18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

28 Mart seçimlerinde son 24 saate anket sonuçları yayınlanabilecek

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkan Vekili Ahmet Hamdi Ünlü ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Fatih Karaca, 28 Mart Mahalli İdareler Seçimi döneminde uygunacak Radyo Televizyon yayın yasaklarını açıkladılar.

YSK Başkan Vekili Ahmet Hamdi Ünlü, RTÜK Başkanı Karaca’yı ziyaret ederek bir süre görüştü. Karaca ve Ünlü görüşme sonrasında RTÜK’te ortak bir basın toplantısını düzenlediler. 28 Mart Mahalli İdareler Seçimi döneminde Radya Televizyon yayın yasaklarına ilişkin toplantıda konuşan Ünlü, adaylara eşit şartların sunulduğu bir seçimin yapılabilmesinin demokratik toplum düzenine uygun şartların oluşturulabilmesine bağlı olduğunu söyledi.

298 Sayılı Seçim Yasası’nda ve 3984 Sayılı RTÜK Yasası’nda seçim döneminde adayların radyo ve televizyon Yayınlarından adil bir şekilde yararlanmalarına olanak sağlayan düzenlemelerin getirildiğini ifade eden Ünlü, 28 Mart Seçimleri öncesinde uyulması gereken yayın ilkelerini görüşmek üzere RTÜK Başkanı Karaca’yı ziyaret ettiğini ifade etti. YSK Başkan Vekili Ünlü, YSK tarafından belirlenen yayın ilkelerinin normalde de varolan ancak seçim döneminde titizlikle uygulanması gereken ilkeler olduğunu söyledi.

Toplantıda konuşan RTÜK Başkanı Karaca ise seçim döneminde radyo ve televizyonların yayınları ile ilgili tüm yetkinin YSK’ya ait olduğunu hatırlatarak, 3 Kasım Seçimlerinde de YSK ile ortak çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Karaca, bir siyasi parti ya da adayın lehinde yayın yapılmasının seçim döneminde yasaklandığını hatırlattı. Karaca, 28 Mart seçimlerinde son 24 saate kadar her türlü anket yayınının, anketin kim tarafından yapıldığını, anketin denek sayısının ve hangi şirket tarafından yaptırıldığının açıklanması şartıyla serbest olacağını kaydetti.

Radyo ve televizyon yayınlarının izleme ve değerlendirme raporlarının YSK’ya yayını izleyen 5 gün içinde bildirileceğini de vurgulayan Karaca, "YSK bu raporların süratla kendilerine iletilmesini istiyor" dedi. Karaca, radyo ve televizyonlara seçim yasaklarına uymamaları halinde verilecek olan cezaların da 24 saat içerisinde uygulanmasına ilişkin karar alındığını dile getirdi. 28 Mart Seçimlerinde, seçim yasaklarına uymayan ulusal radyo ve televizyonların direk olarak kapatılmayacağını, önce uyarı, sonra özür dileme daha sonra program durdurma cezalarının ardından 5 ila 15 gün yayın durdurma cezası verileceğini, yerel radyo ve televizyonlarda ise yayın durdurma cezasının 3 ila 7 gün olacağını söyledi.

Karaca, seçim yasaklarına uymayan yayın yapılmasıyla ilgili karar verme yetkisinin YSK’ya, izleme ve değerlendirme görevinin ise RTÜK’e verildiğinin altını çizdi. Açıklamanın ardından, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ünlü, Türkçe dışında seçim propagandası yapılması halinde bunun yaptırımının ne olacağı sorulduğunda söz konusu propagandanın yayın yasaklarına girdiğini vurguladı. RTÜK Başkanı Karaca ise, bir soru üzerine hazırlıkları tamamlanan geleneksel dil ve lehçelerde yayın yapılması ile ilgili yönetmeliğinin bugün mesai bitimine kadar, yetişmemesi halinde en genç yarın Başbakanlığa iletileceğini kaydetti.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2004 Perşembe 15:44:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?