19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

28 Mart sonrası siyasette fırtına beklentisi: Parti içi muhalifler pusuda

Yerel seçimlerin ardından başta CHP olmak üzere DYP ve MHP'de yönetimin değişeceği belirtiliyor.
Parti içi muhalifler 29 Mart sabahını iple çekerken, genel başkanları da olağanüstü kurultay korkusu sardı. DYP'de eski Genel Başkan Tansu Çiller'in ayak sesleri işitiliyor, başarısızlık halinde MHP'de Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin koltuğunun tehlikeye gireceği ifade ediliyor. CHP de ise parti içi muhalefet şimdiden olağanüstü kurultay çağrısı yapıyor.
3 Kasım seçimlerinin ardından Türkiye'nin değişen siyasi tablosunun 15 ay sonda yeniden değişeceği belirtiliyor. 3 Kasım'ın tasfiye ettiği DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın yeniden aktif siyasete dönme planları içinde olduğu belirtiliyor. 3 Kasım seçimlerinde partisinin barajı aşamaması üzerine, DYP Genel Başkanlığından ayrılan Tansu Çiller'in yeniden dönme hazırlığı içinde olduğu iddia edildi. Çiller'in gitmesine neden olan yüzde 9,5'lik oy oranı ise Genel Başkan Ağar'ı kara kara düşündürüyor. Yapılan son anketlerde DYP'nin oy oranın yüzde 5 civarında olmasının yönetimi tedirgin ederken, partide genel başkan yardımcılığı görevini yapan Mümtaz Yavuz'un Ağar'a karşı muhalefet yaptığı iddia edildi. Ağar'ın yeni dönemde görev vermediği eski Genel Başkan Yardımcıları Hasan Ekinci, Mehmet Ali Yavuz, İsmet Attila'nın da DYP'nin alacağı oya göre harekete geçme planları yaptıkları ileri sürüldü. Bazı kentlerde aday bulmakta zorlanan DYP'nin oy kaybedeceğini düşünen muhalifler, yeniden Çiller'in genel başkanlığında biraraya gelme planları yaptığı partide konuşuluyor. Çiller'in etkisinin her geçen gün biraz daha hissettirdiği ifade edilirken, 29 Mart sabahı çıkacak sonuca göre de yeniden bir durumu değerlendirmesi yapacağı kaydediliyor.
Öte yandan, konuşmaktan kaçınan parti içi muhalefetin aksine Genel Başkan Yardımcısı Reha Çamuroğlu, "Az oy almamız halinde yapılması gerekeni yaparız" diyerek, başarısızlık halinde istifa edeceklerinin sinyalini verdi.

RAMİZ ONGUN TEŞKİLAT ZİYARETLERİNE ŞİMDİDEN BAŞLADI
MHP'de de durum farklı değil. 3 Kasım seçimlerinde büyük orandan oy kaybederek Meclis dışında kalmasının ardından partide yaşanan yönetim krizinin 12. Olağan Kurultay'da aşıldığı gözükse de hala yoğun bir parti içi muhalefet var. Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin 'bırakacağım' demesine karşın yeniden göreve gelmesi özellikle kurultayda aday olan Ramiz Ongun'u rahatsız ediyor. Koray Aydın'ın aksine daha sert muhalefet yapmayı tercih eden Ongun, Bahçeli'nin karşısında en önemli isim olarak duruyor. Teşkilat ile ilişkilerini geliştirmek için yurt gezilerine çıkan Ongun İHA'ya yaptığı açıklamada, AK Parti hariç tüm partilerde olduğu gibi MHP'de de bir sıkıntı görüldüğünü ifade etti. Bunu mevcut partilerin etkili muhalefet yapamamasına bağlayan Ongun, Bahçeli yönetimini de seçim hazırlıklarına zamanında başlamamakla suçladı. Türkiye'deki partilerin tek kişilik müesseseler olarak tanımlayan Ongun, olağanüstü kurultay konusunda temkinli konuştu. Çıkacak sonucun önemine işaret eden Ongun, hem zteşkilatı ziyaret edip hem de başarısızlık halinde kendisine oy istiyor.

CHP'DE KILIÇLAR ÇEKİLDİ
CHP ise olağanüstü kurultay tartışmaların en çok yaşandığı parti olarak ortaya çıkıyor. Aday listelerindeki anlaşmazlıklar nedeniyle ikiye bölünen CHP'de kılıçlar kınından çıktı. Çankaya adayı tartışmalarında Önder Sav'la sert tartışmalara giren Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, partiden istifa etti. İstifa dilekçeleri Genel Başkan Deniz Baykal'dan dönen Erdem ve ekibi, sessizliklerini koruyor. Baykal tarafından ikna edilmeye çalışılan küskün yöneticilerin seçim sürecinde herhangi bir tartışmaya girmeme konusunda dikkatli olacakları, ancak seçimlerde istenen sonucun alınmaması durumunda Genel Sekreter Önder Sav'ı sorumlu tutarak gitmesini isteyecekleri belirtiliyor. Partide Erdem'le birlikte Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen ve Sinan Yerlikaya, Genel Sayman Mahmut Yıldız ile MYK üyeleri Bülent Tanla, Mesut Değer, Şerif Ertuğrul ve Fuat Çay'ın da Önder Sav'a ve partideki etkili bazı isimlere tepkili olduğunu biliniyor.
Ayrıca partide bir de Baykal karşıtları bulunuyor. CHP'nin 30. Olağan Kurultayı'nda ön plana çıkan parti içi muhalefet de gelişmeleri yakın takibe aldı. Eski Genel Sekreterler Ertuğrul Günay ve Adnan Keskin'in başını çektiği muhalif grup, olası seçim yenilgisinde partiyi olağanüstü kongreye çağırmaya hazırlanıyor. İHA'ya konuşan Adnan Keskin, partideki gelişmelerle ilgili olarak "29 Mart tarihine kadar partiyle ilgili konuşmama konusunda kendime ambargo uyguluyorum" derken Günay da, bir seçim başarısızlığı yaşanması durumunda, bunun parti içinde yoğun tartışmalara yol açmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Batı tipi demokrasilerde de böyle olduğunu kaydeden Günay, CHP'nin başarılı olması için çalışacağını vurgulayarak, "Ama başarısızlık halinde bir hesaplaşmanın doğal ve kaçınılmaz olduğunu biliyorum. Bu takdirde partinin başına bugünkü yönetimin sorumlularından birisinin gelmemesi gerekiyor, gelmelidir" ifadesini kullandı.
HASAN ESEN - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 13 Mart 2004 Cumartesi 13:39:10
Güncelleme :13 Mart 2004 Cumartesi 16:57:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?