17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

28 Mart'ın kaybedeni kadınlar

28 Mart yerel seçimlerinde en büyük kaybı kadınlar yaşadı. Belediyelerdeki kadın temsil oranı yüzde 1`den binde 4.6`ya geriledi. Bu oran, Ürdün`de yüzde 18,8, Tunus`ta yüzde 20.5, Hindistan`da yüzde 38, Pakistan`da yüzde 25.2 düzeyinde bulunuyor.
KA-DER araştırması, 28 Mart yerel seçimlerinde kadınların uğradığı büyük kaybı rakamlarla ortaya koydu. 3 bin 234 belediye başkanının yalnızca 15`ini kadınların kazanmasıyla 2004 yılında Türkiye`de kadınların yerel yönetimlerdeki temsil oranı yüzde 1`den binde 4.6`ya düştü. Ekonomik ve sosyal açıdan Türkiye`nin çok gerisindeki bir çok ülkenin zaten altında bulunan söz konusu oran, bu seçimde daha da geriledi.
Türkiye`nin ``model`` olacağı iddia edilen Ortadoğu ülkelerinde ise bu oran binde 8`lerde bulunuyor. Belediye meclislerinde Ürdün`de yüzde 18.8`e çıkan bu oran, Tunus`ta yüzde 20.5, Hindistan`da yüzde 38, Pakistan`da yüzde 25.2 düzeyinde.
Kadın belediye başkanlarının oranı Orta Amerika ülkelerinden Kosta Rika`da yüzde 12, Honduras`ta yüzde 9, Nikaragua`da yüzde 7 düzeyinde bulunuyor. Karayip ülkelerinden Trinidad Tobago`da kadınlar yerel düzeyde yüzde 26`yla temsil ediliyor.
Kadınların yerel düzeyde temsil oranı İsveç`te yüzde 41, Finlandiya`da yüzde 30, Danimarka`da yüzde 28, Almanya ve Hollanda`da yüzde 23, İtalya`da yüzde 22 ve Belçika`da yüzde 20 olarak belirlendi.
KA-DER, Orta Amerika, Ortadoğu ve AB ülkelerindeki bu oranlara karşılık, Türkiye`de kadınların yerel yönetimlerdeki temsil oranının ``parti yönetimleri tarafından binde 4.6`ya geriletilmesi``ni tepkiyle karşıladı. KA-Der`den yapılan açıklamada, ``Avrupa Birliği`ne üyelik için tarih beklemekte olan Türkiye açısından utanç verici bir durumdur. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların temsil edilmeme çarpıklığını gidermek için Türkiye hemen ciddi önlemler almak zorundadır`` denildi.
Kadınların önünde son derece güçlü bir örgüt engeli bulunduğuna işaret edilen açıklamada, siyaset, siyasi partiler ve Türkiye`nin erkek egemen anlayıştan kurtarılması gerektiği belirtildi.
Kadın temsil oranının demokrasi açısından ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekilen açıklamada, partilere en az yüzde 33`lük kadın kotası getirilmesi istendi.
KA-DER açıklamasında, yüzde 200`lük bir başarı yakalayan kadın muhtarlara dikkat çekilerek, ``Muhtar adayı olan kadınlar pek çok yerde değişik engellerle karşılaşmalarına rağmen, yüzde 30 ile 45 arasında oy alarak kamusal alanda var olduklarını ve kabul gördüklerini kanıtlamışlardır`` denildi.
Açıklamada, siyasi partilerin kadın adaylara yönelik tutumu eleştirilerek şöyle denildi:
``Türkiye`de kadınlar, erkek egemen partiler tarafından yapılan belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclisi üyeliği için aday listelerinin açıklandığı 6 Mart 2004 tarihinden itibaren çok öfkelidir. Seçimler öncesinde partili kadınlar, sivil toplum kuruluşu üyesi kadınlar ve kadın seçmenler arasında başlayan güçlü bir dayanışma ağı örme çalışmaları bundan böyle daha da hız kazanacaktır. Kadınları bölen her türlü erkek egemen anlayışa karşı mücadeleyi ve dayanışmayı güçlendirmek şart olmuştur. Türkiye kendisini güçlü bir kadın hareketine hazırlamak durumundadır.``
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2004 Pazartesi 20:20:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?