20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

'4 milyar dolarlık' mektup!

Avrupa-Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, turizmde "vizyon ve strateji özürlü" olarak nitelendirdiği Türkiye'nin kış aylarında potansiyeline uygun sayıda turist çekemediği için 4 milyar dolar dolayında bir kayıp yaşadığını bildirdi.

Hüseyin Baraner, “Başbakana açık mektup” başlıklı açıklamasında kış turizmi konusunda Türkiye'nin sorunlarını dile getirdi.

Baraner, turizm yörelerindeki küçük esnafın isyan çığlıklarının Avrupa basınına da yansımaya ve Türkiye'ye ciddi zararlar vermeye başladığını ifade etti.

Kış aylarında otelleri makul ve kabul edilir düzeyde doldurmaktan başka çare kalmadığını kaydeden Baraner, “Sayın Başbakanım” diye başladığı mektubunda şu görüşlere yer verdi:

“Birkaç haftadır manşetlerden düşmeyen turizm yörelerindeki küçük esnafın ‘isyan çığlıkları’ artık Avrupa basınına da yansımaya ve Türkiye'ye ciddi zararlar vermeye başladı. Özellikle zayıf geçen kış aylarında benzer manşetler birbirini kovalıyor. Esnaf isyan ediyor, esnaf kepenk kapatıyor, esnaf siftah bile yapamıyor. Kış aylarında otellerimizi makul ve kabul edilir düzeyde ve fiyata doldurmamız zaruridir. Başka yolu yok. Tüm ilgili kurumların üstünde anlaştığı ve takip ettiği proje üretemiyoruz. Vizyon ve strateji özürlü bir bekleyiş içerisindeyiz.”

ODA SAYISI KADAR ESNAF VAR

Kış aylarını hesaba katmadan ölçüsüz otel inşa edildiğini ifade eden Baraner, O yörede kış aylarında turistleri çekecek sosyal ve kültürel faaliyetler yoksa altyapı kış ayları için müsait değilse, üstelik o yörede, oda sayısı
kadar küçük esnaf varsa, o küçük esnafın ve yöre halkının kış aylarındaki isyanları önceden programlanmıştır” dedi.

Antalya bölgesinin yazın ürettiğini kışın yer duruma geldiğini ve bunu değiştirecek hiçbir kıpırdama olmadığını kaydeden Baraner, kış aylarında turizm yörelerinde kültürel faaliyetlere ağırlık ve hız kazandırılması gerektiğini belirtti. Baraner, “İspanya'da sıradan bir müzeyi gezebilmek için 20 Euro giriş parası verip, 45 dakika sıra bekleyen turistler, Antalya'da dünyanın en önemli 4’ncü arkeolojik ve etnografya müzesi bulunduğunu bilmiyorlar bile” dedi.

TURİST KIŞIN NE YAPSIN?

Antalya ve diğer turizm yörelerindeki festival ve konserlerin sadece ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde yapıldığını belirten Baraner mektubunda Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:

“Antalya'da oturan kendi vatandaşımız bile kış aylarında can sıkıntısından ne yapacağını şaşırıyor. Turist kışın ne yapsın, neden otelinden çıksın? Neden Türkiye'yi dışa tanıtırken, pazarlarken tur operatörlerine bazı etkinlikler
ile ilgili bilgiler ve garantiler vermiyoruz? Neden müzelerimiz, kongre merkezlerimiz, alışveriş imkânlarımız, yaylalarımız, spor imkânlarımız, Anadolu şehirlerimiz, mağaralarımız, sergilerimiz, insanlarımız, kış güzelliklerimiz gibi zenginliklerimizi bunları tur operatörlerinin programlarına alınmasının çalışmalarını yapmıyoruz?”

İlgili kurumlar ve tur operatörlerinin bir araya gelerek gelecek kış sezonu için teknik çalışmaları şimdiden başlatmaları gerektiğini belirten Baraner, “Kış aylarında turizm pazarlama projesine sımsıkı sarılıp tüm gerekenleri
birliktelik içersinde yapmak ve takip etmek mecburiyetindeyiz. Yoksa Türk turizmi ve turistik beldelerimiz bu ticari dengesizliği artık daha fazla taşıyamaz” dedi.

TURİZM ÜST KURULU OLUŞTURULSUN

Baraner, 20 milyar Dolar girdi sağlayan, bacasız sanayi olan turizmin belirleyici bir kanununun olmadığını ifade etti.
Turizmin kontrollü gelişebilmesi için hükümete bağlı olmayan ancak kanununla korunan bir kurulun oluşturulmasının önemli olduğunu belirten Baraner, Başbakan Erdoğan’dan, "Turizm Üst Kurulu”nun kurulması için gerekli çalışmaların başlatılmasını talep etti.

Baraner, “Bu, bağımsız ve yaptırım gücü olan üst kurulun sadece tavsiye eden veya ‘Ombudsman’ görevi olan nitelikte değil, sınırlama ve yaptırım yetkisi olan bir güce sahip olması, hayati önem taşıyor. Bir kanun kapsamında
belirlenecek bir üst kurulun amacı elbette sadece esnaf ve yatak sayısını belirlemek veya bir otel yapıldığında, o otelin kış aylarında makul bir doluluk oranını garantileyerek yapımına izin vermek olmayacak. Bütün uzun vadeli turizm stratejimizi çizecek ve gerekli yerlerde, müdahale edebilecek ve sektörün her alanından bir temsilcinin bulunacağı bir kurul olacak” dedi.

Kış aylarının daha iyi değerlendirilmesinin beraberinde birçok olumlu gelişmeyi de tetikleyeceğini söyleyen Baraner, şöyle dedi: 7

“Kış aylarını daha iyi değerlendirebilsek, sadece 4 milyar dolar daha fazla ciro olarak kasamıza girmeyecek, zincirleme biçimde birçok olumlu gelişmeyi tetikleyecek. Kış aylarında işsiz kalan yüz binler, kalifiye turizm elemanına dönüşecek. Kış aylarında gelen turistler yaz ayları için birer elçi olacaklar. Esnaf rahat bir nefes alacak. Kış aylarında iyi bir doluluk oranı elde etmenin faydaları 4 milyar dolarla kıyaslanamayacak kadar çok.”

ANKA
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2008 Pazartesi 15:01:41
Güncelleme :14 Ocak 2008 Pazartesi 20:18:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hıdır önler IP: 81.213.97.xxx Tarih : 14.01.2008 18:18:50

evet güzel yazmışsınız bende turimciyim kışın müşteri olmasını ben sizden daha çok isterim çünkü ben işçiyim 6 ay gece gündüz çalıştırılıp kışın işten çıkartılıyom esnaf hakında yazmışsınız bugün turizimin bitmesinin sebebi esnaf degilmi turistin kolundan tutup içeri çektiler zorlan sattılar 1 ise 5 beş ise 10 na sattılar hepsini kazıkladılar böyle olacagını düşünemediler sanki turist hesabını bilmiyo bugün aglamasınlar yaptıklarını düşünsünler ondan sonra aglamasınlar siz ise turizimcisiniz nasıl hizmet veriyom diye kendinizi sorgulayın