19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

’300’den fazla işkence soruşturması var’

Adam Brookes
BBC Washington Muhabiri


Amerikan ordusu, Irak, Afganistan ve Guantanamo körfezindeki cezaevlerinde, askerler tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen insan hakları ihlalleriyle ilgili olarak yüzden fazla soruşturma yürütülmekte olduğunu açıkladı.

Amerikan askerlerinin tutsaklara yönelik işkence ve kötü muamele uygulamalarına ilişkin ilk ayrıntılar geçen yıl Bağdat’taki Ebu Gureyb cezaevinde ortaya çıkarılmıştı.

Ardından da Amerikan ordusunun tutsaklara yönelik tavırlarıyla ilgili üst düzeyde birbirini izleyen soruşturmalar yürütüldü.

Şimdi Amerikan ordusu, Amerikan askerlerinin yaptıkları iddia edilen işkence ve kötü muamele uygulamaları ilgili olarak yürütülen toplam soruşturma sayısını 308 olarak açıkladı.

Bu soruşturmaların bazıları sonuçlandı, ancak halen sürmekte olan 100’den fazla da soruşturma var.

Amerikan ordusunun gözaltı merkezlerinden sorumlu general Donald Ryder, kaç askerin tutsaklara işkence ve kötü muamele uygulamaları nedeniyle cezai soruşturma geçirdiğini söyleyemiyor.

Ordu, soruşturmaya konu olaylardan birinin, Irak’ta koalisyon askerleri tarafından gözaltına alınan yaşlı bir kadına cinsel tacizde bulunulduğu iddiası olduğunu da doğruladı.

Amerikan ordusu, tutsakların gözaltı koşullarıyla sorgulama tekniklerini reformdan geçtiği konusunda ısrarlı.

Eğitim ve sorgu yöntemleri konusunda da çalışmalar yürütüldüğünü anlatan general Ryder, tutsakları korkutmak üzere artık köpeklerin kullanılmayacağını söyledi.

Ryder, ayrıca, tutsakların tutulduğu koşulların artık sorgucular tarafından belirlenmediğini de sözlerine ekledi.

Ancak Ebu Gureyb skandalı Amerikan ordusunun şöhretine ciddi zarar verdi, ve 100’e yakın soruşturmanın sürmesi, bu zararın devam edeceğini gösteriyor.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2005 Perşembe 14:33:47
Güncelleme :25 Şubat 2005 Cuma 01:27:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?