiklik yaşandığını savunarak, bu konunun yeniden ele alınması ve düzenleme yapılmasını önerdiler.

Turizmde ürünün çeşitlendirilmesi, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğine işaret eden turizmciler, İstanbul, İzmir ve Antalya’da özel talih oyunları merkezleri kurulmasını önerdiler.

Yabancıların mülk edinmesinin kolaylaştırılmasının da gündeme geldiği toplantılarda, yabancıların yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde, ibadet yerleri yapılmasının önemine işaret ettiler.

Toplantılarda, altyapı, planlama, örgütlenme ve pazarlama faaliyetlerine de ağırlık verilmesi gerektiğine değinilerek, bu konudaki öneriler ayrıntılarıyla ele alındı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Mart 2008 Pazartesi 12:23:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?