29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

4 bin dul kadın dilencilik yapıyor

Irak'taki savaş ve şiddet olayları sebebiyle dul ve kimsesiz kalan kimi kadınlar, geçimlerini sürdürmek için dilencilik yapmak zorunda kalıyor.

Yaklaşık 4 milyon kadının dul kaldığı tahmin edilen ülkede kimi kadınlar eşlerini, kimi kadınlar da eşleriyle birlikte erkek çocuklarını yitirdi. Dul kalan, sosyal güvenceleri ve kendilerine bakacak kimsesi olmayan birçok kadın, kendisinin ve çocuklarının geçimini sağlamak için her türlü tehlikeyi göze alarak başkent Bağdat'ın sokaklarında dileniyor.

Iraklı kimi insani kuruluşlara göre, Bağdat'ta, dul kalıp da dilencilik yapan kadınların sayısının 4 bini buldu. Yaşı 60'ın üzerinde olan Zehra Ahmed, dilencilik yaparak geçimini sağlayan Bağdatlı dul kadından biri. Ülkede yaşanan şiddet olaylarında 3 ay önce eşiyle birlikte 2 erkek çocuğunun, uğradıkları silahlı saldırı sonucu yaşamlarını yitirdiklerini dile getiren Zehra, sosyal güvencelerinin olmaması ve ailede kendilerine bakacak bir erkeğin kalmaması nedeniyle sokakta dilendiğini söylüyor.

Yaşlı olmanın getirdiği sağlık sorunlarına karşın 15 yaşındaki kızıyla birlikte yaşamlarını sürdürmek için sokakta karşılaştığı sorunlara göğüs germek zorunda kaldığını ifade eden Zehra, "Otomobilleriyle geçen kimi insanlar benimle alay ediyor ya da ağır şakalarda bulunuyor. Bu da çok zoruma gidiyor. Kontrol noktasındaki güvenlik görevlileri bana yardımcı oluyor ve onların yanında kendimi güvende hissediyorum." diye konuşuyor. Ülkede gerginlik üretmek için kimi tarafların son 1 yılda dilencileri hedef alan saldırılarında, onlarca kadın dilencinin hayatını kaybettiği kaydediliyor.

Iraklı liderlerden milislerin dağıtılmasına tam destek

Irak siyasi liderliği, tüm siyasi oluşumlara, ekim ayında yapılacak yerel seçimlerden önce milis güçlerini dağıtmaları çağrısında bulundu. Irak cumhurbaşkanı, başbakan ve meclisteki siyasi oluşumların liderlerinden kurulu Siyasi Ulusal Güvenlik Konseyi'nin önceki gün kabul ettiği 15 maddelik bildiride, tüm partilerin ve siyasi oluşumların, kendilerine bağlı milisleri derhal dağıtmaları ve silahlarını teslim etmeleri talep edildi.

Ayrıca milis güçlerinin feshedilmesi ile koşulsuz olarak sivil faaliyetlere dönmeleri, siyasi sürece ve seçimlere katılmaları istendi. Bildiride, herhangi bir milis gücünün adı yer almadıysa da bunun Şii lider Mukteda El Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu'nu hedeflediği belirtiliyor. Meclisteki Sadr yanlıları dışındaki tüm siyasi oluşumların bildiride yer alan 15 maddeyi kabul ettikleri açıklanırken, bu desteğin, Mehdi Ordusu'na karşı Basra'da operasyon başlatan Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin elini güçlendireceği ifade ediliyor.

AA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2008 Pazartesi 07:51:39
Güncelleme :7 Nisan 2008 Pazartesi 07:57:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?