18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

23 Nisan’a Kardak gölgesi

Kardak Kayalıkları’nda, 2 hafta içinde ikinci kez sıcak saatler yaşandı. Yunanlı balıkçıların kayalıklara gelmesinin ardından bölge yeniden hareketlendi. Yunanlı çocukların, Bodrum’un Turgutreis Beldesi’nde yapılacak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına geleceği dakikalarda, Kardak çevresinde soğuk rüzgarlar esiyor. Türk askeri yetkilileri, Yunan sahil güvenlik botları bölgeden ayrılmadan, Türk sahil güvenlik botlarının kayalıklardan ayrılmayacağını açıkladı.

DAVETSİZ MİSAFİRLER

Kilimli’de balıkçılık yapan Andonis Hacıantoniopoulos’un geçen hafta Kardak Kayalıkları’na gelmesiyle yaşanan bir günlük krizin aşılmasının ardından sessizliğe bürünen bölge, bu sabah yine davetsiz misafirlerini ağırladı. Saat 06.05’de Yunanistan’ın Kilimli (Kalimnos) Adası’ndan 2 küçük balıkçı kayığıyla 4 kişi Kardak Kayalıkları’na geldi. Yaklaşık yarım saat bekleyen Yunanlı balıkçıların ardından, 040 borda numaralı Yunan Sahil Güvenlik Botu da kayalıklara yanaştı, Yunanlı askerler balıkçılarla sohbet etti.

YUNANLI ÇOÇUKLARI BEKLERKEN

Turgutreis’teki 56 No’lu Türk Sahil Güvenlik Botu ekibi, olayı uzaktan izlerken, Kardak Kayalıkları ve çevresinde yaklaşık bir saat kadar bekleyen balıkçılarla Yunan Sahil Güvenlik botu saat 07.15’te bölgeden uzaklaştı. Aynı saatlerde, Yunanistan’ın İstanköy (Kos) ve Kilimli Adası’ndan, Turgutreis’te Doğuş D-Marin Marina ile belediyenin ortaklaşa düzenlediği Rüzgargülü Festivali ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına gelecek Yunanlı çocukları, Turgutreis’te karşılamayı bekleyen Türk yetkililer, gerginliğin kısa sürede ortadan kalkmasıyla rahat nefes aldı.

YENİDEN GERİ GELDİ

Ancak kısa süre sonra saat 09.45’te bu kez Yunanlı bir balıkçı kayığıyla Yunan Sahil Güvenlik Botu yeniden Kardak’a geldi. Bunun üzerine Bodrum’daki Üsteğmen Alpaslan Baysal yönetimindeki 101 No’lu Türk Sahil Güvenlik Botu da Kardak Bölgesi’ne hareket etti. Bölgede gergin anlar yaşanırken, saat 08.00’de Turgutreis’te olması beklenen ve Türk çocuklarla birlikte halk dansları gösterileri sunacak 260 Yunanlı öğrenciyle 40 öğretmen de henüz gelmedi.

Kilimlili fanatiklerin, Yunanlı çocukların, Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bayrama katılacaklarını öğrenince, ziyareti protesto ve engelleme amacıyla bölgeye balıkçı gönderip Kardak çevresinde kriz yaratmaya çalıştıkları öne sürüldü.

Krizle ilgili olarak açıklamada bulunan Türk askeri yetkilileri, Yunan sahil güvenlik botları bölgeden ayrılmadan, Türk sahil güvenlik botlarının kayalıklardan ayrılmayacağını duyurdu.

DHA / HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2005 Cumartesi 13:10:25
Güncelleme :23 Nisan 2005 Cumartesi 13:12:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?