20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

22 ayar yerine 14 ayar

ALTIN REKORA KOŞUYOR, DÜĞÜN YAPANLAR 14 AYARA YÖNELİYOR

Dünyada altın fiyatlarının artmasıyla rekora koşan altın, özellikle düğün yapacakları 14 ayar altına yöneltiyor.

Amerika ekonomisinin belirsizliği ve İtalya ve Yunanistan'ın kötü durumda bulunması, dünyada altının ons fiyatının yükselmesine neden oluyor. Bunun Türkiye'ye yansıması olarak rekor üzerine rekor kıran altın fiyatları, özellikle düğün yapacak vatandaşları farklı alternatiflere yönelmeye zorluyor. Konya'da sarraflık yapan Mehmet Kuşdemir, dünyada büyük ekonomilerin belirsiz durumunun, sağlam yatırım olarak görülen altına ilgiyi artırdığını ve altının ons fiyatının günden güne arttığını belirterek, "Bu artış Türkiye'de neredeyse dakikalık artışlara neden olabiliyor. Geçen hafta 130 lira civarında satılan çeyrek altın şu an 142 lira civarında satılıyor. Şu an altının ons fiyatı bin 560 civarında ama bu rakamın yıl sonuna kadar bin 600-bin 700'ü bulması bekleniyor ki, bu da 24 ayar altının gramının üç haneli rakamları göreceğinin bir göstergesi. Şu an 22 ayar altının gramı 77 lira, çeyrek altın 142 lira, yarım altın 284 lira civarında satılıyor" dedi.

Türk halkının altını takı olarak değil bir yatırım aracı olarak gördüğünü ifade eden Kuşdemir, "Türk halkı olarak eline toplu para geçen vatandaşlarımız parayı en güvenilir yatırım aracı olarak gördüğü altına yatırmayı tercih ediyor. Dünya ve özellikle Avrupa piyasalarındaki belirsizlikler dolar, euro ve borsayı güvensiz ve dalgalı bir hale getiriyor. Halkımız da bunu görerek en sağlam yatırım aracı olarak gördüğü altına yönelmeyi tercih ediyor. 1 yıl önce altın alanlar şu an yüzde 100'e yakın kazanç sağlamış durumda" diye konuştu.

 

22 AYAR YERİNE 14 AYAR

Altındaki yükselişin özellikle düğün yapacak vatandaşları olumsuz etkilediğini ifade eden Kuşdemir, "Bizim geleneklerimizde düğünlerde evlenecek kişilere altın takma vardır. Bu, genç çiftin geleceğine yatırımdır. Ancak altın fiyatlarının rekor düzeylerde artması, düğün yapacakları kara kara düşündürüyor. Ellerindeki parayla altın almak isteyen vatandaşlar ya alacakları takıların adedini azaltıyor ya da 22 ayar yerine daha ucuz olan 14 ayar altını tercih ediyor. Özellikle geline set takmak isteyenler, 22 ayar bir setin yarı fiyatına denk gelen 14 ayar setleri tercih ediyor. Bilezik alacaklar ise eskiden 10 tane bilezik alacak vatandaş artık 4-5 tane alabiliyor. Ya da elindeki eski altınları getirip yenileriyle gramı gramına takas etmeyi uygun görüyor. Son zamanlarda bazı sarraflar tarafından uygulanan kredi kartına taksit imkanı ise düğün yapacaklara farklı bir alternatif olarak sunuluyor. Bir tanıdığının düğününe giden vatandaşlar artık altın yerine para takmayı tercih ediyor" şeklinde konuştu.

ALTIN REKORA KOŞUYOR, DÜĞÜN YAPANLAR 14 AYARA YÖNELİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2011 Pazar 11:23:02
Güncelleme :17 Temmuz 2011 Pazar 11:59:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?